SAN LORENZO EL ESCORIAL

Na svega sat vremena vožnje od Madrida  nalazi se monumentalni kraljevski samostan San Lorenzo El Escorial. Fasada je duga 207 m a skoro toliko je i širok. Zauzima 33.000m2 . Nakon preseljena prestolnice u Madrid podigao ga je kralj Felipe II da bude najveći u Europi. Da mu se dive ma odakle došli. Kako je to nekada bilo tako je i sada.
Nalazi se pod zaštitom UNESCO-a. Gradnja počinje 1563. godine i završava 21 godinu kasnije. Trebalo je tu biti mjesto gdje će biti sahranjen njegov otac, ali polako je postala kraljevska rezidencija, centar kulture sa raznim radionicama pa čak i bolnicom. Unutra su vrijedne freske i slike Rubensa, Coella, Boscha, Tiziana, El Greca, Rogiera van der Weyden, Dürera, Zurbarana. Bilo je padova i uspona, jedno vrijeme nije nitko živio u njemu. Unutra je 13 unutrašnjih dvorišta sa kolonadama. Velik prostor oko nje pojačava njenu veličinu, ali sivi kamen i dugi hodnici  ne odaju lepršavost i ljepotu. Čak smo se šalili da sve vrvi duhovima.
Centralni dio čini Bazilika .To je remek-djelo španjolske renesansne arhitekture izgrađeno od  granitnih zidova i popločan sivim mramorom.  Knjižnica je podignuta 1885. i čuva uglavnom crkvene knjige. Codex Aureus, napisan je u zlatu.  To je svakako najljepši dio palače s prekrasno oslikanim stropovima. U palači Habsburgovaca iza bazilike, u ratnoj sobi, su tapiserije i freske nekih od najznačajnijih bitaka koje je osvojila španjolska kruna, te osobne stvari Felipea II i princeze Isabela. U muzeju arhitekture u podrumu su reprodukcije arhitektonskih planova, alata koji su se koristili. Pored slika i skulptura mogu se vidjeti  kraljevski apartmani i bogate kolekcije srednjevjekovnog oružja, tapiserije, satovi, muzički instrumenti, namještaj. Pravo iznenađenje je Panteon. Odjednom smo se našli u podrumu okruženi redovima bijelih grobnica, koje se protežu u nekoliko prostorija. Eto naših duhova. Tu se sahranjene razne poznate ličnosti i članovi kraljevske obitelji. Sve se završava velikom okruglom kriptom u kojoj leže kraljevi. Unutra je zabranjeno slikanje, pa smo stavili samo nekoliko slobodnih slika sa Interneta.

Valle de los Caidos
Dok smo dolazili iz madrida autocestom izdaleka se vidi u srcu planine Sierra de Guadarrama veliki križ.  To je Valle de los Caidos samo 8 kilometara udaljena dolina od El Escoriala. Tu je benediktinski samostan Santa Cruz del Valle de los Caidos, koji zauzima 36.000 m2, Unutra je kripta uklesana u stijenu i ogromni križ visok 150 metara. U njoj leže ostaci omraženog ili omiljenog diktatora Francisca Franca, skriveni od javnog mnijenja i tijela 40.000 njegovih vojnika koji su pali tijekom građanskog rata. Koja ironija. Mišljenja su podijeljena. Mnogi ga još uvijek smatraju svecem i žale za tim vremenima.

Do tamo se dolazi preko agencija koje jednodnevnim izletima za 49€ vode  turiste na obje lokacije.  Mi smo se odlučili na javni prijevoz i autobus 664 koji polazi iz Madrida sa stanice Moncloa i stiže u San Lorenzo El Escorial na autobusnu stanicu udaljenu od našeg cilja svega 350 metara. Drugi autobusi staju na željezničkoj stanici odakle se ima pješice uzbrdo 1,5 km. Vožnja košta 4,2€ u jednom pravcu. Nismo se išli pokloniti Francu. Ali smo zato vidjeli dugu.


This entry was posted in El Escorial, Europa, Madrid, Španjolska. Bookmark the permalink.

Odgovori