MANASTIR RILA I BOJANA CRKVA

Jedan od nezaobilaznih dnevnih izleta iz Sofije vodi u manastir Rila. Jako mnogo agencija ima organizirane ture. Cijena je 30-35€. Ja sam nekim čudom uspio kupiti takav izlet preko Get Your Guide agencije za 20€. Svi autobusi polaze iza katedrale Aleksandra Nevskog. Potrebno je doći pola sata ranije kako bi u toj zbrci od autobusa pronašli svoj po registraciji. Polaze u 9.00 sati i vraćaju se u 17.00. Ima i tura kombiniranih sa posjetama drugim gradovima koje traju duže. Moja je obuhvatila i posjetu crkvi Bojana.

MANASTIR RILA
Planina Rila je visoka 2925 m i najviša planina na Balkanu. Ime kaže da je prepuna vode jer ima bezbrojne izvore i preko 150 glečerskih jezera dubine i do 40 m izrazito tamno plave ili zelene boje pa čak i ljubičaste i žute kada na obroncima procvjeta razno cvijeće. Tu je izgrađen 927.godine prvi muški manastir u Bugarskoj za vrijeme prvog carstva. Ujedno je i najveći na Balkanu. Izgrađen je na mjestu kod pećine u kojoj je živio pustinjak. Od prvih građevina ostao je samo obrambeni toranj lokalnog plemića. Više puta je gorio. te obnavljan i dograđivan. Centralno mjesto zauzima crkva sa impresivnim oltarima od zlata. Ukrašena je freskama iznutra izvana. Oko velikog središnjih dvorišta su zgrade sa dva ili 3 reda arkada.
Unutar crkve se čuvaju brojne relikvije za koje su vezane brojne legende o iscjeljenjima. Stoga su ga posjećivali kraljevi i carevi tražeći lijek za svoje bolesti. Navodno su mnogi uspjeli. Mađarski kralj Bela koji ga je opljačkao naglo se razbolio i tek ozdravio kad je opljačkano vratio.
U samostanu je nekoliko muzeja. U muzeju povijesti se mogu se vidjeti zlatni i srebrni predmeta i svečana odjeća. U muzeju ikona se mogu vidjeti najvrijednije ikone samostana.
Najzanimljivije je u muzeju koji govori o životu običnih redovnika, njihovoj pekari i kuhinji, gdje se mljelo źito i pravio kruh u ogromnoj peći. Smješten je u ulaznim vratima prema gradu i u mračnim podrumima. Tu su i kotlovi i ognjišta i veliki dimnjak. Manastir ima dvoja ulazna vrata. Ispred jednih koja vode u malo mjesto s restoranom, pekarom i štandovima sa suvenirima protiče potočić. Ljubitelji šetnje mogu prošetati malo u prirodi. Cijene na štandovima su malo napuhane. Unutar manastira suveniri mnogo jeftiniji. Ipak najeftiniji magnet koji sam kupio ikada je svega pola eura. Jedina zamjerka javni wc koji dočarava mirise srednjeg vijeka.

BOYANA

Crkva Bojana se nalazi u predgrađu Sofije. Pod zaštitom je UNESCOa. Posjetili smo je u povratku. Vide se 3 etape gradnje. Najmanji i najstariji dio je iz 10. stoljeća. U 13.stoljeću je dograđena. Oba dijela su oslikana freskama. Ono što buni su freske poput slavnog talijanskog majstora renesanse Giotta. A starije su stotinu godina. Kasnije dodan još jedan dio. Nažalost zabranjeno je slikanje i ulazi se u malim grupama od desetak ljudi. Posjeta traje deset minuta.
Crkva je u malom parku s nekoliko 130 godina starih sekvoja s grobom carice.

This entry was posted in Bugarska, Europa, Manastir Rila i Bojana crkva and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori