MERANO

Dvorac i park Trauttmansdorff
Na samom rubu grada Merana na sjeveru Italije je romantični dvorac Trauttmansdorff s 12 hektara velikim botaničkim vrtom, podijeljenim na 80 cjelina unutar 4 tematska dijela označena sa 4 boje na mapama. Ima položaj amfiteatra, na čijem je vrhu dvorac, a iza vrhovi Alpa. Godine 2013 osvojili su nagradu najljepšeg vrta na svijetu a potom to ponovili još jednom. Za one bolje kondicije na brdu je posebni adrenalinski vidikovac odakle se vidi najbolje. Ima tu raznih zabavnih dijelova. Mala srednjevjekovna utvrda Neuberg je tu bila još 1300. godine. Oko 1500. Nikolaus von Trauttmansdorff, oficir Habsburgovaca, kupuje ju, proširije i pretvara u palaču. Neke od prekrasnih freski i drvenih stropova na drugom katu potječu iz tog razdoblja. Godine 1846. grof iz Štajerske, Joseph von Trauttmansdorff,
posjećuje lječilište Meran i otkriva 150 godina ranije napušteni dvorac svojih rođaka. Kupuje polusrušenu zgradu i obnavlja ju u neogotičkom stilu.
U njemu je u dva navrata živjela i austrijska carica Elizabeta Ili poznatija kao Sisi, čije su skulpture na nekoliko mjesta po parku. Tu se može doći na cijeli dan, jer je veliki restoran i lingištuli za izležavanje. Nešto kasnije dvorac kupuje njemački veleposjednik koji gradi voćnjake i vrtove oko dvorca i veliku dvoranu u stilu neorokokoa. Aneksijom Italije njima upravlja nekoliko državnih institucija. Konačno se obnavlja 2001.godine i nedugo nakon toga postaje Južnotirolski državni muzej za turizam. U dvadeset soba na 4 kata je smještena veoma zanimljiva postavka o razvoju turizma u Italiji i regiji s brojnim originalnim eksponatima.

 
MERANO
Sljedeći grad je na sjeveru Italije u regiji Trentino – Alto Adige kako kažu Talijani ili Trentino-Sudtirol kako kažu Austrijanci, kome je ova regija pripadala do 1919. godine, kada ju je anektirala Kraljevina Italija raspadom
Austro Ugarske monarhije. Stoga ima poseban status i autonomiju. Sve je dvojezično. Merano je poznati skijaški centar Južnog Tirola ali i
banjsko lječilište. Ima pored proizvodnje jabuka i trešanja jaku mesnoprerađivačku industriju i nadaleko poznate pršute, šunke, slanine, salame, mortadele.
Stari grad
Kroz sam grad protiče rijeka Adige i njena pritoka Passirio (Passer).
Odlazimo u centar Merana. Tu se još 1855.godine osnovao turističi ured, što ga čini drugim najstarijim u svijetu, odmah iza čeških Karlovih Vari. Grad se ubrzano razvija i gradi se mnogo hotela i lječilište. Mnogo je srednjevjekovnih dvoraca i utvrda. Neki su nestali, neki pretvoreni u hotele i državne ustanove. Stari dio je sjeverno od rijeke Passer s nizom kamenom popločanih ulica. Porta Passiria i Porta Venosta su jedina sačuvana gradska vrata. Crkva Svetog Nikole na trgu Piazza Duomo s visokim zvonikom, sa zanimljivom gotičkom unutrašnjošću i prekrasnim podom. Na trgu je muzej Palais Mamming, s starim umjetničim djelima i arheološki predmetima iz tirolske povijesti. Sa trga kreće ulica Via Portici, s arkadama unutar kojih su brojni dućani i ugostiteljski objekti. Zavirujemo iza gradske vijećnice na trgić i mali dvorac Castello Principesco iz 15.stoljeća m, kojeg čeka obnova. Ubrzo postaje kneževska rezidencija, pa u njemu 1516. odsjeda car Maksimilijan I. Biva restauriran 1880. od arhitekta koji je to uradio i na Bečkoj katedrali.
Kupuje se namještaj, slike i oružja na osnovu starih popisa inventara.
Ulica Via Portici završava kod trga Piazza del Grano na kojem je Muzej žena, koji nedjeljom ne radi.
Promenada
Šetamo do trga s kazalištem i Zimske promenade (Passeggiata Lungo Passirio) s stoljetnim drvoredom uz samu rijeku. Hoteli, vile, Evangelička crkva. Najljepši dio je sa raskošnim Kurhausom u stilu secesije s trgom na kome se održava božićni sajam. Kurhaus i kazalište mjesta okupljanja svih vrsta. U dvije zgrade s salama raznih veličina često su razne konferencije, koncerti, festivali i kongresi. Wanderhalle je dugačka zgrada na zimskom šetalištu, čije su zidove oslikali najbolji južnotirolski umjetnici 19. stoljeća. Izgrađena je u stilu Belle Epoque na mjestu gdje se pralo rublje, što je izazvalo otpor stanovnika. Ljeti sjenovito i hladno zahvaljujući blizini rijeke, a zimi zaklon od hladnoće i vjetra. Tu se ljudi sastaju za razgovor Ili opuštanje. Nekada se tu pila ljekovita voda.
Preko rijeke je 700 godina stara crkva Svetog Duha, na samom ulazu u Elisabethin park, nekoliko starih hotela i moderna zgrada termi s brojnim otvorenim i zatvorenim bazenima i termalnim kupkama.

This entry was posted in Europa, Italija, Merano, Trentino Alto Adige and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori