MUNCHEN

Glavni grad pokrajine Bavarske je Minhen (München) u kome živi 1,5 milijuna stanovnika, od toga su trećina stranci. Najrazvijeniji je grad Njemačke s izuzetno jakom industrijom, gdje su sjedišta mnogih kompanija poput BMW, MAN, Siemens,.. Jak je kulturni i obrazovni centar s dva sveučilišta, brojnim znanstvenim instiucijama, muzejima. Grad je nastao u 11.stoljeću, mada se spominje prvi puta 1158.godine. Nastao je na mjestu samostana. Ime vuče od staro slavenske riječi svećenik, čiji lik je i u grbu grada. Prvo bogatstvo je bilo od trgovine soli iz rudnika kod Salzburga. U 16.stoljeću ostaje katolički grad i vođa protiv reformacije. To je i doba renesanse kada postaje jak kulturni centar. Pravi procvat dolazi u 1805.godine kada se grade mnoge građevine. Nakon drugog svjetskog rata kada je bio bombardiran 70 puta, obnovljen je u svega dvadeset godina i od tada se stalno razvija.


U Minhen sam dolazio nekoliko puta poslovno u Siemens laboratorije prije trideset godina, kada je još bila marka kao sredstvo plaćanja. Odsjedalo se po hotelima oko željezničke stanice i Bayerstr, te nakon završetka rada u Siemensu žurilo se kupiti neki poklon obitelji dok su trgovine još radile.  A radile su do 18.00. U pivnicama pivo je svuda bilo 4 DM, kobasice s krumpir salatom 6 DM a pola pečenog pileta 5 DM. Od tada se mnogo toga promjenilo. Trgovine rade do 21.00 sve je dvostruko ili trostruko skuplje zahvaljujući hordama turista i najvišem standardu u Njemačkoj i trećim u svijetu. Ovaj puta se ima vremena i za prvi turistički obilazak grada.

Olimpijada
Stižemo prvo kod starih olimpijskih borilišta, kada je Minhen bio domaćin olimpijskih igara 1972.godine. Izgrađen je veličanstven stadion i drugi objekti, čiji oštri vrhovi krovova su trebali podsjećati na Alpe. Sve doskora je na njemu igrao i Bayern, ali je izgradnjom Allianz arene prešao na novi moderniji stadion. Tim dijelom dominira visoki TV toranj, pa se lako orijentirati šetajući stazama između borilišta. U jednom dijelu je i gradski Akvarij. Pored borilišta nalaze sve dvije moderne zgrade u kojima je BMW muzej i BMW experience. U prvom se može vidjeti povijest ove kompanije a u drugoj sadašnjost i budućnost, te izabrati novi auto.

Karlplatz
Dok se vozimo do centra prolazimo kroz četvrt s mnogobrojnim muzejima, po kojima je Minhen poznat u svijetu. Drugi kompleks muzeja je na samoj rijeci Isar. O njima drugom prilikom. Na obali rijeke je i veličanstvena zgrada Maximilianeum, s polovine 19.stoljeća namijenjena nadarenim studentima za besplatno školovanje. Nakon rata tu je useljena regionalna bavarska vlada, ali dio je ostao za studente koji uspiju dobiti stipendiju.
Stari dio grada se nalazi unutar prstena na kome su bile obrambene zidine. Ostalo je samo nekoliko gradskih ulaznih vrata s tornjevima. Jedna su na trgu KarlPlatz s velikom fontanom. Van staroga dijela počinje užurbani dio grada i avenije koje ga okružuju. S Karlpatza vode dvije ulice do željezničke stanice, oko koje se nalaze brojni hoteli, gdje se najpovoljnije može odsjesti. U jednoj od te dvije ulice  s druge strane trga je ogromna zgrada najveće robne kuće Karlstad, te zgrade Suda i pošte. S njihove druge strane je mali botanički vrt i već spomenuta četvrt muzeja.

Tržnica
Obilazak starog dijela počinjemo kod tržnice Viktualienmarkt, gdje stanovnici ovoga dijela grada kupuju meso, ribu, voće i povrće od 1807. godine. Mnogo je tu i restorana i veliki park s stolovima pod stoljetnim kestenovima, gdje možete sjesti i pojesti kobasice i popiti pivo. Na jednom rubu je crkva Sv.duha s prekrasnim rokoko zlatnim freskama na stropu i visokim tornjem iz 1730.godine. Izvorno je tu bila gotička samostanska crkva iz 14.stoljeća od koje je ostalo malo. Zadnju preobrazbu dobiva 1885.godine kada dobiva dva bočna broda i neobarokno pročelje, koje gleda na apsidu još veće crkve Sv.Petra. Ona je i najstarija crkva grada iz 11.stoljeća, nekoliko puta o dograđivana s prekrasnim vidikovcem na tornju do koga vodi 299 stepenica. Na tornju se nalazi i 8 satova koji su smješteni u dva nivoa. Ne znam čemu. Crkva se nalazi na jedinom malom uzvišenju u gradu.

Hofbräuhaus
Cijelo područje sjeverno od tržnice je prepuno uskih uličica unutar pješačke zone s mnoštvom restorana i pivnica. Najpoznatija je i najveća Hofbräuhaus na trgu Platzl koja radi od 1598. godine. Lokalna kuhinja, narodna glazba i ples, konobari u tradicionalnim nošnjama oduševit će svakoga turistu. Ima oko 3000 sjedala u salama i oko 400 sjedala u vrtu. Dnevno kroz nju u sezoni prođe i 30.000 gosti. Pored kobasica i pilića glavni specijalitet je pečena svinjska koljenica. U Las Vegasu i nekim drugim gradovima u svijetu postoje čak njene kopije. Još je mnogo pivnica i biergartena (pivskih vrtova) po gradu. U neke možeš donijeti svoju hranu i naručiti samo pivo.

Alter Hof
Odlazimo do dvorišta starog kraljevskog dvorca Alter hof. Podiže ga 1255.godine Ludwig II na mjestu dvorca iz 12.stoljeća. Bit će kraljevska rezidencija sve do izgradnje nove 1385.godine, kada postaje središte za porez. Unutra je fontana i nekoliko tornjeva. Najzanimljiviji je drveni Majmunski toranj, koji je dobio ime po majmunu, ljubimcu kralja. Majmun je slobodno šetao po dvorcu, ali se jednom uznemirio i uzeo iz kolijevke maloga princa i popeo se na toranj. Posluga mu ga nije mogla uzeti. Jedva su ga smirili, a on se onda sam spustio i vratio bebu u kolijevku.

Residenz
Odlazimo do trga Max Joseph Platz na kome je zgrada nacionalnog kazališta i opere. Prva je otvorena 1918. godine. Projektirao ju je isti arhitekt kao pariški Odeon, koji je te godine izgorio u požaru. Ni ova nije bila bolje sreće, pa je izgorjela u požaru nakon svega 5 godina. Dvije godine kasnije nikla je nova još veća zgrada koje je srušena u savezničkom bombardiranju. Ova sadašnja je obnovljena 1963. godine i prima 2100 gledatelja. Na trgu je kip konjanika Maximiliana I i  i pročelje novoga dvorca u kome je i sam živio. Novi dvorac je dograđivan stoljećima u raznim stilovima. Ima deset unutarnjih dvorišta i park, vlastitu crkvu, veliku koncertnu dvoranu Herkulessaal. Sve se to može pogledati u sklopu obilaska muzeja i zgrade Antiquarium gdje se može vidjeti u 130 soba kako su živjeli bavarski prinčevi, kraljevi i carevi, njihove prostorije, namještaj, posuđe, odjeća i oružje, te prekrasno oslikane zidove i stropove uz mnoštvo drugih slika i skulptura. U dijelu gdje se čuvaju dragocjenosti, može se vidjeti mnoštvo krunskog nakita, predmeta od slonovače, dragog kamenja i kristala. Šetajući uz vanjske zidove kompleksa i zavirujući u unutarnja dvorišta, stižemo do trga Odeonplatz, gdje se može ući u park i na kome je Feldherrnhalle, građevina podignuta 1844. kao kopija Loggie iz Firence. Trebala je biti spomenik Bavarskoj vojsci i njenim generalima. Poslije su dodavane statue slavnih i iz drugi ratova  koji su uslijedili. Čak je bilo i nacističko obilježje, koje su prolaznici morali pozdraviti. Da to ne bi morali uraditi išli su uskom ulicom prije zgrade. Uklonjeno je 1945.godine. Na trgu je i barokna crkva iz 1690.godine s dva 66 metara visoka tornja i ogromnom kupolom visine 71 metar.

Marienplatz
Glavni gradski trg je Marienplatz na kome se nalazi najveličanstvenija zgrada Minhena. Impozantna neogotička nova gradska vijećnica Neues Rathaus. Završena je 1875.godine i samo četvrt stoljeća kasnije proširena na okolne ulice. Glavna fasada je duga 100 metara, a na 85 metara visokom zvoniku tri puta dnevno slijedi 12 minutna parada likova iz bavarske povijesti. Gore mogu i turisti uživati u pogledu na grad, kao i posjetiti samu zgradu kroz vođene ture. Unutar veličanstvenog dvorišta je restoran nastao kada i vijećnica. Na kraju trga je i stara gradska vijećnica podignuta 1470. godine na mjestu one iz 1310.godine u koju je udario grom i spalio ju. I ona ima svoj toranj i veliku dvoranu u kojoj se i danas održavaju plesne večeri i banketi. Sam trg Marienplatz  se nalazi na kraju glavne trgovačke ulice s mnogobrojnim robnim kućama i prekrasnim palačama. Dva tornja s loptastim krovovima (neke podsjećaju na glavice luka) Frauenkirche crkve su orijentir za šetnju gradom. Gradnja je počela 1468.godine i stalno zapinjala zbog nedostatka novca. Izgrađena je od cigle, a legenda kaže da ima otisak noge samog đavola na podu. Navodno je arhitekt sklopio pakt s đavlom da će to biti iznutra veličanje tame, jer ne smije biti prozora. Arhitekt je prevario đavola napravivši posebne prozore koje se ne vide izvana, a đavo je od bijesa lupio nogom u pod i izjurio van. Glavna šoping zona završava na Karlplatzu

New Schloss Schleißheim
Van grada po uzoru na francuski Versailles, 1700. godine počela je gradnja njemačke verzije luksuznog dvorca i parkova s ciljem dokazivanja moći. Što zbog ratova i nestašice novca trajala je tri generacije kraljeva. završen je mnogo manji nego što je planirano, ali se smatra jednim od najljepših dvoraca Njemačke. Posebno su upečatljive neke dvorane za bankete.

Oktoberfest
Mnogima je prva asocijacija za Minhen, veliki festival piva Oktoberfest ili kako moja jedna prijateljica kaže festival pijanaca i bljuvotine. Traje 18 dana. Lani je ugostio 6 milijuna ljudi.U svakom slučaju to je jedinstvena manifestacija u svijetu gdje se popilo osam milijuna litara piva, pojelo na tone bijelih kobasica s kiselim kupusom i repom i milijun pečenih pilića. Pivo se priprema po zakonu iz 15.stoljeća gdje su samo četiri sastojka: voda, ječam, hmelj i pivski kvasac. Iako je EU ukinula taj zakon radi izjednačavanja uvjeta na tržištu, lokalne pivovare i dalje se drže starih recepata. Počelo je 1810. godine ženidbom bavarskog kralja Ludwiga I i njegove izabranice Tereze. Izabran je prostor gdje su se održavale konjičke trke van zidina grada, te je napravljena fešta za narod. Sljedeće godine se obilježila godišnjica braka na isti način i nastavilo sve do danas. Niko se više ne sjeća mladenaca ali prostor gdje se održava i dalje  zovu Terezine poljane. Mnogo je šatora s muzikom i zabavnih igara. Nijemci dolaze često u tradicionalnim narodnim nošnjama, gdje se igra i pleše na klupama uz narodnu ali i modernu muziku.


Objavljena verzija na Turist plus portalu 4.11.2019.  

 

This entry was posted in Europa, Munchen, Njemačka and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori