RONDA

Ronda je grad sa 34.000 stanovnika. Spada u grupu bijelih gradova i sela Andaluzije, jer su kuće obojene u bijelo, kako bi se smanjile ljetnje visoke temperature u njima. Smješten na strmoj litici klisure El Tajo, na 750 m nadmorske visine. Zaštitni znak je impresivni kameni most i pogled s dna klisure na stijena i plato iznad na kojem se smjestio grad. Stižemo iz Marbelle autom i odlazimo prvo do velikog trga Ruedo Alameda u donjem dijelu grada. Mnoštvo terasa i kafića u hladovini platana. Tu se najbolje vide obrambene zidine i kule koje su štitile grad. Puerta de Almocábar su ulazna vrata koja su vodila unutra. Odlazimo potom do Hotela El Tajo & SPA, gdje smo odsjeli. Ima SPA centar i garažu, koja se plaća 15€/dan. Auto se može ostaviti na 100 metara udaljenom javnom parkingu gdje smo platili 19€. Zgodno ako ostajete samo par sati. Hotel se nalazi na uglu glavne pješačke ulice s brojnim restoranima i trgovinama. Ona vodi sve do arene za borbu bikovima. Prije toga svraćamo na trg Socorro s istoimenom crkvom i brojnim tapas barovima i kafićima. Ispod njega je također javni parking. L
Korida
Ronda je kolijevka modernih borbi s bikovima. Tu su legendarni matador Perdo Romero i njegova obitelj osnovali Escuelu Rondenu, školu za toreadore i postavili pravila koride. Na trgu Plaza de Toros s neoklasicističkom zgradom koride s kraja 18. stoljeća. To je prva arena za borbu s bikovima u Španjolskoj. Ali nije samo tu briga o bikovima. Konji su sastavni dio predstava. Tu je i škola jahanja. Ispred nje su spomenici osnivačima. Iza je nekoliko spomenika također. Najveći je biku Lidija. U parku su dvije biste slavnim posjetiteljima grada Orsonu Velsu i Ernestu Hemingveju. Na rubu parka je vidikovac Mirador de Ronda (La Sevillana) i mali auditorij za priredbe i koncerte ljeti. Odatle puca pogled na dolinu i stijene na suprotnoj strani.Odmah se nastavlja dugi vidikovac Balcón del Coño. Završava ispred crkve Nuestra Señora de la Merced iz 1585.godine. Unutra se čuva u srebrnoj kutiji ukrašenoj draguljima balzamirana ruka Sv.Tereze iz 17.stoljeća.

Puente Nuevo
Dolazimo na trg Plaza Espagna. Most Puente Nuevo iz 18.stoljeća spaja stari dio grada maurske arhitekture, čija je vlast trajala do 1485. godine i noviji dio grada. Sa mosta je spektakularan pogled na klisuru rijeku i terase, koje vise, dubine stotinjak metara. Ljubitelji šetnje u prirodi se mogu spustiti u klanac i prošetati uz još bolji pogled. Staro povijesno središte je okruženo s tri strane klancom rijeke. Mogu se vidjeti ostaci građevina Kelta, Feničana, Rimljana i Arapa.
Puente Viejo ili Puente Arabe
S trga Espagna odlazimo na niz terasa i vidikovaca Jardines De Cuenca, lagano se spuštajući do staroga mosta Puente Viejo, koji je izgrađen je na temeljima još starijega. Sagrađen je u 16. stoljeću, povezujući staru arapsku medinu s novom četvrti, koja je nastala oko crkve Iglesia de Padre Jesús nakon protjerivanja Arapa. Ispred crkve je stara fontana Ocho Caños. S mosta se silazi stepenicama do odlično sačuvanih arapskih kupatila Baños Árabes, jedne od najvažnijih turističkih atrakcija grada. Slične su onima koje su koristili stari Rimljani. Razlika je u tome što se nisu namakali u vrućoj vodi, već je korištena para za izbacivanje toksina iz tijela. Kako se džamija nalazila pored kupelji, korištene su kako bi vjernici pročistili svoja tijela i duše prije ulaska u džamiju. adi kiše neke stvari smo izbacili. Tu je bio glavni ulaz u grad u maursko doba. Arapske kupke su izgrađene kada i stari most izvan gradskih zidina. Mala vrata u njima su vodila do kupališta. Ulazna vrata se sada zovu Arco de Felipe V. Iznad njih je stara maurska palača pretvorena u kršćansku rezidenciju Palacio del Marqués de Salvatierra. U njoj je sniman Madonin spot. Privatni je posjed. Prošetali smo zidinama, lagano penjući se sve do dijela koga zovu Murallas Del Carmen.
Stari grad
Napuštamo zidine i odlazimo do centralnog trga staroga grada Pl. Duquesa de Parcent i crkve Iglesia de Santa María la Mayor. Izgradio ju je kralj Ferdinand na staroj gradskoj džamiji Aljama iz 13. stoljeća koje još uvijek postoji. Sačuvani su ostaci mihraba. Početak gradnje ove crkve se dogodio nakon ponovnog osvajanja od strane kršćanskih trupa 1486. ​​godine. Prvi dio je napravljen u gotičkom stiglu. nakon potresa u 16. stoljeću, srušeni dijelovi su u novom manirističkom stilu. Pored zanimljive unutrašnjosti, može se popeti i na krov i pogledati grad odozgo. Nije bila otvorena. Na trgu je samostan i velika zgrada gradskoe uprave s dva reda arkada na prvom i drugom katu. U sredini trga je mali park s fontanom okruženom palmama, čempresima i borovima. Odlazimo uskom uličicom do Palacio de Mondragón u kome je gradski poijsni muzej.
Pogled s razglednica
Ronda je poznata po pogledu na litice, most i grad iznad. Jedan od vidikovaca je Mirador de María Auxiliadora. Ipak za onaj nabolji pogled morali smo se spustiti 250 metara puteljkom u prirodu, podno grada do vidikovca Mirador Puente Nuevo de Ronda. Nije previše naporno. Tu se ispod mosta može vidjeti i mali vodopad. Pravi ljubitelji planinarenja i hikeinga će naravno danima moći šetati raznim stazama. Zbog lošeg vremena staza he bila zatvorena.
Casa Museo don Bosco
Mi odlazimo do maloga muzeja ili bolje reći kuće Casa Museo don Bosco. To je povijesna vila sagrađena oko 1850. godine i preuređena početkom 20. stoljeća. Skromna fasada na ulazu i prekrasna unutrašnjost sa tapiserijama, keramičkim pločicama i ručno rezbareni drveni namještaj. Vrt sa sa fontanama sa stražnje strane kuće nalazi se na rubu klanca i nudi najbolji pogled na dolinu i novi most. Na terasi gosti muzeja mogu pedahnuti i popiti kakvo piće i probati lokalni sir i pršut. Određenim danima se od 19:00 može uz čašu vina uživati u koncertu flamenko gitariste Emilija Caracafe. Bili smo prisutni. Pored uživanja u muzici Imali smo i mali tečaj o ritmovima, vrstama flamenka, njegovom nastanku u ciganskim zajednicama, zabranama i progonu umjetnika.

Kongresna palača
Palacio de Congresos de Ronda je ogromna palača s unutarnjim dvorištem. Smještena je u starom samostanu Santo Domingo, zgradi s pet stotina godina postojanja. U brojnim dvoranama se dans održavaju razne manifestacije, sastanci, priredbe. Nalazi se odmah do Novoga mosta. S njene terase je također prekrasan pogled na kanjon. S stražnje strane je mural Viajeros Romanticos, posvećen putnicima romantičarima ili bolje reći turistima.

This entry was posted in Andaluzija, Europa, Ronda, Španjolska and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori