SAINT TROPEZ LJETOVALIŠTE ZVIJEZDA

Saint Tropez je nekada slovio kao mjesto bogataša i slavnih. I danas tamo odsjedaju mnogi koji imaju novca u vilama duž dugačkoga zaljeva. Mjesto je postalo poznato po slavnoj glumici Brigitte Bardot koja je tu došla 1956.godine snimiti film i bog stvori ženu. Postala je simbol novog naraštaja mladih žena željnih slobode, ne plašeći se pokazati svoje tijelo. Svojevremeno je bila najslikanija osoba i sex simbol. Danas ima vilu i živi u blizini a posvetila se zaštiti životinja.


Grad je dobio ime po imenu Neronovog oficira Torpesa, kojem je odrubljena glava kada je prešao na kršćanstvo. Njegovo tijelo je stavljeno u drveni čamac koji je po legendi doplutao do uvale. Dugo je pripadao Genovi, koja je 1470.godine poslala 21 obitelj da nastani ratovima opustošeno područje i da podignu utvrdu.Utvrda postoji i danas i dominira zaljevom. Ispod nje se proteže veliko groblje.
Po dolasku odlazimo na mini krstarenje brodom i razgledanje vila. Naravno iz daljine jer slavni ne vole niti turista niti paparazze. Vožnja brodićem Pouncho (www.lapouncho.com) traje oko sat vremena i košta 9-11€ ovisno o veličini grupe. Vodič nam objašnjava kome pripadaju vile koje se vide u daljini i tko je tu od poznatih skoro ljetovao. Dok plovimo susrećemo mnoge jahte i glisere odakle nam djeca mašu. Za ovaj tip razgledanja bilo bi dobro imati pri ruci dvogled.
Odlazimo potom do stare gradske jezgre. Na ulazu nekada obrambena kula a sada sjedište lučke kapetanije. U lučici mnoštvo jahti. Dva spomenika sa violinama govore nešto ovome mjestu, ali ne znamo što. U starom gradu je mnoštvo uskih uličica i malih trgića ukrašenih brojnim ćupovima sa cvijećem. Neki jednostavno stoje uz kuću, a neki vise sa zidova. Barokna crkva iz 1784. godine ima zanimljiv crveno žuti toranj sa satom i zvonom na samom vrhu krova. Još dok smo plovili vidjeli smo zidine velike utvrde Citadela iznad samoga mjesta. Iako je vodič rekao da se gore nema šta vidjeti, popeli smo se strmim puteljkom. Vodič je bio potpuno u krivu. Pogled je fenomenalan. Tek tada vidite boju mora i shvatite zašto se zove Azurna obala. U okviru dugačkih heksagonalnih zidina utvrde je još jedna manja utvrda na samom vrhu, U njoj se nalazi pomorski muzej. Po dvorištu šeta paun. Sa krova i njenih bedema je još bolji pogled na sve okolo.
Vraćamo se kroz stari grad i odlazimo do gradske tržnice pored parka sa stoljetnim platanama. Štandova više nema jer prošlo podne. Na putu do autobusa prolazimo još jednom uličicom prepunom raznih fast food restorana svih mogućih svjetskih kuhinja.


This entry was posted in Azurna obala, Europa, Francuska, Saint Tropez and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori