MANTOVA

0Mantova se nalazi u Lombardiji u Italiji 45 km južno od Verone. Ima pedesetak tisuća stanovnika. Okružena je sa tri strane umjetnim jezerima nastala u 12. stoljeću branama na rijeci Mincio, koja se spušta sa sjevera Italije iz jezera Garda. Zovu se Gornje, Srednje i Donje. Četvrto, koje je nekada opasavalo zidine sa četvrte strane je isušeno u 18.stoljeću. Gradom je u srednjem vijeku vladala obitelj Gonzaga, koja je od grada stvorila jedan od glavnih umjetničkih i glazbenih središtia Italije. William Shakespeare je u Mantovu prognao Romea u svome poznatom djelu Romeo i Julija. U blizini je rodno mjesto rimskog pisca Vergilija. U tom periodu izgrađene su mnoge palače, koje su Mantovu smjestile na kartu renesansnih gradova. Nažalost mnogo toga propada, jer Mantova očigledno nije jak turistički centar, a većina se toga može vidjeti besplatno.

Novi dio
Mi smo tamo prenoćili između dva sajma u Bolonji i Veroni. Kako je u većini starog grada ZTL zona i zabranjen promet autima odsjeli smo na granici starog i novog dijela u hotelu na trgu Cavalloti, gdje je i Narodno kazalište. Pedesetak metara dalje je zvanično centar grada sa gradskim upravnim zgradama, mali park sa zvonikom San Domenico i čudna rijeka ili kanal Rio opasana stubovima, terasama i nadsvođenim mostom. Most je podignut još 1536. godine vjerojatno za ribarnicu, a kasnije je služio kao nadsvođeno šetalište. Sa oba trga vode u stari grad ulice prepune trgovina i kafića. Neke su namijenjene samo za pješake.

Bazilika Sant Andrea
Prvo dolazimo do maloga trga Mantegna i ogromne Sant’Andrea Bazilike. Dužinom od stotinu metara spada u najveće u Europi. Kupola dominira gradom i vidi se izdaleka. Ipak njena veličina se vidi tek kada se uđe unutra. Prekrasno je ukrašena freskama i slikama vrhunskih majstora toga vremena. Čak su i reljefi na stubovima ustvari kombinacija slike i reljefa. Najvrednija je relikvija Isusova krv. Po predanju rimski vojnik Longinius je pokupio komadiće zemlje natopljene krvi Isusa kada su ga razapeli na križ. Kako je i sam postao kršćanin, donio ju je u Mantovu 37.godine. Pošto je bio ubijen zagubljena relikvija se pojavila tek 804.godine kada je Sant Andrea usnio san gdje se nalazi. Od tada su pape, kraljevi i carevi dolazili da je vide. 1472 Ludovico Gonzaga je naručio izgradnju bazilike, koja će se graditi sve do 18.stoljeća, kada dobiva kupolu. Isusova krv se čuva u kripti ispod kupole i može se vidjeti samo tijekom procesije po gradu.  

Piazza delle Erbe
Najživlji gradski trg Erbe se praktično odmah nastavlja od ulaza Bazilike. Oduvijek je bio centar života dok se trgovalo voćem i povrćem. Na uglu je uska visoka kuća iz 1455.godine milanskog trgovca, izgrađena u živopisnom venecijanskom stilu. Naslanja se na mali toranj Torre del Salaro, gdje se čuvala sol. Na zidove bazilike se naslanja red kuća sa kolonadama sa trgovinama i kafićima. Na trgu dominira Palazzo della Ragione iz druge polovine 16.stoljeća u kojoj je bio sud. Kasnije joj je dodan ulaz sa tornjem sa satom Torre dell’Orologio, na koji smo se popeli. Odozgo se vidi trg, kupola i krovovi Bazilke.U palači na katu je velika dvorana koja služi za izložbe i razne manifestacije. U prizemlju restorani i izvrsna pizza u nešto luksuznijem restoranu sa motivima džeza. Na trgu je i najstarija crkva u gradu Rotonda San Lorenzo. Izgrađena je 1082.godine u romaničkom stilu na temeljima još iz vremena Bizanta. Trg je prepun ljudi i uvečer. Možda zato što je bila subota.

Piazza Broletto
Par metara dalje nastavlja se jedan manji trg na kome je gradska vijećnica Palazzo del Podestà. Nakon smrti 1115.godine posljednje grofice Matilde Canossa, čija je porodica vladala gradom, gradski čelnici Mantovu proglašavaju slobodnim gradom. Trg je u ovom obliku nastao još iz 1190.godine a palača izgrađena 1224.godine. Ima izlaz i na Piazza Erbe, kao i nadhodnike, prolaze i toranj. Na trgu je i fontana i nezaobilazni McDonald. U samom prolazu je još jedna stara tradicionalna pizzeria, gdje vrijedi jesti sudeći po gužvi.

Palazzo Ducale
Na najvećem gradskom trgu Sordello nalazi se i najveći dragulji grada. Kada smo bili na štandovima su se mogli kupiti tradicionalni domaći proizvodi. Grupe turista su još razgledale trg u sumrak. Na trgu je i Katedrala Svetog Petra i Pavla, čija prednja fasada ne odaje njenu veličinu, a bočne njenu unutrašnju ljepotu. Najveća i najljepša palače je Palazzo Ducale u kojoj je živjela obitelj Gonzaga i kasniji vladari grada. Za vrijeme Austrougarske bila je kraljevska palača Marije Terezije. Građena je od 13.stoljeća u nekoliko navrata pa je tako stvoren kompleks od 34.000m2 palača, parkova, unutrašnjih dvorišta, tornjeva, lođa i crkvi. Nažalost unutra nema gotovo ništa. Još je obitelj Gonzaga morala svoje blago prodati Kralju Engleske, a Napoleon je opljačkao preostalo. Prošetali smo pustim dvorištima, ušli u crkvu Santa Barbara i nastavili natrag do trga. Na kraju trga ured turističke zajednice i u dvorištu statua Rigoleta. Navodno se tu na balkonu održala prva premijera ove poznate opere.

Castello San Giorgo
Ovo je najstariji dio izgrađen za vrijeme Francesca Gonzage u periodu 1395.-1406. godine. Četvrtasta utvrda i dvorac sa četiri tornja, opkoljena rovovima sa vodom i tri mosta za ulaz zamišljena je kao tvrđava za obranu grada. Pedesetak godina kasnije Ludovico II Gonzaga vrši rekonstrukciju i pretvara utvrdu u rezidenciju obitelji, koju poznati domaći slikar Andrea Mantegna ukrašava. Remekdjelo je Camera degli Sposi ili Mladenkina soba. Na slikama je plemićka obitelj i prizori iz života na dvoru, a soba je služila i za prijem stranih državnika. Nažalost sve je bilo zatvoreno.

Piazza Virgiliana
Šetajući uz rijeku i zid koji grad štiti od poplava dolazi se do velikog parka sa fontanom i spomenikom poznatom piscu Vergiliju. Oko parka je najveći besplatni parking u gradu. Problem je doći do njega kroz jednosmjerne ulice i ZTL. Na njegovom kraju je Museo Diocisiano. Kako još nije ništa prolistalo, fontana bez vode a već je pao mrak  vratili smo se do centra na večeru.

Palača Te
Drugi dan ujutro smo krenuli dalje. Prošli smo pored palače koju je sebi projektirao poznati arhitekt Mantegna, najzaslužniji za današnji izgled grada.U njoj je muzej. Preko puta nje još jedna crkva pretvorena u ratni memorial centar. Zastali smo pored ogromne palače Te u velikom parku. Bila je ljetnjikovac obitelji Gonzaga. Građena 1525-1535 na mjestu gdje su bile vladarove štale. Ima cijeli niz prekrasnih soba oslikanih svodova i zidova. Izdvaja se salon sa portretima konja, soba sa ljubavnim temama i golim tijelima. Najveća je soba divova sa temama iz starogrčke mitologije. Sve se može pogledati u sklopu muzeja. Nažalost bila je nedjelja nismo imali vremena čekati otvaranje, jer nas je čekao sajam Vinitaly u Veroni.
This entry was posted in Europa, Italija, Lombardia, Mantova and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori