RUDESHEIM I DOLINA RAJNE

Najromantičnije i najpoznatije područje doline Rajne nalazi se između gradića Rudensheima i Koblenza. Pod zaštitom je UNESCO-a. Mnogo je brodova koji na raznim relacijama prevoze turiste. Najpoznatija je firma K&D, što je skraćenica od brodarske Köln-Düsseldorfer kompanije. Što znači da je mnogo njihovih brodova na Rajni od Düsseldorfa pa sve do Mainza i Frankfurta. Njihovih brodova ima i po drugim rijekama ali o tome drugi puta. Bezbroj je kombinacija gdje se ukrcati gdje se iskrcati. Moguće je i više ukrcaja i iskrcaja, obilazaka gradova uz obalu i njihovih turističkih atrakcija. Postoje i kružna putovanja a to znači da se vratite umjesto odakle ste pošli.
Ovdje se ne uživa samo u ljepotama prirode i rijeke, ovdje se uživa gledajući desetine utvrda i dvoraca načičkanih na strmim obalama i malim gradićiima stisnutim uz obalu. Cijela oblast je poznata po vinima i pjenušcima. Naravno na brodovima se može sve to kušati i ručati.
Rudesheim
Odsjeo sam u jednom od brojnih malih tradicionalnih hotela u hiper turističkom gradiću Rüdesheim am Rhine, koji će očarati svakoga posjetioca posebnim ugođajem. Vlasnik Hrvat i cijela ekipa. Za doručak izvrsna ponuda koja uključuje čevapćiće i pjenušac. Do gradića se može i vlakom i autobusom. Uz rijeku i prugu je mnoštvo hotela, restorana, slastičarni, trgovina. Slična priča i duž ulica Oberstrasse i Drosselgasse s vinskim podrumima i starim gostionicama. Na malom trgu Marktplatz crkva. U samom mjestu nekoliko ostataka starih utvrda i tornjeva, vila i dvoraca plemića koji su htjeli zaštiti svoje posjede i naplaćuvati prokaz trgovcima.

Germanija
Na brežuljku iznad grada je spomenik Germanija kao sjećanje na ujedinjenje Njemačke u 19. stoljeću. S vidikovca se pruža prekrasni pogled na daleko. Do gore vozi žičara čudnih kabina. Ima i bus, ali onda treba šetati 1,4 km od stajališta do spomenika. Ranojutarnji obilazak i oblaci nisu mi dali vaš neki pogled za pamćenje.

Krstarenje
Nakon ukrcaja na brod u Rüdesheimu kreće lagana plovidba koja pored trčkaranja lijevo desno i slikanja obje obale nudi i uživanje u hrani i piću, po mogućnosti vinu. Plovidba Rajnom jedna je od najpoznatijih i najljepših panoramskih plovidbi europskim rijekama uz ljupke gradiće, brežuljke s vinogradima, brojne romantične dvorce. Svuda gdje brod pristane se može izaćii. Prolazi se i pored slavne stijene Loreley, simbola njemačkog romantizma, koju su opjevali pjesnici. Navodno je sirena svojom pjesmom zavodila mornare, koji su imali brodolome. Ovaj brod koji kreće iz Mainza ima zadnju stanicu u gradiću St. Goarhausen. Iskrcaj ili nastavak nazad. Neću nabrajati gradiće i utvrde.

This entry was posted in Europa, Hessen, Njemačka, Porajnje-Falačka, Rudesheim. Bookmark the permalink.

Odgovori