SCHEVENINGEN

Scheveningen je najpoznatije nizozemsko kupalište s deset kilometara dugom pješčanom plažom i promenadom. Kako tamo vjetar uvijek puše idealno je surfere i one koji vole puštati zmajeve od papira. Svake godine ga posjeti deset milijuna turista, uglavnom Nizozemaca i Nijemaca. Grad se praktično spojio s Den Haagom, pa je otamo bila pokrenuta inicijativa da se administrativno ujedine. Odbijena je u žučnoj diskusiji.

Grad se spominje prvi puta 1280.godine kao malo ribarsko mjesto koje ima malu dobro zaštićenu luku. Bio je polazna točka za lov na haringe od čega je živjelo stanovništvo. Često je stoga bio meta napada Engleza i mjesto tri pomorske bitke. Luka je pretvorena u marinu za turističke brodove i brodove koji dolaze uglavnom iz Amsterdama i okolnih zemalja. Zbog siline Atlantika, kroz povijest, šest velikih oluja ga je bilo sravnilo s zemljom i potopilo brodove. Stoga su napravili posebne brodove s ravnim dnom koje mogu izvući na pijesak i smanjiti štetu.

Hotel Kurhaus
Turizam se počinje razvijati 1818.godine, kada jedan poduzetnik gradi drvene kućice na pješčanim dinama u kojima stavlja kade za kupanje i pravi prostor za odmor i zabavu bogataša. Proći će 70 godina dok se nije izgradio prvi hotel, veličanstveni  Grand Hotel Amrâth Kurhaus. Nažalost često je pravio gubitke vlasnicima zbog visoke cijene održavanja, pa je nekoliko puta zatvaran. Čak se planiralo da se sruši i napravi moderna zgrada, ali nizozemska država ga je proglasila kulturnom baštinom, pa je otvoren ponovo prije 5 godina.

Promenada
Šetamo duž promenade i redova trgovina. S druge strane su tematske plaže, često egzotičnog izgleda s restoranima i kafićima. Ovisno o plimi i oseki pješčana plaža je jako široka, a more jako daleko. Ionako temperatura je ljeti oko 18-20oC, pa za naše pojmove nije baš za kupanje. Ako još puše vjetar, a puše uvijek. Na promenadi je i Aquarium Sea life s mnogim zanimljivim stanovnicima s svih mora i oceana. Posebno se ističu dijelovi s meduzama, ražama, pingvinima. Nešto dalje nailazimo na brojne brončane skulpture otvorene postavke muzeja moderne umjetnosti Beelden aam zee. Skulpture je napravio Tom Otterness, umjetnik koju je sličnu instalaciju postavio i u new Yorku. Predstavljaju junake bajke vezanih za more.

Pier
Glavna atrakcije je dugi pier (mol na stupovima) s nekoliko kafića, restorana i trgovina u unutrašnjosti. Na njegovom kraju je mali adrenalinski park odakle se može probati skakati bungee. Ustvari visoki toranj je hotel s restoranom na vrhu i terasom vidikovcem. S velikog kotača s 36 gondola je nezaboravan pogled na samo mjesto i plaže. U njima se može popiti piće pa čak i ručati. Najveći dio kompleksa je treća velika građevina s restoranom.

Madurodam
Ostatak grada, koji nije baš tako niti mali, čine zgrade  s brojnim apartmanima, šoping centri, velika okrugla arena Circustheater, gdje se od 1904.godine održavaju cirkuske predstave, koncerti, razne muzičke priredbe. Na rubu velikog parka je Povijesni muzej grada gdje se može vidjeti mračna strana povijesti i obrambeni nacistički kompleks utvrda i bunkera, koji su se nalazili svuda po dinama grada. Mnogo zabavniji je Madurodam, park s građevinama Nizozemske u minijaturi, napravljenih u razmjeru 1:25. gdje je drveće visine 60 cm.


Objavljena verzija na Turist plus portalu 27.11.2019.  

This entry was posted in Europa, Nizozemska, Scheveningen and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori