MADRID

Prvo kada stignete primijetite monumentalnost i veličinu svega. Ogromne zgrade prekrasno ukrašene u tipičnom španjolskom stilu, veliki trgovi i bulevari od kojih su neki široki i 100 metara gdje se smjenjuju kolnici i redovi drvoreda. Veliki parkovi za odmor i bijeg od ljetnih vrućina. Ipak Madrid je grad gdje je sve na dohvat ruke i veliki dio se može obići pješice. Naravno hodajući i hodajući dok ne padnete s nogu. Mi smo u 7 dana prošli pješice 70 km iako smo koristi gradski promet. Sletjeli smo kažu na najveći europski aerodrom Adolfo Suárez Barajas na novi Terminal 4. Odatle se može željeznicom, metroom, shuttle busom, kombijem pa čak i autom već za 5€. Naravno taxi je najskuplja verzija. Put traje 40-60 minuta. Čudno je da postoje dva paralelna sustava unutar podzemne željeznice. Jedan zovu metro a drugi  cercanias (prigradski vlakovi). Karte metroa koje vrijede za autobuse ne vrijede za prigradske vlakove iako se često ukrštaju na istim postajama.
Kraljevska palača
Svakako najveća turistička atrakcija je palača i rezidencija kralja Felipea VI i kraljice Letizie koji imaju dvije princeze. Oni danas ipak žive na drugom mjestu. Monarhija se vratila nakon smrti generala Franka 1975.godine i dugogodišnje diktature. Kralj postaje Juan Carlos unuk zadnjeg kralja Alfonsa XIII, koji je abdicirao 1931.godine. Madrid je dobio ime od arapskog imena Magerit, kada je tu bila utvrda koja je štitila prilaz arapskoj prestolnici Toledu. Pored palače u malom parku se nalaze i ostaci prvih kamenih zidina koji datiraju iz vremana 850. do 866.godine. Kasnije u 14. stoljeću, biti će poznata kao Antiguo Alcazar  ili Stara tvrđava. Koristili su je kasnije i Španjolski kraljevi, dok nije nestala u plamenu 1734. godine. Nakon 17. godina biva završena i useljena ova današnja, dok su pojedine dvorane kasnije opremali drugi kraljevi nasljednici. Uzor joj je bio Louvre sa velikim trgom i dvorištem za parade. Ima preko 3000 soba. Posebno je impresivno glavno stubište dvorana sa prijestoljem i stropom koji je oslikao Tiepolo, soba sa oružjem, dvorana sa zrcalima i kraljevska kapela sa instrumentima Stradivarija. U sklopu je i galerija sa slikama. Smjena straže održava se svake srijede i subote od 11-14 sati i veliki je spektakl za turiste. U srpnju, kolovozu i rujnu od 10 do 12 sati. Pored pješadije maršira i konjica i artiljerija sa topovima. Iza palače su prekrasni vrtovi. To jedno od najromantičnijih mjesta za gledanje zalaska sunca. U sredini je veliki ribnjak, okružen fontanama, drvećem i skulpturama. Pored palače je i monumentalna Katedrala, čije projektiranje  i gradnja počinje 1879.godine i trajati će sve do 1993. godine. U sklopu nje je i muzej, a može se popeti i na kupolu. Mi smo uvečer posjetili katedralu i prošetali oko palače. Sutradan smo došli i sve to prošli po danu, te obišli unutrašnjost prekrasne raskošne palače, gdje nažalost nije dozvoljeno snimanje osim u predvorju i privremenoj postavci posvećenoj Carlosu III. 

Puerta del Sol
Izabrali smo hotel odmah pokraj glavnog trga Puerta de Sol.Veliki moćni trg je sjecište tri metro linije, dvije željezničke i nekoliko glavnih prometnica, te čak 5 ulica namijenjenih samo pješacima prepunih trgovina, suvenirnica, restorana i kafića. Stoga ne čudi veliki broj ljudi koji poput rijeka se slijevaju na njega. U svakom trenutku je tu 5-6 policijskih vozila i nekoliko hitne pomoći. Inače policije ima na svakom koraku i sigurnosne mjere su očigledno na visokom nivou. Trgom dominira palača pošte sa velikim satom, koji 31. prosinca označava novu godinu sa svojih 12 zvona pred prepunim trgom. Putem televizije prijenos gledaju u cijeloj Španjolskoj. Ispred zgrade je nulta točka od koje se broje sve udaljenodti do drugih gradova. Na trgu je par fontana, konjanički kip Carlosa III, te kip medvjeda oslonjenog na drvo, koji se nalazi na grbu grada u kome živi 3,3 milijuna ljudi. Trg i sve okolne ulice su ukrašene i blješte od neona. Velika metalna jelka koja mijenja boje se vidi izdaleka a fora je što se može i ući u nju. Oko trga su brojni restorani, koji nude hranu i za par eura, te oni luksuzni gdje samo piće košta više. Hrana se dobije i u kafićima htjeli Vi to ili ne. Negdje je to čips ili neke grickalice, zdjelica maslina, par kolutića suhe salame ili pečene kobasice, pa do raznih tapasa. Najveća gužva je u lancu Museo de Jamon, koji su kombinacija trgovine suhomesnatih proizvoda, pekare, kafića i restorana na katu. Tu je gužva uvijek neopisiva i čeka se u redovima da se uđe. Zamislite ove cijene. Sendvič od pršuta ili suhe kobasice u svježem pecivu je 1€. Uz to dobijete 0,2lit piva za 0,5€ ili 0,5lit za 0,9€. Cijene u restoranu na katu isto tako niže nekoga okolo. Mnogi restorani nude roštilj gdje za 5€ dobijete neku kombinaciju sendviča i tosta s mesom i salatom ili miješano meso s prilogom i salatom za dvije osobe za 23€. Ručak s predjelom i glavnim jelom, kolačem i pićem je od 10-15€. Slično i za večeru, mada nešto skuplje. S druge strane postoje opet mjesta gdje mali tapas plaćate 3-4€. Mnogo se jede torta od krumpira, nešto slično musaki, ruska salata ali od tjestenine s jabukama, mrkvom, zelenom salatom i majonezom, paelja, pizza, pašte s plodovima mora i meso sa roštilja. Najveća ironija je Bocadillo de Madrid, najomiljeniji  sendvič od friganih lignji u pecivu bez igdje ičega. Ljubitelji kremšnite će biti zadovoljni  
Mnogo je i luksuznih hotela, ali još više malih obiteljskih Hostala koji imaju 10-20 sobica i obično zauzimaju cijeli kat jedne zgrade. Ne rijetko u jednoj zgradi ih je nekoliko. Cijene smještaja u dvokrevetnoj sobi s kupatilom se kreću obično od 60-100€.  
 

Za obilazak grada su dvije opcije. Mi smo se provozali i turističkim autobusom Madrid City Tour (www.madridcitytour.es), ulazeći i izlazeći po želji na mnogim stanicama. Voze dvije linije svakih 8-15 minuta a po potrebi i češće. 

Za uži dio grada izvrsna opcija su besplatne vođene ture agencije MadrideTravel (www.madride.net ). Počinju u 11.00 i 17.00 na trgu Puerta del Sole ispod statue medvjeda. Čak postoje i za noćne obilaske gdje Vas provedu po barovima uz tapase i piće i napokon da dočekate jutro u noćnim klubovima. Za one koji žele vidjeti flamenco ples uz večeru ili piće organizirane su posebne ture. Također se mogu rezervirati izuzetno povoljno dnevni izleti u okolne gradove poput Toleda, El Escoriala, Avile i Segovie.  

Gran Via
Jedna od glavnih ulica staroga grada je Gran Via. Sjeverno od nje je Chueca, zona restorana, fast foodova, barova i zabave. Do Tribunala se pruža jedna trgovačka ulica. Tamo je i Povijesni muzej Madrida. Dio između San Luisa i Plaza de Callao je prepun velikih robnih kuća, ali njih ima svuda. Gužve neopisive iako nema još sniženja. Neprekidne kolone pješaka sa rukama prepunih vrećica poznatim brendova. Čak su pješački prelazi široki negdje i 50 metara. Gran Via je puna monumentalnih zgrada koje su noću prekrasno osvjetljene. Dio prema Plaza de España je poznat je po kinima i kazalištima.

Plaza de Cibelas
Sa Trga Piaza del Sol polazi Calle de Alcala prepuna palača. Prve su ministarstva financija, Akademije umjetnosti, i kasina. Mnoštvo je hotela i banaka. Ova ulica kao i Gran Via izbija na trg Plaza de Cibelas sa prekrasnom fontanom napravljenom 1782. godine i tu postavljenom 113 godina kasnije. Postala je simbol glavnog grada. Opisuje rimsku božicu zemlje, poljoprivrede i plodnosti, na kolima koja vuku lavovi. Božica je ikona i navijača Reala. Na trgu je monumentalna telekomunikacijska zgrada pošte iz 1909.godine u kojoj su danas mnogi kulturni sadržaji i restorani, te od 2007. godine i gradska viječnica. S vrha najviše kule je vidikovac Mirador Madrid i prekrasan pogled na grad. Na trgu je i Banco de Espana u eklektičnoj zgradi i jedan od najljepših primjera španjolske arhitekture 19. stoljeća. Palacio de Buenavista  je sjedište vojske, a Palača Linares ili Casa  America je veze Španjolske i Latinske Amerike i predstavlja razne kulturne događaje tih zemalja.
Passeo del Prado
Sa trga kreće široki bulevar Passeo del Prado sa nekoliko redova drvoreda. Tu su smješteni najznačajniji muzeji grada pa i svijeta. Zovu ga i Šetnica umjetnosti. Napravljen je u 18.stoljeću kao zona za odmor i rekreaciju. Prvi je Museo Naval koji govori o povijesti plovidbe ali i današnjoj mornarici Španjolske. Prepun je maketa raznih brodova.

Parlament
Na malom trgu ispred zgrade Burze je spomenik palim herojima i fontana posvećena bogu Neptunu. Par metara dalje u bočnoj ulici na trgu Plaza de las Cortes u Palači Carrera je zgrada Španjolskog Parlamenta, koji tu kroji sudbinu Španjolaca od 1850.godine. Može se posjetiti kroz vođene ture. Jedan dan su tu bile demonstracije taksista. Cijeli dan je promet bio zatvoren sa nekoliko stotina policijskih vozila i tko zna koliko specijalaca. Stalno su nadlijetali helikopteri. Čula se neopisiva galama i pucnjava petardi ili tko zna čega. Dva dana kasnije građani su mogli doći besplatno i vidjeti ga. Red je bio dugačak vjerovatno cijeli kilometar.

Zlatni trokut umjetnosti
Slijedi potom „Zlatni trokut umjetnosti“ i tri najveća muzeja grada. Museo Thyssen-Bornemisza je druga najveća privatna kolekcija na svijetu sa preko 1600 slika, skupljanih od 1920.godine. U njemu se stalno održavaju razne gostujuće izložbe najvećih svjetskih majstora.  Jedan od najvećih svjetskih muzeja je Prado. Monumentalna velika neoklasicistička zgrada iz 18.stoljeća ispunjena je brojnim slikama i sklulpturama španjolskih, talijanski, njemačkih i nizozemskih slikara i skulptora. Zadnja dva radna sata je ulaz besplatan kao i u nekim drugim državnim muzejima. U sklopu muzeja u parku Le Retiro su i dva paviljona Palazio de Cristal i Palazio Velasquez za gostujuće izložbe. Ova zadnja je sva od stakla i čelika i podignuta je 1885.godine za izložbu rudarstva. Prošetali smo i parkom sve do kompleksa i spomenika Alfonsu XII na obali jezera. Park se pruža na 125 hektara. Ima nekoliko fontana i 15.000 stabala. Najstarije je tu već 400 godina. Pojedini dijelovi su tematski uređeni, poput parka ruža, Andaluzijskog parka, staklenika sa tropskim biljkama. Pored je i botanički vrt. Oko staroga dijela grada je nekoliko velikih trgova sa slavolucima u čast pojedinih kraljeva. Nose imena  gradova prema kojima vodi cesta. Nakon posjete botaničkom parku Retiro izlazimo na Puerta Alcala s velikim petolučnim vratima iz 1778. godine koja je naručio Carlos III za proslavu dvadesetogodišnjice svoga povratka u Madrid.
Na mnogim mjestima po gradu su mnogi “umjetnici” preodjeveni u razne kostime, koji mirno stoje i glume poznate ličnosti, čekajući da im ostavite štogod sitniša. Neki nešto i izvode. Ponekad su to grupe od čak njih desetak. Nikada u svijetu niti u jednom gradu ih nismo vidjeli toliko, pogotovo zimi, kako se smrzavaju.

U galeriji moderne umjetonsti Caixa Forum, koju sponzoraira banka su često izložbe i retrospektive koje idu i daleko u prošlost. Zanimljiv je njen jedan zid kompletno obložen malim posuduicama sa razlićitim biljem, cvijećem i travama. Livada koja stoji vertikalno. Konačno na kraju bulevara, na trgu Atocha, gdje je i najveća željeznička stanica nalazi se treći biser Museo Reina Sofia. U ogromnoj zgradi nekadašnje bolnice su djela majstora nastala nakon 1881. godine. Tada je rođen Picasso. Pored njegove Guernice i drugih slika tu su i slike Dalija, Miroa i drugih španjolskih i inozemnih majstora. Naletjeli smo na privremenu postavku Laibacha iz Slovenije.
Kolumbov trg
Odlazimo  Madrid City-tour busom do Plaza de Colón sa 17 metara visokim stupom i statuom Kristofora Kolumba iz 1885.godine. U Parku otkrića Jardines del Descubrimiento je sve vezano za otkriće Amerike. Opisano je tekstom i prizorima uklesanim u velike kamene blokove. Trgom dominira visoka zgrada u obliku dva tornja Torres Colon izgrađena kao dio poslovno-bankarske zone. Tu se nalazi Nacionalna knjižnica i ponovo otvoreni arheološki muzej MAN, u kojem se nalazi sve od prapovijesti, te  jedna od najvažnijih svjetskih antičkih zbirki starog Egipta, Grčke i Rima. Osnovan je 1867.godine a izrada novih interaktivnih postavki trajala je šest godina. Glavni eksponati su glava gospe Elche, vizigotsko zlato Guarrazar, Ćup Zamora od bjelokosti, te zbirka grčkih vaza. Prekoputa je i Muzej voštanih figura, gdje u prirodnoj veličini možete vidjeti najpoznatije španjolske i svjetske ličnosti sadašnjosti i prošlosti. 
Madrid je dom nogometnih klubova Reala i Atletica. Njihovi stadioni se mogu posjetiti i razgledati , kao i muzeji sa osvojenim trofejima. Realov Santiago Bernabeu se nalazi u sjevernom dijelu grada nešto dalje od važnog prometnog i poslovnog čvorišta Nuevos Ministerios. Samo ime kaže da su to zgrade novih ministarstava ali i drugi poslovni neboderi svi u staklu. Navijači Atletica su dobili novi stadion Wanda Metropolitano daleko na istočnom rubu grada od prije par mjeseci. Stari Vicente Calderon će biti srušen i pretvoren u poslovnu zonu.

Plaza Mayor
Nedaleko Puerta de Sol se nalazi arkadama oivičeni trg Plaza Mayor što bi u prijevodu znaćilo glavni trg. Nastao je 1617. godine na mjestu još starijeg trga i uvijek je bio mjesto okupljanja za razne svečanosti, borbe bikova, krunidbe… Slaveći 400.rođendan na trgu je tijekom cijele godine upriličen bogat program. La Casa de la Panaderia (Kuća pekara) sagrađena je oko 1590 i njen izgled su kopirale sve ostale zgrade. Izvorno je ostao samo podrum i prizemlje.  Imala je fiksnu cijenu kruha dostatnu i za sirotinju. Danas je u njoj turistički centar gdje se mogu dobiti sve informacije vezane za Vašu posjetu www.esmadrid.com . Na suprotnoj strani je bila Kuća mesara, gdje se trgovalo mesom. Nakon požara 1790.godine trg doživljava mnoge promjene, dodaju se neki prolazi u susjedne ulice. I ovdje je kip konjanika. Ovaj put je to kralj Felipe III. Ispod arkada su brojne trgovine, kafići i restorani sa terasama. Tradicionalda tržnica Mercado de San Miguel više ne prodaje samo voće, povrće, meso i ribu. Na luicu mjesta možete sve to i kušati u obliku raznih veoma skupih tapasa. Nedaleko je kultni flamenco restoran Tablao Restaurante Las Carboneras, gdje se svako večer možete uživati u ovoj tradicionalnoj pjesmi i plesu. Može se večerati ali i samo popiti piće uz ulaznicu.  


Plaza Espagna
Na drugom kraju Gran Vie je veliki trg i park Plaza de Espagna sa spomenikom slavnom piscu Miguelu de Cervantesu. To je kameni toranj sa planetom Zemljom na vrhu i piscem koji sjedi podno njega i gleda na brončane kipove svojih junaka Don Quijote (Don Kihot) i Sancho Panza (Sančo Pansa). U pozadini se dižu dva najznačajnija nebodera grada Madrid Tower i Edificio Espana. Pored parka je Senat, impozantna palača nekadašnje rudarske kompanije, koja je od 1820. godine doživljavala mnoge promjene i dogradnje. Novi kompleks je dodan skoro. U palači i muzeju Markiza Cerralboa je zamrznut u vremenu život aristokratske obitelji s kraja 19. stoljeća. Zbirka sadrži više od 50.000 slika, skulptura, keramike, stakla, tapiserija, namještaja, kovanica, medalja, satova, oružja i još mnogo toga. U neposrednoj blizini je i kraljevska palača.

Egipat u po Madrida
Par koraka dalje je egipatski hram, spašen od potapanja za vrijeme izgradnje asuanske brane, kao donaciju egipatske vlade Madridu, Manuel Herrero Palacios ga je 1968. godine uklopio u prekrasan park Jardines del Templo de Debod. Spasili su ga španjolski arheolozi, rastavili i sastavili ponovo na ovom mjestu. Postavljen je na ostacima vojne kasarne srušene u građanskom ratu, zadržavajući orijentaciju na sunce koje je imalo u Asuanu sa pogledom na okolne parkove i planine u daljini. Hram je iz 2. stoljeća prije Krista, posvećen bogu Amunu i božici Isis. Mali hram ukrašen visokim reljefima, će kraljevi dinastije Ptolomejević dograditi. Biva napušten u 6. stoljeću, prelaskom Nubije na kršćanstvo. Zbog očuvanja stalnih stabilnih uvjeta posjeti unutar hrama su zabranjeni od svibnja.

Casa de Campo
Ovo je najvažniji javni park u Madridu. Bio je kraljevsko lovište, a tu su se kasnije uzgajali i poljoprivredni proizvodi za dvor. Nakon proglašenja Druge republike 1. svibnja 1931. park je otvoren za javnost. Za vrijeme španjolskog građanskog rata tu su se vodile mnoge krvave borbe. Sada se nalazi Zabavni park, Zoološki vrt, žičara koja spaja Casa de Campo s Parque del Oeste s druge strane rijeke Manzanares, dio IFEMA sajmišta, Madrid Arenu, te tradicionalno mjesto za držanje bikova tijekom dana prije borbe u Las Ventas koridi i mnoge druge sportske objekte.

Moncloa
Jedan od novijih dijelova Madrida je Moncloa, odakle kreću autobusi za San Miguel El Escorial. Ima se ponešto i vidjeti. Unutar samoga trga je veliki kompleks zgrada Ministarstva zrakoplovstva i Triumfalna vrata pobjede poput onih u Parizu, podignuti nakon građanskog rata, U parku Faro de Moncloa (Svjetionik Monkloe) je 110 metara visoki bivši komunikacijski toranj u obliku letećeg tanjura na vrhu. Na vidikovac voze dva lifta pod parolom Iz Madrida u nebesa. Pogled je fantastičan. Podignut je 1992. godine kao novost u godini kada je Madrid bio prestolnica kulture. U podnožju je veoma zanimljiv Muzej America sa brojnim predmetima iz pretkolumbovske ere i kolekcijom zlata Blago Quimbaya. Nešto dalje su ogromni kompleksi zgrada pojedinih fakulteta madridskog univerziteta i raznih ministarstava.

Buvljak
Nedjelom i praznicima jedan cijeli dio  na jugu Madrida poznat kao Latinska četvrt pretvara se u veliki buvljak El Rastro, gdje se prodaje sve i svašta. Uvijek je puno lokalnih stanovnika i turista. Sve bočne i paralelne ulice i trgovi između Ribera de Curtidores  i Plaza de Cascorro ćine veliki trokutasti blok gdje se prodaju razni predmeti obrtnika, jeftina odjeća i obuća, razne kućne potrepštine i kuhinjska oprema, stari stripovi, časopisi, igračke i sve vrste starih predmeta iz različitih razdoblja. Tu su i brojne trgovine starinama i vintage namještajem i drugim predmetima. Traje od 9 do 15 sati. Običaj je nešto popiti u jednom od barova, poput aperitiva, vermuta, vina, piva uz paelju, tapas ili sendvič od lignji. Obilazak završavamo najmlađim slavolukom Porta Toledo sa tri luka. Dao ga je napraviti Napoleon, ali nakon povlačenja njegove vojske, kroz njega ipak prvi prolazi Fernando VII 1827.godine.
This entry was posted in Europa, Madrid, Španjolska and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori