OTOK ELBA

0Treći dan našeg putovanja sa Mondo Travel agencijom smo rano ujutro sjeli u svoj autobus i otišli do mjesta Piombino, gdje smo se ukrcali na veliki moderni trajekt, koji nas je zajedno s autobusom prevezao na otok Elbu. Tu živi 36.000 stanovnika. Za razliku od naših golih otoka sa rijetkom mediteranskom vegetacijom, Elba je brdoviti otok s bujnom vegetacijom, na čijem najvećem vrhu zimi ima i snijega.


Portoferraio
Stigli smo u mjesto Portoferraio. Samo ime kaže da je ovo bila luka za izvoz željeza. U srednjem vijeku tu su bili jedni od najvećih rudnika Europe i nekoliko željezara. Radile su sve do prije dvadesetak godina. Stoga ne čudi velika utvrda i flota koja je čuvala ovaj otok od Francuza ili Španjolaca. Vlasnici su bili poznata obitelj Medici iz Firenca, čijem novcem je ustvari i nastala renesansa. Dio bogatstva je upravo i stizao s Elbe.
U Portoferraio se upravo održavao sajam na kom su predstavljeni razni proizvodi, raznih zemalja svijeta. Uglavnom gastronomska ponuda, razne rukotvorine, odjeća i obuća. Bila je i Slovenija s igračkama i predmetima od drveta. Bio je i štand Balkan s ćevapčićima i drugim delikatesama svih naših krajeva.  Hrvatskih predstavnika nije bilo. Otok Elba je najpoznatiji po tome što je tu bio prognan Napoleon nakon poraza u ratu. Nije bio zatvorenik, dapače bio je upravnik otoka. Imao je svoju palaču iz koje je vladao. To je danas muzej, koji se nalazi na vrhu tvrđave, čije se velike zidine vide izdaleka dok ulazite u luku. U muzeju smo vidjeli uglavnom namještaj i neke stvari, koji je Napoleon koristio. Napoleon se nakon godinu dana uspio vratiti na vlast, ali je tada vladao samo 100 dana. Nakon poraza 1815. godine u bici kod Waterlooa bio je prognan na otok Sveta Helena u Južnoj Americi gdje je umro nakon šest godina. Nažalost vremena nije bilo previše, osim probati neki od specijaliteta sa štandova i naravno kupiti koji suvenir. Najpoznatiji je Acqua della Elba, parfem koji se izrađuje na otoku uglavnom od esencija citrusnog voća i biljki koje tamo rastu.

Porto Azzuro
Nastavili smo busom do poznatog turističkog mjesta Porto Azzuro, čije ime govori sve. Prekrasno azurnoplavo more, mala marina i mali gradić prepun cvijeće. Ima ga posvuda u ogromnim količinama. Raste u malim parkovima, velikim vazama, često prekriva dobar dio fasada zgrada. Poseban ugođaj daju mnogobrojne palme. Na velikom gradskom trgu mnoštvo kafića i restorana i idealna prilika the pobjeći u hlad. Neki su iskoristili priliku i okupali se. Voda nije bila niti prehladna. Opet smo se vratili u svoj hotel na zasluženi odmor i večeru.


Mondotravel

This entry was posted in Europa, Italija, Ljetovanje, Otok Elba, Toscana and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori