MATERA

Matera se nalazi regiji Basilicata, koja se diči nacionalnim parkom i očuvanom, autentičnom prirodom. Bila je 2019. godine europska prestolnica kulture. Grad je pod zaštitom UNESCO-a i jedna je od najstarijih ljudskih naseobina u svijetu, još od paleozoika. Izvorna jezgra je nastala iz prirodnih pećina isklesanih u mekoj vapnenačkoj stijeni, koji se nadograđuju na sustav špilja i podzemnih hodnika. Dio infrastrukture je vidljiv a dio ukopan u kamen. Postupno, tijekom srednjeg vijeka su stvorena dva velika prirodna amfiteatra, Sasso Caveoso i Sasso Barisano. Izgrađena je impresivna Katedrala, crkve San Giovanni Battista, San Domenico, Santa Maria della Valle Verde u Via Appia. Prava urbana jezgra, prvotno je koncentrirana oko katedrale. U središtu Matere nalazi se niz važnih palača i crkava koje su imale poseban naglasak u povijesti grada.
Piazza Vittorio Veneto
Na glavnom trgu Piazza Vittorio Veneto je Palazzo dell’Annunziata, bivši samostan koji je sada knjižnica i Palazzo della Prefettura, crkva San Domenico iz 13. stoljeća i crkva vitezova Malte. U centru trga je hipogea gdje se nalazi velika cisterna Palombaro Lungo i crkva Svetog Duha koja je uklesana u stijenu u 10. stoljeću. Tu je i bivši samostan S. Lucije i fontana.
Preko Piazza del Sedile i via Duomo se stiže do prekrasne barokne Katedrale i još jednog vidikovca. Ulaz se plaća 1€, ali vrijedi ući. Još je mnogo vidikovaca i trgova po starom gradu. Ako se volite spuštati i pentrati uskim uličicama i stepeništima možete se spustiti u podnožje jednog od brda na litici dubokog kanjona riječice Gravine sve do crkve San Pietro Caveoso.
Oni hrabri mogu do same rijeke usječenim stazama. Mi smo se vratili na glavni trg drugim putem te nakon male pauze spustili se u jednu od gudura i pogledali izbliza kuće u kojima se živi i danas. Neke su napuštene. Do većine se ne može autom, već stepenicama sa betoniranim uskim dijelovima za transport robe biciklima, motorićima ili ko zna čime. Prije pedesetak godina talijanski predjednik vlade Aldo Moro se zgrozio vidjevši kako ljudi žive u Materi u pećinam bez struje, vode, kanalizacije i dao nalog da se presele. Kasnije su se mnogi vratili, kada je napravljena nedostajuća komunalna infrastruktura.
Sa glavnog trga šetamo niz Via Corso i stižemo do trga Piazza San Francesco d’Assisi s istoimenom impresivnom crkvom iz 17. stoljeća i zanimljivom skulpturom. Tu se nastavlja Via Domenico Ridola, posvećena čovjeku koji je posvetio život arheološkom istraživanju grada, vodi do vidikovca i muzeja srednjevjekovne umjetnosti.
S glavnog trga u suprotnom smjeru vodi ulica prepuna restorana, kojih ima posvuda. Tu je i mala tržnica a subotom sajam antikviteta.
Podno brda do parka je započeta gradnje male utvrde Castello Tramontano, početkom 16. stoljeća po nalogu grofa Giancarla. Ostao je nedovršen ubojstvom grofa 1515. od strane pobunjenih vazala. U gradu je snimljeno nekoliko poznatih filmova još od 1964.godine. Najpoznatiji su Pasija Mel Gibsona i zadnji James Bonda.

This entry was posted in Basilicata, Europa, Italija, Matera and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori