OSTUNI

Ostuni je gradić na krajnjem jugu čizme Italije na početku same štikle. To je kaštel opasan bijelim zidinama izgrađen na vrhu brda. Zbog obojenih bijelih kuća zovu ga bijeli grad (la città bianca). To je labirint uskih uličica, stepenica, lukova, zbijenih kućica s malim dvorištima i trgovima. Penjemo se do velikog trga Piazza della Liberta s zgradom gradske vijećnice Palazzo Municipale, koja je bila stari franjevački samostan sagrađen 1304. u gotičkom stilu. Godine 1864. postaje sjedište gradske uprave, kada je i pročelje obnovljeno u neoklasičnom stilu. Do nje je i crkva San Francesco di Assisi, koja je bila dio samostana i koja je također dobila novo pročelje 1883. Druga crkva Spirito Santo je podignuta 1637. godine. Zanimljivo je da je njeno pročelje uzete s crkve iz 1450.godine koja je bila na sasvim drugom mjestu. Na sredini je 20 metara visok barokni obelisk Sant’Oronza iz 1771. godine. Okolo su brojne terase kafića i restorana i nećete pogriješiti ako tu malo predahnete.
S trga vodi ka vrhu živopisna ulica prepuna trgovina suvenirima. Prolazimo pored maloga muzeja grada i kroz uska ulazna vrata ili bolje reći tunel. Tu se nalazi katedrala i dvije palača okružene drugim zgradama. Katedrala Marijinog navještenja je završena 1495.godine novcem napuljskog kralja. Posebno se ističe roseta koja simbolizira Isusa i sunce. Palača Vescovile izvorno je podignuta 1560. godine, ali je uništena u potresu 1743. Obnovljena je iste godine. Palazzo del Seminario izgrađena je između 1705. i 1750. godine. Unutrašnjost je u potpunosti obnovljena prije 70 godina. Zgrade povezuje prekrasna lučna loža Arco Scoppa podignuta 1759. Odatle se spuštamo strmim uličicama po na ulicu Viale O. Quaranta koja okružuje bijele obrambene zidine. Na tome bi nam pozavidjeli i iskusni planinari. Dok tu prolazite ne možete se ne pitati kako su tim uličicama i stepeništima dovlačili sve potrebno za izgradnju kuća i život. Vjerojatno su radili pomoću magaraca, kojih danas nema. Zidine su gradili svi vladari kroz stoljeća. Još su ih pojačali ojačali Aragonci nakon zemljotresa 1456.godine.
Vraćamo se na glavni trg. Veče polako dolazi i pali svjetla grada koji se brzo prazni. Trgovine i lokali se zatvaraju. Tko se želi ošišati u crkvi tu ima priliku. Mali frizerski lokal napravljen s jedne strane crkve radi punom parom.

This entry was posted in Apulia, Europa, Italija, Ostuni and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori