REGENSBURG

Regensburg je njemački grad u Bavarskoj, koji leži na najsjevernijoj točki toka rijeke Dunav. U njega se ovdje uliva rijeka Regen. Srednjovjekovni stari grad je pod zaštitom UNESCO-a. Može se obići pješice. Zahvaljujući plovnom toku Dunava Regensburg je također popularno odredište riječnih kruzera. Udaljen je od Münchena samo sat vremena autom. Ja sam stigao tamo vlakom i ostavio kofer na stanici u gardarobni ormarić i otišao u obilazak.

Palais Thurn und Taxis
Odlazim prvo do starog samostana i dvorca Palais Thurn und Taxis, podignutog u 7. stoljeću na mjestu stare rimske zgrade. Dodavano je mnogo toga u 11. i 12. stoljeću. Cijeli kompleks ina oko 1000 soba i 10.000 prozora i vrata. Vrijedi vidjeti i njegov raskošni barokni interijer iz 1733. godine kroz vođenu turu koja traje 80 minuta. Dvorac zovu još i Pošta, jer je njegov tvorac talijan Francesco Tasso osnovao u doba renesanse punktove za zamjenu konja, kao mnogo kasnije Pony express na divljem zapadu. Tako je skratio putovanje s belgijskog dvora do Regensburga sa 4-6 tjedana na 5-6 dana. Kraljevi, njihovi izaslanici i pošta su tako putovali mnogo brže. Talijanu je to donijelo bogatstvo, pa je kasnije promjenio ime u njemačko Thurn Taxis. Sve je izvrsno funkcioniralo do dolaska Napoleona i nestanka Svetog rimskog carstva. Danas je tu par muzeja sa raskošnim Kneževskim dvoranama u neorenesansnom stilu. Muzej kočija se nalazi u konjušnici i susjednoj jahaonici Odaja prinčevskog blaga sa starim namještajem, porculanom i oružjem. U ogromnom kompleksu dvorca je i park i dvorska pivovara, gdje se može danas jesti piti.

Schottenkirche
Škotski samostan se nalazi u Jakobstrasse. Sagradili su ga 1150. irski redovnici. Vremenom je preimenovan po brojnim škotskim redovnicima i misionarima koji su tu bili od 1560. do 1860. godine. Zbog bogato ukrašenih sjevernih vrata smatra se jednom od najvažnijih romaničkih crkvenih građevina u Njemačkoj. Ništa posebno, uz to devastirano staklenim predulazom. U obližnjoj ranogotičkoj crkvi iz 1025. godine se nalazi Dijecezanski muzej. Na obližnjem trgu Arnulfsplatz su prekrasne visoke kuće sa trokutastim zabatima.

Alte Rathaus
Na trgu Haidplatz je stari povijesni dvorac Goldenes Kreutz. Malo dalje ćete također pronaći Staru gradsku vijećnicu (Altes Rathaus) iz 14. Stoljeća s preinakama sve do 18. stoljeća sa srednjovjekovnom sudnicom , umjetninana i antikvitetima. U Carskoj dvorani Reichssaal sastajao se prvo njemački parlament od 1663. do 1806. godine.

Stari most
Najbolji pogled na grad je sa 310 metara dugog Starog kamenog mosta preko Dunava. Izgrađen je u 12. stoljeću, pa je najstariji te vrste u Europi. Otvoren je samo za pješake. U zadnjem od tri tornja mosta smješten je najmanji Muzej grada s dokumentima o izgradnji mosta. Njegov toranjski sat iz 17. stoljeća radi i danas. S vrha tornja možete uživati ​​u veličanstvenom pogledu na grad i most. Pored tornja je skladište soli (Salzstadel) iz 1620. godine. Pored njega je mala krčma Wurstkuch, koja navodno ovdje prodaje svoje kobasice od 12. stoljeća. Morao sam probati, jer je mirisalo nadaleko. U bočnoj ulici je Dackelmuseum, jedini muzej u svijetu posvećen psima jazavčarima. Tisuće predmeta i figurica na tu temu. Vrijedi ući i pogledati.

Katedrala
Na obližnjem trgu Domplatz je Katedrala Svetog Petra iz 13. stoljeća. Poznata je po svoja dva tornja visoka 105 metara i veličanstvenim pročeljem koje datira iz 1440. godine. Smatraju je najljepšom gotičkom crkvom u Bavarskoj.
Unutra prekrasni vitraji iz 13. i 14. stoljeća i skulpture, klaustar sa romaničkom kapelom sa freskama i kapelom iz 800. godine. Katedrala je poznata po najvećim visećim orguljama na svijetu. U malom muzeju katedrale Domschatz Regensburg su blaga skupljana 1000 godina.

Kornmarkt
Na trgu Alter Kornmarkt ili Stara tržnica kukuruza je najstariji sačuvani dio grada i rimski toranj iz 2. stoljeća. Herzogshof je palača bavarskih vojvoda koja se prvi put spominje 988. godine. Na južnoj strani trga nalazi se Stara kapela (Alte Kapelle) iz 1002. godine i barokna karmelićanska crkva iz 17. stoljeća. U zatvoru Fragstatt su kriminalce zatvarali i mučili da priznaju.

Muzeji
Muzeji u Regensburgu ponedjeljkom su zatvoreni, pa ih nisam mogao obići. Možda vi budete bolje sreće. Muzej povijesti Regensburga (Regensburg Historische Museum), smješten u starom samostanu iz 1221.godine. Na obali Dunava je Haus der Bayerischen Geschichte s kraljevskim blagom poput pozlaćenih saonica i kočije Ludwiga Ii. Keplerova kuća (Kepler Gedächtnishaus), gdje je astronom Johannes Kepler umro 1630. godine je muzej s izložbama originalnih instrumenata i dokumenata.
Prošetao sam i pješačkom zonom s robnim kućama i trgovinama sve do trga Neupgarrplatz sa evangelistickom crkvom.

This entry was posted in Bavarska, Europa, Njemačka, Regensburg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori