MARTINA FRANCA

Martina Franca je grad s 50.000 stanovnika u brdima Apulije na početku štikle. Udaljen je na po sat vožnje od Baria i Brindisia. Blizu su daleko poznatijaa turistička mjesta Alberobello i Locorotondo. Diči se prekrasnim gradskim središtem u baroknom i rokoko stilu. U uskim uličicama i malim trgićima su prekrasne kuće bogato ukrašenih vrata, prozora i balkona.
Šetnju gradskim središtem započinjemo na najvećem gradskom trgu XX.Settembre. Pored klupa u hladovini drvoreda na trgu je zgrada sa kazalištem i kinom, ulazana vrata staroga grada Porta di Santo Stefano. Tu je i jedna od najljepših palača Apulije Palazzo Ducale u kojoj je gradska vijećnica i knjižnica. Ustvari pročelje zgrade je na malom trgu Piazza Roma odmah kada se uđe kroz vrata. Izgrađena je 1668.godina kao rezidencija vladara grada vojvode Caracciolo. Bila su to zlatna vremena grada.
Šetamo do trga Piazza Plebiscito, na kome se nalazi velika barokna bazilika iz 18.stoljeća, posvećena zaštitniku grada Svetom Martinu. I ne čudi jer je gradić u srcu vinograda poznatih po dobrom vinu.Unutrašnjost bogato ukrašena lažnim mramorom i brojnim skulpturama i slikama. Na trgu je i prekrasna palača Univeziteta iz 1761. godine sagrađena kao uprava grada. nema veze s stvarnim sveučilištem već je vezana za oblik vlasti dodijeljen gradu u 15. stoljeću. Uz nju je toranj sa satom iz 1734.godine. Na vrhu je jedna ćelija korištena kao zatvor. Na trg se nastavlja drugi trg Piazza Maria Immacolata s prekrasnom polukružnom zgradom s arkadama. Dalje šetamo i uživamo u prekrasnoj staroj arhitekturi.

This entry was posted in Apulia, Europa, Italija, Martina Franca and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori