MONTREUX,CHILLON I VEVEY

Montreux je švicarski gradić poznat po Jazz festivalu koji počinje ovih dana, gdje koncerte održavaju najpoznatiji svjetski muzičari, ne samao džeza. Tu je legendarna grupa Queen snimala svoje albume. Na njegovom ulazu je prekrasan dvorac Chillon kojeg je Disney stilizirao u svom filmu Mala sirena. Na njegovom izlazu je gradić Vevey gdje je nastao Nestle i umro Chaplin.
CHATTO DE CHILLON
Nedugo nakon prelaska francusko-švicarske granice ukazuje je prekrasan pogled na dvorac Chatto de Chillon. Prva verzija izgrađena je 1150.godine na malom otoku kod ušća rijeke Rhone u Ženevsko jezero. Imao je veliki strateški položaj radi kontrole puta preko Alpa i prijevoja San Bernard, te puta duž jezera. Otada, kako je naišla koja vojska, tako ga je osvajala i dograđivala. Do 1536.godine bio je pod vlašću Savoye, a onda ga osvaja švicarska obitelj Bernese, koja ga napušta nakon 260.godina i revolucije kada pripada kantonu. Dvorac je oduševio Lorda Byrona kada ga je posjetio 1816. godine i napisao pjesmu Zatvorenik Chillona, kao i Valta Disneya i još neke režisere igranih filmova.

MONTREUX QUEEN I JAZZ FESTIVAL
Do centra Montreuxa redaju se vile i hoteli. Zaustavljamo se kod zgrade Casino-a, gdje se nalazi mali muzej Queen experienxe, posvećen ovoj legendarnoj grupi, koja je tu imala studio za snimanje nekih svojih albuma. Unutra su mnogi originalnini predmeti, instrumenti i kostimi. Ulaz je besplatan, ali ima kutija za donacije. Na obali jezera je statua legendarnog pjevača Freddie Mercury-a. Duž promenade prekrasni parkovi s cvijećem i deseci raznih kipova. Sve se sprema za nadolazeći festival koji se otvara 30.6.2018. i traje 15 dana. Koncerti se održavaju u velikoj dvorani i na mnogim mjestima na otvorenom. Mnogo je i uličnih izvođača koji ovdje dolaze odškrinuti vrata k slavi.

VEVEY POČETAK NESTLE-a I KRAJ CHAPLINA
Nastavljamo dalje duž obale i nakon par kilometara prolazimo kroz mjesto Vevey poznato po dvije ličnosti. Tu je 1867. godine izumitelj Henri Nestle počeo proizvodnju mlijeka u prahu za bebe, nakon što je jednoj spasio život, jer majka nije imala mlijeka za dojenje. Rođen je inače u Frankfurtu, ali svoje carstvo je nastavio graditi tu 1929.godine, kupovinom male firme, koja je počela proizvoditi mliječnu čokoladu. Devet godina kasnije izbacio je Nescaffe, poznati instant napitak od kave. Do danas je kompanija kupila mnoge druge manje i smatra se najvećom u svijetu u sektoru proizvodnje hrane. Ovdje ima i muzej posvećen tome Musee Nest.
Drugi velikan se ovdje doselio 1952. godine s svojom suprugoma i živio tu do smrti 1977.godine. Charli Chaplin je morao napustiti Ameriku jer su mu u vrijeme progona komunista ukinuli vizu za daljnji boravak. Izabrao je ovo malo mjesto na obali jezera, u kojem je podignut mali muzej Chaplin’s world u vili u kojoj je živio. Nažalost kada putujete s putničkom agencijom i punim autobusom nemate vremena za obilaske, a u muzeje se uopće ne ulazi. Možda i zato što ulaznica za posjetu oba iznosi 32,5CHF.
Tako smo nastavili put sjevernom obalom jezera i divili se bezbrojnim terasama s vinogradima sve do Lozane.This entry was posted in Europa, Montreux, Švajcarska, Vevey and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori