NAMUR

Podno Ardena, na ušću rijeke Sambre u Meuse, nalazi se Namur, glavni grad Valonije. Šezdesetak kilometara udaljen od Brisela i Liegea. U njemu živi skoro 100.000 stnovnika sa okolnim pripojenim gradićima. Simbol grada je puž, pa grad propagira Slow Life ili Spori Život.
U grad stižemo vlakom. Kako u Namuru nismo noćili, da ne nosamo kofere, ostavili smo ih u gardarobni sandućić na stanici.

Katedrala
Odlazimo pješice ulicom punom prekrasnih palača do Katedrale Saint-Aubain. Podignuta je klasičnom stilu s blagim utjecajem baroka 1559. Nakon velike poplave rijeke Sambre, obnovljena je u sadašnjem obliku 1767. Velika kupola dominira krajolikom uz brojne stupove. Unutrašnjost je također iz toga doba. iza je muzej koji sadrži djela sa crkvenim blagom. U blizini u pješačkoj zoni je barokna crkva Saint Loup iz 1645. godine, koju smatraju najljepšom građevinom baroka 17.stoljeća u Belgiji. Na velikom trgu su brojne palače. U nekadašnjoj biskupskoj iz 1732. je sjedište pokrajinskih institucija. Ona je najvažnija građevina iz 18. stoljeća grada, ne samo zbog veličine, već i zbog arhitekture.

Muzej dekorativne umjetnosti
Nalazi se u obiteljskoj aristokratskoj kući sa originalnim namještajem, posuđem i srebrninom od polovine 18.stoljeća. Vrt se također može posjetiti. Često se tu održavaju razni koncerti, predstave i izložbe. Ulaz je slobodan. Tu je i arheološki muzej, koji se sada obnavlja.

Muzej Felicien Rops
Na tri kata muzeja su predstavljena djela poznatog slikara i karikaturiste Felicien Ropsa. Rodio se u Namuru u 19.stoljeću, gdje je mnogo toga i stvorio. Poznat je po svojim crtežima demona, ali i po svojoj erotskoj umjetnosti. Ilustrirao je Baudelaireove kontroverzne pjesme i živio je u menage a trois sa Više na www.museerops.be

Citadela
Dolazimo na obalu rijeke Sambre. Tu se nalazi polazna stanica žičare koja vodi na tvrđavu na brdu. Do gore se može Shuttle busićem iz grada, a gore ima i vlakić. Može se i strmim uličicama, stepenicama i stazama. Pogled fantastičan na grad i rijeke. Kelti, Rimljani, grofovi Namura, Španjolci, Francuzi, Nizozemci, Austrijanci, Njemci su ga osvajali i pokušavali obraniti. Zato ima jednu od najvećih europskih utvrda. Nažalost iako je glasila kao neosvojiva Njemci su je zauzeli u Prvom svjetskom ratu za svega tri dana. Utvrda je bila oduvijek iznad grada. Dosta toga potiče još iz 13. i 14. stoljeća, a nešto iz 16.i 17. stoljeća, kada je bila najveća u Europi. Ovu zadnju uglavnom je projektirao Vauban, Napoleonov graditelj tvrđava, koji je ustvari dobar dio toga srušio, jer više nije bila potrebna. Svakako gore pored muzeja treba zaviriti u Parfumerie Guy Delforge i možda kupiti parfem. Vlasnik je naučio o proizvodnji u francuskom Grasseu. Parfemi se prave u podrumima gdje se u srednjem vijeku pravilo oružje. Na velikom platou je nekad živjela i vježbala vojska. Čak i belgijska novijeg vremena. Na samo vrhu je dječiji zabavni Parc Attractif Reine Fabiola. Utvrda se nalazi iznad ušća i okružuju je obje rijeke, pa ju vrijedi pogledati sa svake strane. Na samom špicu, koji me je posjetio na Koblenz se nalazi futuristička građevina s pješačkim mostovima Espace Confluence. Odatle je odlićan pogled na drugu obalu gdje je moderno zdanje kulturnog centra i koncertne dvorane Delta.

Trgovi i pješačka zona
Odlazimo na najveći gradski trg Place d’Armes. Kombinacija je staroga i novoga. Dominira prekrasna zgrada Burze. Iza nje je biser UNESCO-a. Beffroi de Namur je potpuno kružni obrambeni toranj iz 1388. godine. Današnji izled je ipak iz 16. stoljeća, kada su visine zidova smanjene i napravljen na vrhu zvonik. Crkva kojoj je pripadao je uništena još u 18.stoljeću. Godine 1841. dobio je sat, koji je nazvan cloche-porte (sat-kapija) jer zvonjavom objavljivao otvaranje i zatvaranje gradskih vrata. Tu je galerija za privremene umjetničke izložbe. Ulaz je besplatan.
Tu počinje pješačka zona i srca grada. Brojne trgovine, kafići i restorani. Na susjednom trgu je zgrada kazališta, uređena u talijanskom stilu 19. stoljeće). ima prekrasnu i unutrašnjost. Na povratku na željezničku stanicu može se posjetiti Muzej Musée provincial des arts anciens sa slikama iz 12.stoljeća i renesanse.This entry was posted in Belgija, Europa, Namur and tagged , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori