SAINT PAUL DE VENCE GRADIĆ UMJETNIKA

U brdima Provanse iznad Cana smjestio se poznati turistički gradić umjetnika Saint Paul de Vence. U njemu su nekada živjeli mnogi umjetnici koji su stvarali svoja djela a i danas je tako. Gradić je opkoljen sa kamenim zidinama na vrhu visoke stijene. Nekoliko ulica ili bolje reći prolaza prepuno je raznih galerija. Nisu to obične galerije sa printovima slika poznatih umjetnika ili kineski suveniri. Ovdje se mogu naći zaista prava umjetnička djela. Naravno da su njihove cijene visoke. Na kraju gradića je groblje gdje je sahranjen poznati umjetnik Marc Chagall, koji je tu jedno vrijeme živio i stvarao.


Pored lokalne crkve koja je bila zatvorena nalazi se mali muzej grada, smješten u staroj kuli. Svako tko dođe ovdje mora ga vidjeti. Na svakom katu su po dvije postavke sa voštanim figurama, koje pokazuju kako se živjelo nekada. Prikazano je tako vjerno da smo ostali bez daha. Kada kupite ulaznicu koja ne košta mnogo, imate pravo ući i u crkvu preko puta koja je pretvorena u modernu galeriju i oslikana modernistički. Vraćamo se do ulaznih vrata iznad kojih je terasa sa restoranom i zanimljivom skulpturom konja napravljenoga od potkovica. Slike će uostalom reći više od svega.


This entry was posted in Azurna obala, Europa, Francuska, Provansa, Saint Paul de Vence and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori