MONZA

Ovaj povijsni gradić sjeverno od Milana se praktično spojio s njim. Prvo što Vam padne na pamet su auto trke i poznata talijanska pista gdje se vozi Formule I. Osnovana je 1922.godine.
Stižem u grad vlakom.  Šetam dvjestotinjak metara do pješačke zone u Via Italia. Prekrasne palače i bezbrojne trgovine su pravi raj za šopingholičare. Ljubitelji muzeja mogu posjetiti muzej Musei Civici di Monza. Ja sam ga posjetio drugi dana.  Pred njen kraj su s obe strane dva zanimljiva trga Prvo zavirujemo lijevo na veliki trg Piazza Trento e Trieste s spomenikom palim borcima u raznim ratovima i zgradom uprave grada.
Potom odlazimo desno na mali trg Duomo sa bazilikom S. Giovanni Battista iz 15. U središtu je Crocetta, iz 1578. koja označava položaj oltara za molitvu za vrijeme kuge. Na trgu je palača Palazzo degli Arcipreti iz 14. stoljeća. U Duomu unutar kapele Teodolinda se nalazi langobardska željezna kruna, koja se smatra simbolom i u povijesti kršćanstva. Legenda kaže da je prsten unutar zlatne krune napravljen od čavla Kristova križa. Nome su okrunjeni su mnogi kraljevi i carevi, uključujući Karla Velikog i Napoleona. Sadašnja zgrada stoji na mjestu gdje je oko 595. godine kraljica Teodolinda sagradila prvu baziliku. Unutrašnjost je prekrasno oslikana. Veliki zvonik podignut 1592. Vanjsko pročelje je od dvobojna mramora. U obližnjem muzeju su izložena crkvena blaga. Iz Katedrale se može ući u Muzej blaga katedrale za koji se plaća ulaz.
Treći trg koji spaja ova dva nosi ime palače gradska vijećnica Arigario, podignute pred kraj 13. stoljeća. Unutar masivnih kamenih stupova se sastančilo i donosile odluke. a s malog balkona čitale uredbe. Zvonik, je sagrađen kasnije. Gornja dvorana za sastanke služi danas za razne izložbe. Taj dan je u gradu bio posvećen akvarelu, pa su od školske djece do poznatih umjetnika svi nešto slikali po gradu, izlagali i prodavali svoje radove.
Iza Katedrale se nalazi obrambeni toranj Torre Lambro, koji je bio ulaz u stari grad. Zidina više nema. Par koraka dalje je rijeka Lambro. Lavlji most izgrađen 1842. na ostacima rimskog mosta čiji jedan luk je još vidljiv. Na njegovim ulazima su četiri mramorna lava. Može se prošetati uz nju do starog mlina i praonice. Tu je i zanimljiva zgrada suda s brojnim stupovima. Šetamo dalje pješačkom zonom s trgovima i crkvana. Prvo nailazimo na crkvu San Pietro Martire, a nešto dalje i crkvu i samostan Santa Maria al Carrobiolo.
Petak je i kafići i terase su puni. U restoranima se čeka u redu za mjesto iako vas večera košta minimalno 50€ po osobi. Najveća gužva je na trgu Piazza san Paolo gdje je kultna Nietta u kojoj nažalost nikako nisam uspio dočekati mjesto. Pronašao sam ga u Via Cortelonga s nekoliko restorana, gdje mi je bio hotel. Nakon večere uslijedio je kratki noćni obilazak. 

KRALJEVSKA VILA MONZA
Drugi dan odlazim do najznačajnijeg povijesnog spomenika Monze Ville reale. Kako je otvorena samo subotom i nedjeljom od 10.30 obilazim prvo obližnju Kapelu iskupljenja (Cappella espiatoria), koja se nalazi na mjestu gdje 1900.godine anarhist Gaetano Bresci ubio kralja Umberta I. Savojskog. Njegov nasljednik je naručio ovaj spomenik otvoren deset godina kasnije.
Kraljevska vila izgrađena 1780. po nalogu nadvojvode Ferdinanda Habsburškog novcem njegove majke, carice Marija Terezija. Središnji i dva bočna krila okružuju veliko dvorište s Dvorskom kapelom i Cavallerizzom . U okolnim zgradama je dvorsko kazalište, likovna gimnazija, staklenik agruma, park i ružičnjak. Padom austrougarske dvorac preuzima talijanska kraljevska obitelj kada postaje ljetnom dvorskom rezidencijom. Atentatom i kraljevom smrću vila je zatvorena i zaboravljena. Vrtovi zauzimaju oko 40 hektara, Bili su prvi u Italiji izgrađeni u stilu engleskog vrta s drvećem, livadama, špiljama, ribnjakom, kratkim slapovma s umjetnim brežuljkom i malim dorskim hramom pored malog jezera. Ružičnjak se nalazi u prednjem dijelu vile i podignut je 1964. godine novcem industrijalca Nisa Fumagallija, predsjednika Talijanske udruge ruža, s ciljem popularizacije uzgoja. Pored vile je 700 hektara veliki park koji je najveći urbani park u svijetu podignut 1805. godine.  Ne odiše prekomjernim bogatsvom, ali su sve sobe jedinstveno ukrašene i vrijedi dati 10€. U jednoj sobi me je iznenadio ranije spomenuti kralj Umberto I, te se rado slikao sa mnom. Dobra fora da osoba koja priča o villi je ujedno obučena u povijesnu odoru.
Japanska mistika i duhovi
Ako ste ljubitelj mističnog, života poslije smrti, horor priča i svega onoga čime Japanci tisućama godina plaše svoju djecu i sebe, ne propustite jedinstvenu izložbu u potkrovlju Villa Reale u Monzi koja traje skoro do kraja kolovoza. https://www.mostrigiapponesi.it/…
This entry was posted in Europa, Lombardia, Monza. Bookmark the permalink.

Odgovori