ROVIGO GRAD U MAGLI

R0ovigo slovi kao grad vječite magle i jedan od najnezdravijih za život zbog velike vlage, koja stiže iz močvarnoga zemljišta i blizine delta rijeka Adige i Po, koje ga okružuju. Ustvari ljubitelji prirode i ptica močvarica će pohrliti  u park prirode Polesine. Nalazi se na pola puta između Padove i Bolonje. Mi smo navratili nakon sajma u Riminiju i prošetali sat vremena.


Dočekao nas je prekrasan sunčan dan i demantirao sve zlobnike. Grad nije veliki i nema mnogo velikih parkinga, pa smo auto ostavili van stare gradske jezgre, gdje su neke ulice određenim danima proglašene ZTL zonom, pa se u njih niti ne može. Obilazak smo počeli od Katedrale Duomo di Santo Stefano. Gradnja je počela krajem 17.stoljeća a završena je stoljeće kasnije.  Nastavili  smo duž nekadašnjih zidina od kojih su ostala dvoja ulazna vrata i visoka obrambena kula.  To su ostaci utvrde dvorca iz 954. godine koje je podigao biskup. Grad 1117. godine  pada pod vlast obitelji Estensi. Od njih je ostala srušena utvrda sa dva tornja od cigle u malom parku na trgu Due Torri. Veći je visok 66 metara i poznat je kao toranj Donà. Bio je najviši u svoje vrijeme. I danas je jedan je od najviših u Italiji iz perioda srednje vijeka.
Nakod tri stoljeća stiže Venecija 1482. i ostaje još toliko.  Gradi se trg Piazza Maggiore (danas piazza Vittorio Emanuele II), Torre Civici i  nezaobilazni stup sa lavom kao simbolom Mletaka. Još su tu i prekrasne palače Loggia dei Nodari, sjedište vijećnice, Palazzo Roverella i Palazzo Roncale u kojoj je sada jedana od najboljig galerija renesansnog slikarstva Veneta.
Na trg se nastavlja drugi trg Piazza Garibaldi s brončanim statuom Giuseppea Garibaldija i kazalištem, zgradom burze.
Prolazimo pored Crkve Svetog Franje i dolazimo na prekrasan trg Pizza XX settembre sa fontanom i redovima drveća sa strane. Na dnu trga je najljepša crkva grada Tempio della Rotonda sa visokim zvonikom. Izgrađena je krajem 16.stoljeća, a unutrašnjost je  oslikana freskama od zidova do stropova. Vrijedi dati 2€ za ući, mada se može baciti pogled na brzinu jer se karta kupuje kada se uđe unutra.This entry was posted in Europa, Italija, Rovigo, Veneto. Bookmark the permalink.

Odgovori