SCHIO TALIJANSKI MANCHESTER

 Schio je gradić u dolini Leogra, sjeverno od Vicenze, na prelazu padske ravnice u alspske Dolomite. To je područje krvavih bitaka I.svjetskog rata.  Nekada poljoprivredni kraj s mnoštvom pilana i mlinova izgrađenih na slapovima alpskih rijeka, bio je nadaleko poznat po tkalačkoj djelatnosti i vuni. Zvali su ga Mali Manchester u 18.stoljeću, dok je pripadao Veneciji. U sjećanje na te dane je spomenik tkalcu na glavnom trgu ispred Katedrale (Duomo). Podignuo ga je 1789.godine vlasnik tvornice Alessandro Rossi svojim radnicima. Prva crkva je izgrađena još u 10.stoljeću. nekoliko puta je dograđivana i mijenjana. Današnji oblik dobiva nakon dvije rekonstrukcije između 1747. i 1879. godine.  Unutar crkve nalazi se slika Palma il Vecchio. Oko katedrale par starih palača.
Odlazimo niz jednu od ulica pješačke zone, ulicu s nekoliko trgovina i kafića. Zona je poznata po proizvodnji meda i raznih slastica od njega pa se tu može kupiti ponešto za probati i ponijeti kao poklon. U ulici je i palača Fogazzaro iz 1810. godine bogatog trgovca vunom. Pored obitelji koja je tu živjela, to je ujedno bilo i skladište vune i žitarica. Danas je muzej i galerija. Pored nje je kazalište, mada ima još jedno u gradiću od svega 40.000 stanovnika. Preko puta nje je palača Garbin iz 1799.godine s velikim dvorištem u kome je nekada bio park a danas gradski parking.  Gradić nema problem s parkiranjem. Parkinga i garaža je na sve strane i ima mjesta. Nema ZTL zonu. U palači je već preko sto godina smještena gradska uprava. Ulica završava velikom crkvom  Sant’Antonio Abate koju je također podigao Alessandro Rossi na mjestu srušene crkve i samostana iz 15.stoljeća. Njegov spomenik se nalazi u križanju ispred crkve.
Drugi krak pješačke zone vodi do stare tvornice za preradu vune i proizvodnju tkanine. Danas je u njoj muzej industrijeske baštine Lanificio Conte. Ulaz je besplatan. Uličica via Castello vodi s glavnog trga do brda na kojemu je nekada bila mala utvrda. Može se i stepenicama. Srušena je 1514.godine. Ostao je samo toranj uz koji je izgrađena mala crkva.
This entry was posted in Europa, Italija, Schio, Veneto. Bookmark the permalink.

Odgovori