SPEYER I NAJVEĆA ROMANIČKA KATEDRALA

Speyer je gradić u dolini Rajne, osnovan prije 2032 godine i jedan je od najstarijih gradova u Njemačkoj.  Prije tisuću godina car Konrad II počeo je gradnju najveće europske i svjetske romaničke katedrale iako je tu živjelo oko 500 stanovnika. Bila je veća samo ona u opatiji Cluny, koja je kasnije uništena. Ubrzo se u gradu stanovništvo udesetorostručilo.  U srednjem vijeku tu je bio i  središte Svetog Rimskog Carstva. U njoj su 300 godina pokapani carevi. Henrik IV ju je obnovio i dogradio. To je prva građevina koja je izgrađena s galerijom koja okružuje cijelu zgradu. Sustav arkada dodan tijekom ovih obnova također je bio prvi u povijesti arhitekture. Njome se može i prošetati u vođenoj grupi od 5 osoba. Šetnja košta 80€.  Inače ulaz je besplatan, ali ako želite vidjeti najvažnije, ulaz se naplaćuje za kriptu 3,8€ i 6€ za carsku dvoranu i toranj. S jednog od četiri velika zvonika je prekrasan pogled na grad i Rajnu. Istočni su visoki 71,2m a zapadni 65,6m. Između njih su dvije velike kupole. U kripti iz 1041. godine, najvećoj dvorani romanike, počiva osam srednjovjekovnih careva i kraljeva Svetog Rimskog Carstva. Nakon požara 1689. godine obnovljena je u izvornom obliku.  Unutrašnjost je oslikana polovinom 19.stoljeća. Tijekom velike restauracije polovinom 20.stoljeća  uklonjene su  preinake baroknog razdoblja i 19. stoljeća. U carskoj dvorani Kaisersaalu se nalazi devet monumentalnih fresaka slikara Johanna Baptista Schraudolpha, koje su se nekada nalazile na zidovima transepta. Tu su postavljene prije deset godina.  Na slikama su prikazani prizori iz života sv. Bernarda, sv. Stjepana i pape Stjepana I. čija se glava kao relikvija nalazi u katedrali. Sama katedrala koja je pod zaštitom UNESCOa se nalazi unutar zidina nedaleko od obale Rajne. Oko nje je veliki trg i park.

 

Povijesni Muzej

U jednom dijelu se nalazi prekrasna zgrada iz 1909. godine koja podsjeća sa svojim tornjevima na utvrđeni zamak. Tu je povijesni muzej regije Falačko Porajnje s kolekcijama iz prapovijesti, rimskog doba, crkvenim blagom katedrale, modernom audio vizualnom postavkom o povijesti reformacije kao i povijesti novoga doba. U sklopu je i muzej vina. Prvo je tu bila podignuta velika dvorana za tu namjenu još 1826.godine, gdje su uglavnom bile smještene skulpture i razni kameni dijelovi. kasnije se došlo na ideju da se razni izložci iz grad. Nažalost svi su muzeju zatvoreni ponedjeljkom kada sam našao vremena za ranojutarnju posjetu ovom gradiću..

 

Maximilianstrasse

Glavni ulaz katedrale gleda na pješačku ulicu Maximilianstrasse s brojnim prekrasnim kućama i palačama s lokalima i trgovinama. Odmah na početku je kasnobarokna gradska vijećnica Rathaus, sagrađena 1726. na mjestu stare iz 15. stoljeća. Iznutra posebno se ističu dvorane ranog rokokoa i dvorana za vjenčanje. Do nje je luteranska crkva Svetog Trojstva.  Naime 1689. godine kralj Luj XIV uništio je i spalio slobodnecarske gradove Speyer, Heidelberg i Worms. Stanovništvo je protjerano u Frankfurt na Majni i bio je zabranjen povratak deset godina. Kada je počela obnova počela se graditi prva luteranska crkva. Otvorena 1717. Nakon 80 godina stiže francuska revolucija i zabrana crkvene službe sve do dolaska Napoleona. Unutrašnjost je ukrašena  baroknim slikama s brojnim anđelima. Vrijedi je pogledati iznutra.

Malo dalje se ističe zgrade stare kovnice novca Alter Muntze podignuta 1748. godine. Danas je u njoj robna kuća. Ulica završava s srednjevjekovnim tornjem i ulaznim vratima Altpörtel. Nekada je bio dio gradskih zidina s 68 tornjeva. Gradnja je započela 1230. godine. Tristotinjak godina kasnije dograđen je najviši kat tornja s kasnogotičkim balkonom. Krov s lanternom je dodan 1708. godine. Na njemu je sa dvije strane sat. Jedna su od najviših i najznačajnijih u Njemačkoj. na njima je mjera za dužinu od 28 cm. Unutra je mali muzej a može se popeti i na vrh.

Tehnički muzej

U blizini Katedrale, iza velikog parkinga, se nalazi veliki prostor s unutrašnjim i vanskim postavkama Tehničkog i pomorskog muzeja. Mnoštvo aviona, oldtajmera, brodova, podmornica. Tu je i IMAX kino s filmovima Apollo 11,  Južnopacifička zemlja čudesa, dupini, čarolija leta vojnim avionima. U sklopu kompleksa je i Muzej Wilhelmsbau s tisućama eksponata iz 19. i 20. stoljeća, zbirka potpuno automatskih velikih orkestara, kao i vrlo vrijedni satovi i glazbene kutije. Tu je jedna od najvećih zbirki povijesnog oružja i uniformi. Postoji i Rock’n’Roll soba.

This entry was posted in Europa, Njemačka, Speyer and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori