MAINZ

Mainz je grad udaljen svega 40 km od Frankfurta na Majni. Ali on leži na mnogo većoj Rajni u koju se Majna ulijeva u samom gradu. Uz to Mainz je u pokrajini Falačko Porajnje. U njemu živi oko 200.000 stanovnika i pobratimljen je sa Zagrebom. Osnovali su ga Rimljani. Na suprotnoj obali u pokrajini Hessen je Wiesbaden.

Katedrala
Ako stižete avionom na aerodrom Frankfurth Hahn možete Flibco shuttle busom do željezničke stanice (Peron N). Ja sam stigao vlakom pa je početna točka za obilazak ista. Nedaleko je mali Mainzer Fastnachtsmuseum, karnevalski muzej, koji daje pregled običaja i karnevala od 1837. godine. Šteta što Rijeka ima tako veliki karneval a nema nikakav muzej posvećen tome. Par kotraka dalje na trgu je fontana Fastnachtsbrunnen i skulpture na istu temu. Sa trga kreće kratka aleja Ludwigsstraße, koja vodi do trga i spomenika pronalazaču tiskarskog stroja Gutenbergu, rođenom u Mainzu. Na trgu je zgrada Gradskog kazališta. Ustvari stara zgrada iz 1833. godine je srušena u bombardiranjima saveznika, ali identično obnovljena. Prije 25 godina dodana je i mala dvorana. Na trg se nadovezuje glavni gradski trg Markt, gdje se nekada trgovalo. Niti danas ne nedostaje trgovina i robnih kuća na njemu i u okolnim ulicama. Trgom dominira famozna romanička Katedrala (Mainzer Dom). Gradnja je započela 975. godine i trajala 25-34 godine. Ne zna se točno. Iako je dograđivana u doba gotike, baroka i historicizma, zadržala je svoj originalni stil. Na trgu je originalna renesansna fontana iz 16.stoljeća, koja je tu donešena s druge lokacije pa nije bila uništena u bombardiranjima.
Gutenberg
U nastavku na još jednom trgiću je Muzej posvećen Gutenbergu, gdje se može vidjeti život izumitelja i povijest tiska, koji ovih dana sve više prelazi u online izdanja. Muzej je edukativne prirode. Stalno se održavaju prezentacije i predavanja djeci ili posjetiteljima. Posebno je interesantna soba u kojoj se čuvaju 3 originalne Gutenbergove Biblijie Prepisivanje biblije prije izuma tiskarskog stroja trajalo je cijelu godinu. Majstori koji su je prepisivali su dobivali pola novca. Znači cijena biblije je bila astronomska. Muzej je davno kupio na aukciji za 1,8 milijuna eura Bibliju u dva toma. Prvi i drugi zavjet. Malo se zna da su prve biblije bile tiskane bez ilustracija u samo jednoj boji. Crnoj. To znači da su prepisivači dobili novu ulogu trebali su da dodaju slike i da zlatnom ili nekom drugom bojom ukrase slova onako kako se prije radilo.

Stari grad
Južno od Katedrale je Altstat , stari dio grada, gdje su mali trgići i uske uličice i kuće izrađene s konstrukcijom od drvenih greda u baroknom stilu, s visokim zabatim. U njima su trgovine, kafići i restorani s brojnim terasama na otvorenom, kao na povijesnom trgu Kirschgarten i duž ulice Augustiner i poznatoj crkvi sv. Augustina.
CITADELA I RIMSKI TEATAR
Na brdu Jakobsberg je citadela, gdje je u srednjem vijeku bio benediktinski samostan, van gradskih obrambenih zidina. Odatle su napadači mogli sa brda bombardirati grad. Izgradnjom malog dvorca i nepravilne peterokutne utvrde Schweikardsburg 1629. godine otklonjena je ta opasnost. Danas je to mjesto okupljanja, raznih predstava, uživanja u pjenušcu s okolnih brda, a moguće je i prošetati podzemnim tunelima. Gore je i gradski muzej koji radi samo vikendom. Bacite odozgo pogled na grad i jadne ostatke rimskog kazališa uguranog između željezničke pruge.

RAJNA
Na putu ka ušću Majne u Rajnu prolazim pored još jednog obrambenog tornja Holzturm. Ostataka zidina i raznih vrata će biti na nekoliko mjesta uz šetnicu na Rajni. Kod ušća su ostaci utvrde Kaponniere Malakoff i tornjevi kod južnog mosta do kojih nisam išao. Baš me uhvatio pljusak, koji nije bio u prognozama, pa sav veselo šljapkao kroz lokve na pronendati. Uz rijeku su dokovi za pristajanje turističkih brodova ili brodova koji služe za prijevoz stanovnika u mala mjesta uz rijeku. Na samoj obali na trgu Jockel-Fuchs-Platz su moderna zdanja gradske i regionalne uprave.Odatle se prekrasno vide stara gradska vrata s tornjem Eisenturm iz 1277. godine. Nizvodno od starog grada u dijelu koji zovu Neustadt (novi grad) je elektorska palača Kurfürstliches Schloss u kojoj su se nekada birali poglavari carstva a dana je dio sajmišta, gdje se održavaju razni, kongresi, sajmovi, koncerti. Na širokoj aveniji s parkovima koja kreće sa Rajne je ogromna evangelistička crkva iz 1903.godine s kupolom poput one vatikanske. U tome djelu su mnoge palače sa raznim ministarstvima i upravnim zgradama. Tu su i dva Muzeja. Prirodoslovni sa zbirkom prepariranih životina, fosila i Landesmuseum Mainz s uglavnom srednjevjekovnim predmetima, slikama i skulpturama lokalnih i drugih umjetnika. Konačno pješačkom zonom Stadthausstraße, Pfandhausstraße, Steingasse s brojnim trgovinama odlazim nazad do stanice.

This entry was posted in Europa, Mainz, Njemačka, Porajnje-Falačka and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori