NOVARA I MUNUMENTALNE CRKVE

0Novara je grad sa 105.000 stanovnika nakon Torina drugi po veličini grad u pokrajini Piemonte. Nalazi se svega 50 km od Milana uz autocestu prema Torinu. Zgodno mjesto za svratiti i malo se odmoriti na dugom putovanju. Nekoliko velikih trgova sa monumentalnim palačama, dvije vanserijske crkve, stari grad sa uskim uličicama prepunim lokala i izvrsna gastronomska ponuda su dovoljan razlog bili i nama.
Novara Plan obilaska


Gradska promenada
Auto smo ostavili na parkingu Via Ettore Perrone 16, gotovo u samom centru i krenuli pješice u dvosatni obilazak. Prošli trg Piazza Antonio Gramsci. Na Piazza Matteotti se nalazi palača Natta-Isola s srednjovjekovnim tornjem sa satom iz druge polovice 16. stoljeća. Unutra je impresivno unutrašnje dvorište s nizom dorskih stupova, stubište i dvorane ukrašene elegantnim freskama. U palači je danas smještena Prefektura i uprava Provincije Novara. Dijagonalno je barokna palača Cabrino sagrađena u 17. stoljeću. Sada je gradska vijećnica. Niz glavnu trgovačku ulicu Via Cavour stigli smo do istoimenog trga. Tu se mogu vidjeti jadni ostaci rimskih zidina još iz doba Julija Cezara i osnivanja grada. Sto metara dalje ispred željezničke stanice je trg i park Piazza Garibaldi.

Čudesna kupola
Mi krećemo ka bazilici San Gaudenzio sa veličanstvenom kupolom koju je konstruirao slavni Antonelli. Rad na crkvi je započeo 1577. godine arhitekt Tibaldi, a završen je 1659. Zvonik je izgrađen u 18. stoljeću, dok je kupola visoka 121m arhitektonsko čudo, stoljeće kasnije. Na vrhu kupole je Kip Spasitelja. Kupola se vidi iz cijeloga grada i predstavlja landmark. Unutra su vrlo vrijedne slike srednjevjekovnih majstora.

Dvorac Visconti-Sforzesco
Prolazimo pored ulaznih gradskih vrata u obliku zgrada blizanaca na početku Corso Italia i idemo kolonadama palače do ogromnog trga Mučenika za slobodu (Piazza Martiri della Libertà) sa konjanikom u sredini. Uokviruju ga kazalište Coccia, palače i tvrđava Visconti-Sforzesco podignuta 1357. godine od strane obitelji Visconti. Stoljeće kasnije doživljava kompletnu obnovu od strane obitelji Sforza. Velikoj utvrdi od cigle sa velikim unutrašnjim dvorištem treba još jedna obnova. Izgleda da nije otvorena za javnost, a u njenom velikom dvorištu su upravo montirali pozornicu za neki koncert.

Katedrala
Odlazimo do Corso Italia i kompleksa zgrada Broletto koje datiraju iz različitih razdoblja od 13.-17.stoljeća. Unatoč njihovim različitim arhitektonskim, dekorativnim i umjetničkim značajkama, čine jedno kompaktno četverokutno dvorište. Uz njih je monumentalna katedrala Duomo Santa Maria iz druge polovine 19.stoljeća podignuta u neoklasičnom stilu po dizajnu Antonellija. Unutar nje su uklopljeni dijelovi stare romaničke katedrale i mozaika na podu iz prezbiterija. Središnja je brodica ukrašena nizom flamanskih arasova. Neobična je smeđa boja stupova. Centralno dvoriše sa masivnim kolonadama i oktagonalnom krstionicom (Battistero) iz 4 ili 5. stoljeća. Prije pedesetak godina su otkrivene vrijedne freske koje ilustriraju scenu Apokalipse i strašnog suda, vjerojatno s kraja 10. stoljeća. Canonica di Santa Maria se nalazi uz katedralu i predstavlja muzej gdje su skupljeni epigrafi, lapidi, rimski sarkofazi i drugi arheološki predmeti. Odlazimo dalje preko srednjevjekovnog trga Piazza delle Erbe okruženog arkadama, izgrađenog za trgovinu povrćem i svim ostalim. Čak i danas, kao što je u tim davnim stoljećima, trg i okolne ulice su jedna od središnjih točaka gradskog života.
This entry was posted in Europa, Italija, Novara, Piemonte. Bookmark the permalink.

Odgovori