MANNHEIM

Mannheim ima oko 310.000 stanovnika i nalazi se  u Baden-Württembergu. Leži na ušću rijeke Neckar u Rajnu desetak kilometara od  Heidelberga ili 85 km od Frankfurta. Spominje se 766. godine, mada status grada stiče 1607. početkom izgradnje tvrđave Friedrichsburg od strane Friedricha IV. To je planski napravljen grad s tvrđavom u obliku zvijezde i mrežom okomitih i vodoravnih ulica što ga čini jedinstvenim u Njemačkoj. Tvrđave više nema, a Mannheim zovu “grad trgova” radi brojnih blokova zgrada koji imaju svoje oznake kao D1 ili E1. Većina ulica nema ime.  Grad nema staru jezgru s uskim ulićicama. većina zgrada su novogradnje. To je UNESCO grad muzike zahvaljujući brojnim muzičkim festivalima raznih žandrova, koji privlače mnoge iz cijeloga svijeta.

Mannheim Barokna palača
Stižem u grad vlakom i odsjedam u hotelu pored željezničke stanice. Nedaleko odatle nalazi se najveća gradska atrakcija. Izgradnjom 1720. godine impresivne barokne palače izbornici pokazuju svoju moć. Brzo biva uništena u ratovima ali se obnavlja 1760.godine. Ima šest krila, stotine prozora, duga je 440 metara s svečanim prednjim dvorištem i parkom iza.  Samo je Versailles u Parizu veći, mada ima jedan prozor manje. Na svečanim balovima je čak i Mozart svirao klavir. U Drugom svjetskom ratu gotovo je potpuno uništena. Radovi na obnovi su trajali do prije 15 godina. Palača se može obići i svoje bogatstvo izbornici su pokazali i unutra. Poput svih dvoraca toga doba uvijek su bile odvojene prostorije za vladara u jednom krilu od ženskih prostorija. Svako je imao svoju muzičku sobu, sobu za društvene igre, sobu za pušenje, prijeme, spavaonice, trpezarije, pa čak i veliku salu za prijeme i bankete. Ona je uvijek bila i najraskošnija. U dijelu palače je danas i najljepše sveučilište u Njemačkoj. Par koraka dalje je prekrasna Isusovačka barokna crkva iz 1756.godine. Bila je nekada dvorska crkva. Vrijedi ući unutra i pogledati.

Muzeji
Odlazim do obližnjeg trga Toulonplatz na kome se nalazi u staroj palači muzej Zeughaus. Prijevod kaže oružarnica ali postavke su mnogo šire. Bolje reći povijesni. Nasuprot nje,.u modernističkoj zgradi je Muzej svjetske kulture Reiss-Engelhorn-Museen (REM), s dijelovima od ledenog doba, egipatske kulture, potopljenog svijeta i brojnih drugih postavki. Druga strana REM-a se nalazi na glavnoj ulici Planken, koja obiluje brojnim trgovinama i robnim kućama, kao i neke njoj paralelne ulice. Nema klasične pješačke zone. Tu se nalazi odmah nova Gradska vijećnica u palači s arkadama. bila je nekada robna kuća.

Marktplatz
Šetam do trga Marktplatz u G1 bloku, gdje se nekada trgovalo. Izgrađen je s prvom zgradom gradske vijećnice početkom 17. stoljeća, koja se počinje obnavljati 1700. godine nakon razaranja grada u 30-godišnjem ratu i Pfalskom ratu za nasljeđe. Grade se zgrade blizanci gradske vijećnice i katoličke crkve Sv.Sebastiana, povezane zajedničkim tornjem. To su najstarije sačuvane građevine u gradu. U 1910 godine. uprava i gradsko vijeće sele na sadašnju lokaciju, a tu ostaju samo općinski sud i matični ured. U centru trga je spomenik iz 1719. napravljen za vrtove dvorca Heidelberg. Sljedeće godine rezidencija vladara se seli u Mannheim. Pedeset godina kasnije autorov sin je napravio redizajn s namjerom da se postavi u oranžeriji vrtova palače Schwetzingen. Tamo nija uklapala pa je darovana gradu i postavljena na trg. Oko 1887. postaje fontana  izgradnjom vodotornja.
U gradu živi 170 nacija. Zapadno od trga je veoma živa i bučna četvrt Mali Istanbul s orijentalnom hranom i odjećom iz cijeloga svijeta u brojnim malim lokalima.

Vodotoranj
Vraćamo se drugom glavnom ulicom grada Kurpfalzstrasse, koja spaja rijeku Neckar, Marktplatz i Baroknu palaču na obali Rajne. Preko modernog trga Paradeplatz, gdje se ukrštaju dvije glavne ulice grada, odlazimo niz već spomenutu trgovačku ulicu Planken. Grad se deklarira kao šoping zona, pa ljubiteljima kupovine će nedostajati vremena sve pregledati. Posjetu završavamo gradskom najpoznatijom znamenitošću, vodotornjem Wasserturm na prekrasnom velikom trgu s parkom i fontanama u podnožju. Trg se smatra jednim od najljepših secesijskih u Europi. Slika je još ljepša uveče pod jarkim osvijetljenjem. Ljeti uvečer  možete se diviti plesnoj koreografiji fontane. Zimi se na njemu održava božićni sajam. Toranj kapaciteta dva milijuna litara vode je 60 metara visine i promjera 19 metara. Izgrađen je 1887.godine kada je uvedena pitka voda u grad smješten u nizini. Dio trga se danas obnavlja. Na čelu trga je Kongresni centar Rosengarten  u zgradi od crvenog kamena s zelenim bakrenim kupolama krova. Ima 44 dvorane za 9.000 sudionika. Na trgu je nova zgrada Muzeja umjetnosti (Kunsthalle Mannheim) otvorenog je za proslavu 100 godina postojanja muzeja u staroj zgradi od crvenog kamena, koja je u nastavku. Unutra je najveća svjetska kolekcija Anselma Kiefera, kao i djela Édouarda Maneta, Francisa Bacona, Williama Kentridgea i izvanredna zbirka skulptura.  Hvale se da su jedni od vodećih njemačkih muzeja.

Za one s više vremena
Onaj koji traži boemsku atmosferu otići će u Jungbusch  staru inustrijsku i lučku četvrt koju zovu Mini Berlin. Ako želite krstarenje inustrijskom četvrti možete i to iz  Mannheimske luke, najveće kopnene u državi. Ljubitelji arhitekture i parkova otići će Herzogenriedpark vidjeti “čudo Mannheima”, višenamjensku dvoranu  i najveća konzolnu drvenu rešetkastu konstrukciju na svijetu. Lagana je i svijetla i predivno zaobljena u obliku ljuske. U velikom Luisenparku za piknike možete se opustiti uz pingvine, flamingose i rode ili posjetiti obližnji  telekomunikacijski toranj na obali rijeke Neckar i restoran na vrhu. Možda otići kineski vrt i Kuću čaja, najveću te vrste u Europi s preko 30 različitih čajeva uz kineske okruglice. Možda otići u oazu mira aluvialnih šuma na adu u Rajni  Reißinsel.

 

This entry was posted in Europa, Mannheim, Njemačka and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori