MEMMINGEN

Memmingen se nalazi u južnoj Njemačkoj na rijeci Iller, 50 km južno od Ulma i 100 km zapadno od Münchena. To je gradić s 42.000 stanovnika, koji u zadnje vrijeme doživljava procvat zahvaljujući Ryanairu i niskobudžetnim vezama s 16 zemalja. Turizam doprinosi sve više njegovom razvoju.
Memmingen je bio srednjevjekovni grad s gradskim zidinama iz 12.-15. stoljeća dugim preko kilometar. Nekada je imao 7 ulaznih vrata i 26 kula. Veliki dio toga je sačuvan i u dobrom stanju. Nedavno su otkriveni najstariji natkriveni dijelovi zidina u Njemačkoj. Krećem u obilazak od željeničke stanice pored koje je zgrada Muzeja umjetnosti MEWO Kunsthalle. Idući pješačkom zonom stižem do sviga hotela, ostavljam stvari i nastavljam do Kreuzherrnsaal, crkve s baroknim štukaturama i freskama pretvorenu u izložbeni prostor.
Skrećem do Hexenturm ili Vještičje kule iz 12. stoljeća, koja je najstarija je od nekadašnje tri koje su služile i kao zatvor. Prvo se zvala Kula preljubnika, a kada se lov na vještice zahuktao dobila je novo ime. Toranj je srastao s malom crvenom kućicom uglavnljenom u zidine. Pedesetak metara dalje nailazimo na Bettelturm ili Prosjački toranj iz 1471.godine, polukružnu kulu izvana i četvrtastu unutar zidina od cigle. Malo šetam duž kanala uz zidine i ulazimo unutar utvrde. Na cesti za Ulm je Ulmer Tor iz 1470. godine, sa satom, živopisno oslikan s dvostrukim orlom simbolom lojalnosti Svetom Rimskom Carstvu. Toranj se prekrasno vidi duž ulice koja vodi ka centru. U njoj je prva barokna palača u gradu. Pariška kuća iz 1736. godine s impresivnim stubištem i bogatim štukaturama.
Marktplatz
Centralni gradski trg je mjesto okupljanja građana. Okružen je prekrasnim starim zgradama. Najveća je Steuerhaus. Bila je financijsko administrativna zgrada carskog slobodnog grada izgrađena 1495.godine. Imala je nekada toranj s riznicom. Do nje je Gradska vijećnica podignuta 7 godina ranije, koja je rokoko pročelje dobila 1765. godine. Do nje je bila cehovska zgrada iz 1489. godine podignuta kao Trgovačka plesna dvorana i društvena kuća. Ova današnja je iz 1719. i služila je kao gostionica Društva zlatnog lava. Ima tu još manjih prekrasnih starih kuća trgovaca i zanatlija s visokim zabatima, koji su na svakoj kući. Staroj ili novoj. Kucće su živopisnih boja. Na trgu se vidi riječica čije je korito pretvoreno u djelomično natkriveni kanal. Svakako treba prošetati uz njih i pogledati male živopisne kućice ili se malo odmoriti i okrijepiti u brojnim lokalima i terasama uz njega.
Muzeji
Nešto dalje niz pješačku zonu je palača Hermansbau s gradskim muzejom. Izgrađena je 1766.godine. Na istom trgu je velika srednjovjekovna bazilika Svetog Martina iz 1496. godine. Izniman je prostor za zbor od rezbarenog drveta star preko pet stoljeća i freske iz kasnijeg perioda. Na kraju ulice je Westertor zapadna ulazna vrata, čiji današnji izgled datira iz 1660. godine. U nekadašnjem bolničkom kompleksu Reda braće svetog Antuna iz 15. stoljeća danas se nalaze Muzej Strigel s djelima lokalnih umjetnika iz obitelji Strigel i Muzej Antoniter, koji pokriva povijest reda. Nažalost rade kratko i zatvoreni su iako piše da bi trebali raditi. Svi su besplatni.
Weinmarkt
To je trg gdje se nekada trgovalo vinom sa esnafskim kućama tkalaca i trgovaca iz 1479. Na njemu je 9 m visoka fontana sa stupom poznata kao Fontana slobode, s 12 međusobno povezanih 12 brončanih ploča kao simbol ljudskih prava. Naime kuća ceha trgovaca je 1525. služila je kao sastajalište gornjošvapskih seljaka, koji su imali zahtjeve u 12 članaka za slobodom i ukidanjem kmetstva. Taj manifest se dijelio diljem carstva i smatra se dijelom njemačke slobode i ustavne povijesti. Buna je ipak propala a u ratu je poginulo preko 100.000 ljudi. Memmingen 2000. godine ustanovio nagradu koja se dodjeljuje za borbu i obranu ljudskih sloboda. Grad nosi zato ime „Grad građanskih sloboda“.
Južna vrata grada
Odlazim do Lindau Tora, ulaznih vrata koja se prvi put spominju 1371. godine. Na njima se može vidjeti topovska kuglu iz 1647. godine ugrađena u zid. Još južnije je Kempter Tor. iako je gradnja započela kada i ostalih, biti će dovršena tek 1497. godine. Kroz njih će pedesetak godina kasnije umarširati car Karlo V s 5000 vojnika. Tu se može vidjeti izvrsno očuvane zidiname. Vraćam se ka centru pored najstarije Crkva od Gospe s freskama s kraja 15. stoljeća s nizom apostola i Marijinim vrtom. U parku pored crkve statua jednoroga. Idući uz kanal stižemo na veliki moderni trg Schrranenplatz, blizu koga je zanimljiva Kuća sa sedam krovova Siebendächerhaus. Bila je to kuća gdje su kožari sušili kože na tavanu. Ima stoga 7 nadstrešnica na krovu radi protoka zraka.
Cijene u restoranima niže nego kod nas. Specijelitet Bavarske pečena svinjska koljenica 12-15€ ovisno o prilogu. Pivo 0,5 litara u pivnici 4.1€.

This entry was posted in Europa, Memmingen, Njemačka and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori