SEGOVIA AKUADUKT I DVORAC IZ BAJKI

Segovia je gradić  sa 56.000 stanovnika u planinama Kastilje, sto kilometara sjeverozapadno od Madrida. Poznat je po svojim srednjevjekovnim bedemima, rimskom akvaduktu, dvorcu iz Disneyevih bajki i dobroj hrani.  Po legendi podsjeća na brodicu od kamena. Nakon Rimljana naselje se obnavlja opet 1088. godine, ali pravi napredak doživljava u 12. i posebno. 17. stoljeću, zahvaljujući vuni i tekstilnoj industriji i trgovini. Pored jakih zidina i dvorca gradi se mnogo crkava i samostana. UNESCO ga je uvrstio u popis svjetske kulturne baštine.
MadRide travel
Najbolje je ići preko lokalne agencije i uzeti dnevni izlet iz Madrida u paketu sa još jednim utvrđenim gradom Avilom. Mi smo kupili karte u MadRide Travel agenciji (www.madride.net) za 49€. U tu cijenu je uključen prijevoz autobusom i vođene ture po oba grada.  Može se i regionalnim vlakovima ali su rijetki i uglavnom uz presjedanja i nemoguće je obići sve u danu. MadRide travel je poznata i po svojim besplatnim vođenim turama po Madridu. Svaki dan u 11.00 i 17.00 ili večernji obilsaci po kafićima i klubovima, te posjete  Flamenco show programima. 

Rimski akvadukt
Veličanstveni visoki akvadukt je donosio vodu sa planina sa udaljenosti 15 km unutar zidina, prolazeći kroz cijeli gradić. Najveća mu je visina 28 metara a upravo pred gradom je izgrađen sa lukovima na dva kata. Danas se proteže preko trga  duž dvije ulice i može se vidjeti kako je to funkcioniralo dvije tisuće godina. Po legendi mlada djevojka, koja je nosila vodu u vrčevima strmim ulicama dogovorila se s vragom da će mu dati dušu, ako prije zore dovede pitku vodu u njezinu kuću. Shvativši pogodbu, cijelu noć se molila da spasi dušu. Pred zoru naišla je oluja i srušila jedan kamen, te đavo nije ispunio obećanje. Ona je sve priznala mještanima, a oni su joj oprostili, popravili kamen i dobili vodu.

Zidine
Grad opasuju zidine iz 11.stoljeća koje gradi kralj Alfonso VI i koje se vjekovima pojačavaju, ali već u 17. stoljeću ruše se neka ulazna vrata a kasnije i dio zidina koje ustupaju mjesto novim dijelova grada. Najbolje se vide iz daljine dok se prilazi gradu. Bile su duge 3,5km, debele 2,5m i visoke u prosjeku 10m. Po njima se može i šetati jer su obnovljene. Bilo je pet velikih ulaznih vrata , od čega je ostalo još troje i nekoliko kasnije probijenih za pješake. 80 od 86 obrambenih tornjeva su ostali do danas bilo da su okrugli ili četvrtasti. Na jednom kraju zidina, iznad ulaza Puerta De San Andrés je danas Muzej grada. Stoljećima je u toj zgradi bila klaonica i veliki smrad se širio gradom, pa je samo živjela sirotinja.

Šoping
Sa trga kod akvadukta vode i dvije glavne pješačke ulice grada. Novija Av.Acueducto je široka moderna ulica sa brojnim trgovinama i teresama restorana i kafića. Izgrađena je na mjestu nekadašnjih zidina.Druga je uska, krivudava srednjevjekovna ulica, koja od trga do trga stalno mijenja ime i koja prolazi cijelom dužinom starog grada. Ona povezuje skoro sve značajne povijesne zgrade i prepuna je malih trgovina, slastičarni, kafića i malih fast food restorančića. Prava turistička magistrala.

Medina del Campo
Na malom stepenastom trgu Plaza de Medina del Campo nailazimo na crkvu Iglesia de San Martín, primjer romanike Kastilje iz 12. stoljeća, sa tri reda arkada stupova i tri apside i mudejarom koji zauzima prostor kupole. Zgrada do nje je nekada bila zatvor. Na trgu je veliki toranj Torreon de Lozoya, iz 15. ili 16. stoljeća, koji je bio utvrda sa dvorištem i još jednim manjim tornjem, u kojoj je živjela obitelji Cuellar. Kasnije će biti pretvorena u renesansnu palaču i obložena keramičkim pločicama kao i mnoge palače. Danas  je u privatnom vlasništvu i može se posjetiti i unajmiti za razne događaje poput izložbi, koncerta, kongresa, vjenčanja, proslava.

Plaza Mayor
Glavni gradski trg s pravom nosi svoje ime. Veliki prostor omeđen palačama sa arkadama i apsidom katedrale. Najviše je mjesto u gradu 1014m nad morem. Najveća palača je gradske uprave sa dva tornja sa špicastom krovovima i trećim nižim sa satom. Druga je Teatro Juan Bravo u kojoj je i turističa zajednica. Trg je središte života grada. Brojne terase sa restoranima, muzički paviljon za gradsku muziku i razne javne predstave. Nekoliko desetaka drveća pravi hladovinu u vrućim ljetnim danima.

Katedrala
Gradnja je započela 1525. godine  u kasnogotičkom stilu novcima stanovnika kao zamjena za staru, koja je bila ispred Alcázara i koja je uništena u ratu 5 godina ranije. Krase je mnogobrojni mali tornjevi. S prednje strane  je veliki zvonik u kome se do prije sedamdesetak godina i živjelo. Izuzetno je ukrašena i unutrašnjost a u Muzeju katedrale nalaze se vrijedni umjetnički radovi i povijesni dokumenti kao i  Sinodal de Aguilafuente, prva knjiga tiskana u Španjolskoj.

Alcazar
Idemo dalje i na malom trgu s parkom prolazimo još jednu crkvu i nešto dalje Muzej gastronomije. Konačno stižemo na veliki trg i park na vrhu litice gdje se nalazi dvorac Alcazar. Prolazimo spomenik herojima španjolskog rata za neovisnost. S lijeve strane je zgrada Casa de la Quimica, u kojoj je kemičar Louis Proust radio. Prvi pogled na dvorac i visoki špicasti tornjevi ostavljaju dojam dvorca iz bajke. Spada u pet najljepših dvoraca svijeta, pa ga je Valt Disney kopirao u svojim crtićima. Okružuje ga duboki jarak s pokretnim mostom odakle je jedini ulaz u utvrdu.  Izgrađen je nad ostacima rimske tvrđave, u 11. stoljeću, a svoj konačni gotički izgled dva stoljeća kasnije. Bio je kraljevska palača, zatvor, škola artiljerije. Danas je muzej i arhiv, a često se održavaju razni koncerti.  


This entry was posted in Europa, Madrid, Segovia, Španjolska. Bookmark the permalink.

Odgovori