MALMO GRAD 174 NACIJE

0Treći najveći švedski grad je Malmo sa 272.000 stanovnika. Nalazi se na jugu zemlje u pokrajini Skanen i preko oresundskog mosta i tunela direktno je spojen sa Kopenhagenom u Danskoj. Veoma se razvio u zadnjih petnaestak godina, kada smo ga bili isto posjetili. Od ružnog pačeta, postao je prava ljepotica sa mnoštvom turističkih zanimljivih trgova, zgrada, parkova, plaža. Teško da se može obići za jedan dan. Malmo ima svoj aerodrom, mada se daleko veći broj letova nudi preko danskog aerodroma, odakle se stiže polusatnom vožnjom vlakom poput nas. To je grad biciklista, gdje 40% stanovništva ide na posao ili u školu biciklom, bilo da je sunce ili kiša. Stoga ne čude veliki parkinzi za bicikle uz željezničke i autobusne postaje, na trgovima i ulicama, kao i veliki broj biciklističkih staza.

Oresund
Preko oresundskog kanala između Danske i Švedske izgrađen je 2000. godine najduži most Europe i pravo arhitektonsko čudo. Most je dug 8 km i nose ga nategnute sajle razapete između dva stupa visine po 204 metra. Most je na dva kata. U donjem prolaze dva kolosijeka pruge a na gornjem autocesta. Nakon toga cesta i pruga 4 km idu preko uskog otočića, a onda odlaze ispod mora tunelom sljedeća 4 km. Cijena prelaska autom je 48€, ali za one koji često prelaze je mnogo niža. Svakih dvadeset minuta ga prelazi vlak koji spaja Kopenhagen i Malmo. Mnogo kraći most od 4,5 km se trebao graditi na najužem dijelu  tjesnaca, 70 km sjevernije između Helsinborga i Helsinbora u Danskoj. Ipak je pobijedila struja da je bolje spojiti dva veća grada bez obzira na cijenu koštanja.

Hyllie
Prva stanica vlaka je u novom dijelu grada Hyllie, gdje smo presjeli za Trelleborg na jugu. Tu je izgrađen Emporia, jedan od najvećih shopping centara Skandinavije. Mogu se naći i neki nama nepoznati brandovi sjevera Europe ili uživati u nekom od restorana i kafića. Pored njega je nova sportska dvorana Malmo Arena koja može primiti do 15.500 gledatelja. Cijeli taj dio se ubrzano gradi modernim zgradama.

Željeznička stanica
Konačno stižemo u Malmo na željezničku stanicu (Malmö centralstation) izgrađenu od cigle 1856.godine i sa novim dijelom od stakla. Pored nje je bijela zgrada sa tornjem autobusne stanice, a prekoputa stara zgrada burze, koja je sada kongresni centar. U sklopu nje je informativno tzristički centar, gdje se može dobiti sve za obilazak grada, od mapa do savjeta. Straga prema moru je zanimljiva zgrade pošte i veliki parking. Dalje se nastavlja kompletno igrađen novi dio grada na prosturu starih brodogradilišta i inustrijskih postrojenja, o čemo više poslije. Grad je ispresjecan sa nekoliko kanala spojenim sa morem, pa je baš tu moguće se ukrcati za jednosatni obilazak grada malim brodićima bez krova (Rundan boat tour).

Katedrala
Sa kanala se vidi visoki crkveni toranj. Izbijamo na trg gdje je Katedrala Sankt Petri Kyrka impozantna građevina od cigle sa visokim šiljatim zvonikom i tornjevima. Smatra se da je to najstarija građevina u gradu, podignuta početkom 14.stoljeća. Unutrašnjost spartanski bijela u duhu same protestanske crkve, sa nekim vrijednim umjetničkim djelima sakralne umjetnosti. Unutra se održavaju i koncerti. Par koraka dalje je još jedna zanimljiva crkva. Caroli kyrka zanimljiva crveno bijela kombinacija.

Trgovi grada
Prelazimo preko kanala i idemo do najvećeg i najstarijeg glavnog gradskog trga Stortorget. Najljepša zgrada je gradska vijećnica Radhuset izgrađene 1546.godine u gotičkom stilu i obnovljene 1800. godine. Nekada se mogu pogledati tri dvorane kada se uđe preko restorana, koji poslužuje tradicionalna švedska jela kao smorgasbord buffet ili kako mi kažemo švedski stol. Neke zgrade pomalo podsjećaju na flamansku arhitekturu sa trokutastim zabatima. Na samom trgu je mnoštvo drveća. Konjanik je kralj Karl gustav X, a pored je i fontana. Do njega je odmah Lilla Torg što je u prijevodu Mali trg. To je centar života grada, sa mnoštvom restorana i kafića i noćnih klubova u prekrasnim riglovanim kućama sa drvenim gredama, koje ga okružuju, koje se protežu i u okolnim učicicama. Södergatan je pješačka zona i glavna ulica sa trgovinama. Spaja glavni trg sa Gustav Adolfs trgom, pored koga se nastavlja malo čudna kombinacija parka i groblja. Sve trgove praktično spaja nekoliko ulica u jednu dugu pješečku zonu prepunu trgovina. Izlazimo na kanal koji okružuje centar sa južne strane i šetamo duž njega. Prolazimo pored velike robne kuće Hansa i kroz novi dio grada. U zgradi iz 1901. godine se smjestio Muzej moderne umjetnosti Moderna museet. Cijele obitelji mogu doći na radionice koje se organiziraju. Izložbe organizira muzej iz Štokholma.
Tvrđava
Malmöhus Slott je najstarija očuvana utvrda u nordijskim zemljama izgrađena u renesansom stilu 1434.godine od kralja Erika Pomernaskog, kralja Danske, Švedske i Norveške. Okružen je vodom sa dvije čudne okrugle kule. Tu se trebao preseliti dvor, ali su kralja brzo proglasili ludim i smjenili. Tako nažalost Malmo nije nikada bio prestolnica. Danas je muzej gdje se može vidjeti svašta, od prepariranih životinja, geoloških nalaza, oružja, namještaja, slika. Pored njega je jedan od popularnih parkova Slottsparken. U njemu je vjetrenjača koja je mljela žito za dvorac i staklenici. Tu pravi Šveđani odlazi u šetnju  i kod nas već zaboravljeni pojam piknik. Tehnički muzej se nalazi nedaleko od tvrđave ali nismo ulazili unutra. Prošli smo i pored palače Vrhovnog suda, koja se nalazi u parku.

Parkovi i plaže
Pored već spomenutih, popularno odredište za odmor i opuštanje je i Folkets park, gdje je mnošto zabavnih sadržaja posebno za djecu. Za odrasle je kuća kulture, plesna dvorana, često se zajednički gledaju utakmice na velikim ekranima. Stotinjak metara dalje na trgu Möllevångstorget mogu se pronaći razni lokali i štandovi sa hranom raznih svjetskih kuhinja. U gradu živi 174 raznih nacija, koji su donijeli sa sobom svoju hranu i običaje. Na južnom rubu grada je ljetnjikovac Katrinetorp, sa engleskim parkom i ružama, restoranima, a mogu se kupiti i sadnice za ponijeti kući. U Ribersborgu su plaže i drvena konstrukcija kupališta sa terasama za sunčanje i saunama i popularni restoran. U ljetnim mjesecima se pleše, igra odbojka na pijesku, šeta, trči, rola i vozi bicikl duž popularne šetnice uz plažu.

Preobražaj krajolika
Najveći preobražaj grad je doživio zamijenjujući staro brodogradilište i industrijska skladišta i hale na poluotoku Västra Hamnen u modernu poslovno stambenu zonu. Taj prostor je otet od mora 1800. godine kako bi se dva stoljeća kasnije počeo pretvarati u ovo danas nakon međunarodnog arhitektonskog natječaja. Na samom rubu zone, odmah do grada na kanalu, izgrađena je lani koncertna dvorana Malmö Live, sa najboljom akustikom Švedske. U sklopu je i kongresni centar i hotel. Prostorom dominira od 2005. godine neboder Zakretanje torza, koji je projektirao svjetski poznati španjolski arhitekt Santiago Calatrava. To je sa 190 metara bila tada najviša zgrada u Skandinaviji. Djeluje kao da ju je netko usukao za 90o.  Ubrzano su nikli parkovi, šetnice, plaže, bazeni, univerzitet, hoteli, World Trade Center, TV postaja, poslovne i upravne zgrade, parkirališta, trgovački centar i mnoštvo ekološki orjentiranih apartmana i kuća. Posebno su upečatljive šarena kuće europskog sela na kanalima i jedan od najvećih skateboard i boulder parkova Europe. Ovo bi trebao vidjeti svaki urbanist i arhitekt. Još uvijek se gradi, jer svatko ko drži do sebe želi tamo. Ili kupiti ili iznajmiti poslovni prostor ili stan.

Malmo Rundan boat tour
Konačno još jedan pogled na grad na drugačiji način. Vožnja kanalima spojenim sa morem malim brodićima bez krova (Rundan boat tour). Na nekima imate stolove, pa se može izvaditi hrana i jesti. I mi smo prošli jedan krug i sagledali grad iz potpuno nove perspektive, prošavši i lučkim dijelom sve do otvorenoga mora. Vidjeli smo i najnoviji dio grada. Vodičkinja je bila prava glumica, gestikulirajući i naglašavajući svaku riječ uz mnogo humora. Mirno je sjedila na vrhu brodića, dok su joj mostovi ispod kojih smo prolazili bili svega par centimetara iznad glave.
Malmo

This entry was posted in Europa, Malmo, Švedska. Bookmark the permalink.

Odgovori