POČITELJ

Dok se vozite cestom dolinom Neretve  od Čapljine prema Mostaru u Bosni i Hercegovini  ne možete proći da ne vidite Počitelj, jedinstveni gradić pod zaštitom UNESCO-a,  u kojem se obavezno morate zaustaviti. Jedinstvena arhitektura otomanskog carstva je sačuvana u potpunosti na liticama dva brda. Ne zna se odakle je ljepši pogled odozdo ili s vrha.


Povijesničari misle da ga je dao izgraditi bosanski kralj Tvrtko 1383. godine. Prvi put se spominje u pisanim dokumentima 1444. godine. Utvrdu na vrhu brda s visokom kulom je izgradio hrvatsko-ugarski kralj Matijaš Korvin uz velikodušnu pomoć Dubrovačke republike, koja gradi i most na Neretvi.  Sve to nije pomoglo pa ga osvajaju Turci 1471.godine na čelu s Hamza begom. Srednjovjekovni izgled se mijenja nakon otomanskog osvajanja što mu daje potpuno orijentalni izgled.

Uz cestu je ne baš veliki parking s nekoliko restorana, gdje se jede  pečena jagnjetina pod pekom ili sa ražnja i ostali orijentalni specijaliteti. Dok se penjemo strmim kamenim sokacima i stepenicama prolazimo pored brojnih trgovaca koji nude rakije, vino, med, razno voće i povrće poput smokava, nara, breskvi, grožđa, lubenica, dinja, rajčica, paprika, koje rastu u plodnoj dolini. Naravno mnogo je i suvenira iz toga turskog perioda poput tacni, fildžana i džezvi za kavu, metalnih ibrika za vodu, raznih tepsija, fesova, bakroreza i slika, ćilima.

Glavne povijesne građevine iz toga doba su vitki toranj Sahat-kule koja je govorila točno vrijeme stanovnicima, hamam-kupatila, Hadži-Alijina džamija, Šišman-Ibrahimpašina medresa (škola). Džamija je bila oštećena u ratu 1993.godine od srpske artiljerije, a onda su je do temelja minirale hrvatske snage. Danas je obnovljena.

Na vrhu brda je tvrđava s kulom do koje nažalost nismo išli. Odatle su stražari motrili da se ne bi neprijatelji pojavili odnekud. Bila je tamo i tamnica i barutana. Zadnji puta ju je obnovio na kraju turskog perioda početkom 19.stoljeća kapeta Smail Gavran. Zovu je zato i Kula Gavrankapetanovića. U njegovoj kući se od 1964. godine  održavaju izložbe i večeri poezije u sklopu likovne kolonije, na koju dolazi umjetnici iz cijeloga svijeta da bi stvarali.


This entry was posted in Bosna i Hercegovina, Europa, Počitelj and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori