RASTATT

Rastatt je udaljen dvadeset minuta vožnje vlakom od Karlsruhea. Nalazi se u pokrajini Baden Wurttemberg.  Poznat je po dva iznimno lijepa dvorca. Prvi je sagrađen u periodu 1700.-1707 za Ludwiga Wilhelma von Baden-Baden. Rezidencijalna palača je u samom mjestu dok je drugi manji par kilometara dalje. On je građen par godina kasnije. Ispred dvorca je kratka ulica koja vodi na Marktplatz, glavni gradski trg s crkvom i vijećnicom. Grad je nedjeljom ujutro avetinjski prazan. Ništa ne radi osim dvije pekarnice.
Rezidencijalna palača
Cijeli grad je planski podignut oko najstarijeg baroknog dvorca regije. Kopija je najslavnijeg svjetskog i francuskog dvorca iz Pariza i trebao je biti odgovor Francuzima da i oni imaju veliko bogatsvo i moć. Posebno se ističe predvorje i dvorana predaka koje se nalazi se na vrhu dvostrukih stubišta. Talijanski arhitekta je na stepeništima radio dvostruki strop s rupom u sredini, tako da se vidi najgornja slika. Zaista neobično. Dvorana predaka je bila plesna dvorana i puna je portreta kao i ostale sobe. Pozlaćeni kip boga Jupitera s orlom nalazi se u predvorju dvorane predaka.  Naručila ga je 1723. Supruga Ludwiga Wilhelma i dala podići na krov palače. Od početka 20. stoljeća na krovu stoji replika. Na originalu zlata više skoro  i nema. Stropovi su bogato ukrašeni štukaturom. Dvorac je kasnije dograđivan, a zanimljivo je da je arhitekta bio uhapšen u Italiji zbog propusta i morao nadoknaditi štetu. Van palače je park više u stilu engleskih pejzažnih parkova.U drugom djelu palače je muzej s raznim povijesnim dokumentima, oružjem …  U maloj zgradi nasuprot dvorišta palače je Gradski muzej. 
Schloss Favorite
Oko grada je još nekoliko manjih dvoraca ali nije bilo vremena. Poseban je Schloss Favorite, izgrađen 1730 godine kao lovačka i ljetna rezidencija. Posebnost je velika originalna zborka poculana, pa ga zovu porculanski dvorac. U njemu se boravilo samo par tjedana godišnje.

This entry was posted in Baden Wurttemberg, Europa, Njemačka, Rastatt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori