SLOVENSKA BISTRICA

0Slovenska Bistrica je gradić sa 7573 stanovnika, koji se smjestio uz samu autocestu prema Ljubljani, svega dvadesetak kilometara od Maribora. U njemu od jačih firmi su Mojstrovina, metalna industrija, Gea tvornica ulja.U glavnoj ulici  su dva trga sa zanimljivim baroknim zgradama. Na prvom na koji nailazimo, Trgu Slobode je i bijela crkva Svete Marije iz 17.stoljeća. Zvonik je poslije nadograđen da bude viši. Na suprotnom kraju je nekadašnja gradska vjećnica sa tornjem i satom.  Na drugom Trgu Alfonza Šarha s početka 18.stoljeća je Kip Majke božje iz 1771.godine. Prije dvadeset godina je restauriran i pozlaćen. Par koraka dalje, na brdašcu, je Župna crkva Svetog Jerneja iz 13 .stoljeća, koja je u baroku doživjela preinake i dobila vrijedne slike u 18.stoljeću. Tu je i gradska pivnica. U Kolodvorskoj ulici je zanimljiva palača Dom Slobode, a nešto dalje impresivna palača Općine.
Ipak najznačajniji i najljepši kulturni spomenik je Dvorac, koji se spominje prvi puta 1313. godine. Tijekom stoljeća u njemu su se izmjenjivali plemići raznih obitelji. Skoro je obnovljen i unutra je se može pogledati. Pored galerije, viteške dvorane u njegovom dvorištu se organiziraju razne kulturne priredbe poput Starobistriških večeri. Pored njega je i park, a nešto dalje Graslov stolp iz 15.stoljeća, jedna od obrambenih kula u sklopu srušenih zidina grada. U okolini ima još nekoliko ostataka gradina.
U gradu je nekoliko tipičnih gostionica gdje se dobro jede i gdje se mogu naći i zaboravljeni recepti. Na kraju grada je novi Hotel Leonardo. U okolini se proizvodi vino Ritoznojčan čije ime potiče od  naselja Ritoznoj, buča za bučino ulje, med, razno voće, orasi i lješnjaci.


This entry was posted in Europa, Slovenija, Slovenska Bistrica. Bookmark the permalink.

Odgovori