PORDENONE GRAD I SAJAM ELEKTRONIKE

Pordenone je grad u sjevernoj Italiji u regiji Furlanija-Julijska krajina 60 km sjeveroistočno od Venecije. Ime je dobio od svog latinskog imena Portus Naonis, a to je značilo luka na rijeci Naonis, sadašnjoj Noncello. Iako ima par turističkih znamenitosti, poznat je kao grad sajma cvijeća i sajma elektronike i radioamatera. Čak ga smatraju drugim najneturističkijim gradom Italije, odmah iza gradića Molise na jugu zemlje. Možda zato što u subotu u 13.00 većina trgovina je bila zatvorena. Restorani picerije puni i i za ručak ne nude pizzu. Zovu ga “oslikani grad”, jer neke palače imaju oslikane fasade. Smješten podno Alpa idealno je polazište za ljubitelje šetnje u prirodi.

Nakon posjete sajmu elektronike i radio amatera koji se pretvorio u veliki buvljak, odšetao sam do grada. Ostaviti se auto može i na velikom parkingu Parcheggio Marcolin (90 minuta besplatno) u via Codafora 1. Odmah nailazim na trg s Duomo Concattedrale di San Marco. Pored je visoki zvonik koji se obnavlja. Počelo je sve od kapele prije 1000 godina. Kao i svaka crkva dograđivana je kroz vijekove u više navrata. Prepuna je raznih slika s bogato ukrašenim oltarom. Nažalost bila je zatvorena. Zvonik je podignut 1347. godine i smatraju ga jednim od najljepših u Italiji. Odatle počinje duga ulica, prepuna palača s arkadama, krcata trgovinama i raznim lokalima. Grad je poznat kao destinacija gdje se dobro jede i pije. Na početku je prekrasna antička općinska loža, izgrađena u 13. stoljeću od opeke s dva šiljata bočna tornja. Središnji masivni toranj sa satom dobiva u 16. stoljeću u čast ujedinjenja s Mletačkom Republikom. Preko ceste je Palazzo Ricchieri iz 14.stoljeća u kojoj je Muzej umjetnosti.

Šetam duž ulice koja se sve više sužava do trga Cavour. Zaviruujem na trg Largo S. Giorgio s crkvom i visokim stupom i svecem na vrhu. Podsjeća me na neki svjetionik usred grada. U novijem dijelu s robnim kućama uspio sam napokon pojesti odličnu ogromnu pizzu napolitana u pizzeria Dodo. U povratku odlazim na trg Piazzale XX Settembre, na kojem se često održavaju razne manifestacije i koncerti. Vraćam se novijim dijelom grada pored gradskog muzeja koji ne radi. I to je to.

This entry was posted in Europa, Friuli venezia Giulia, Italija, Pordenone and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori