STONEHENGE I BATH

StonehengeKada ostajete u Londonu duže ili dolazite već nekoliko puta, obavezno skoknite na jednodnevni izlet do 150 km udaljenog, legendarnog Stonehengea i obližnjeg gradića Bath. Posjetili smo ga zahvaljujući agenciji Andersontours iz Londona, koja organizira razne jednodnevne izlete u okolne gradiće Londona. Cijena izleta je svega 44£, a u to je uključena i ulaznica u Stonehenge, koja inače košta 15,30£. Možete čak i na više dana otputovati dalje i upoznati Englesku, Walles i Škotsku ili čak skoknuti preko kanala u Francusku ili Belgiju. Prilikom rezervacije trebate izabrati mjesto u Londonu gdje ćete se ukrcati u manji bus, a potom presjedate u drugi bus koji vozi na odabrano odredište. Izlet traje praktično cijeli dan i povratak u London je u većernjim satima. Možete izabrati i neke druge izlete u Cambridge, Windsor i Hampton Court, Oxford, Stratford & Cotswolds, Salisbury, Canterbury, White cliffs & Dover i još mnogo toga. Više o svemu možete pogledati na www.andersontours.co.uk .
Anderson
STONEHENGE
Nakon dvosatne vožnje, prvo smo posjetili legendarni Stonehenge. Za neke hrpa kamenja, za druge mistično mjesto, za treće pothvat za divljenje. U svakom slučaju procjenjuje se da je tu već preko 5100 godina. Izgrađen je u tri faze, gdje je potrošeno više od trideset milijuna sati ljudskoga rada. Zadnji dijelovi su dodani prije 3500 godina. Zašto je izgrađen ne zna se. Pretpostavke su da je to hram gdje su se prinosile ljudske žrtve do lunarnog i astronomskog kalendara. U prvoj fazi napravljen je jarak promjera stotinu metara s metar dubokim i širokim rupama usječenim u kameno tlo od krede. U nekim dijelovima su pronađene kremirane ljudske kosti, dok su rupe služile za vjerske obrede. Nakon toga 1000 godina sve pada u zaborav. Druga faza je započela oko 2150 godine prije Krista. Postavljene su 82 gromade od 4 tone od plavog kamena dovezenih iz Preseli planina u jugozapadnom Walesu. Vukli su ih oko 400 km na valjcima i sanjkama, te na splavi rijekama. Postavili su ga u obliku nepotpunog dvostrukog kruga. U trećoj fazi nakon 150 godina stiže novo kamenje iz kamenoloma 40 km sjeverno od Stonehengea. Najveći teži 50 tona i prijevoz je bio moguć samo na saonicama pomoću kožnih užadi, koje su vukli 500 ljudi, dok ih je još stotinu prenosilo drvene valjke i stavljalo pod sanjke.
Završna faza se dogodila 1500. godine prije Krista, kada je plavo kamenje preuređeno u potkovu i krug koji vidimo danas. Originalni broj kamenja je bio oko 60, ali neko je već odavno uklonjeno ili razbijeno ili samo malo viri iz zemlje. Nakon kupnje ulaznice autobusom se odlazi do Stonehengea. Gužva je neopisiva, no prednost imaju organizirane grupe, kao što je bila naša. Po povratnu možete posjetiti muzej, vidjeti sve od kako se gradilo ovo velebno zdanje. Budući da je ovo vrijedno divljenja pod zaštitom UNESCO-a i da ga godišnje posjeti enorman broj turista, obilazak je moguć sa sigurne udaljenosti od 15 do 20 metara. Malo razočaravajuće, ali jedino održivo za buduće generacije.
BATH
Puni utisaka, nastavljamo autobusom još 50 km do gradića Bath, koji je 190 km istočno od Londona i svega 20 km od Bristola. Osnovan je 70. godine od strane Rimljana na vrućim izvorima vrele ljekovite vode po kojima je i dobio ime. Zanimljivo je da je baš poput Rima izgrađen na sedam slikovitih brežuljaka. Mi smo na raspolaganju imali tri sata za obilazak i upoznavanje. Bilo bi bolje doći i prenoćiti jer se ima štošta za vidjeti.

Pulteney Bridge
Kroz grad protječe rijeka Avon, čiji most Pulteney Bridge, s izgrađenim kućicama i trgovinama, podsjeća na onaj u Firenci. Izgrađen je 1769. godine,  a gradnja je koštala 10 puta više od plana (današnje vrijednosti nekoliko milijuna funti). Dok prelazite preko njega ne biste naslutili da je to most, već obična ulica. Vrijedi ga pogledati stoga uzvodno i nizvodno. Do mosta je Victoria Art Gallery s velikom kolekcijom slika i do nje pokrivena tržnica, sa kafićima i trgovinama namijenjenim turistima. Duž rijeke s obje strane je park Parade Gardens i predivna priroda. Parkova je na sve strane po gradu, a u neke se plaća simbolična ulaznica od 1,50 funte.

Rimske terme
Glavna atrakcija su rimske terme ili sada se zvanično zovu Kraljeve i kraljičine terme i to su jedne od najbolje sačuvanih u svijetu. Stoga smo prvo ušli tamo. Izvor izbacuje preko milion litara vode dnevno, temperature do 46°C. Rimljani su vjerovali da je to djelo bogova i stvorili veličanstveni kompleks s pločnicima. Veliki bazen je ispod razine ulice i može se gledati i s terase koja je ukrašena kipovima. U muzeju možete interaktivno istražiti skrivene kutke koje vas vratiti u rimsko doba. Rimljani su izgradili hram u čast božice Minerve. Posjetitelji mogu stati pred jezivim Gorgonom, glavom urezanom u zabatu i slušati drevne priče od kostimiranih likova. Nakon obilaska obavezno popiti gutljaj spa vode u sobi s pumpom. Sadrži 42 minerala i vjeruje se da ima iscjeliteljske moći. Današnje toplice i razni wellness centri mogu se posramiti ovog zdanja i jedini zaključak koji se nameće – Rimljani su zaista znali uživati u životu. Više o svemu pogledajte na www.romanbaths.co.uk .

Guildhall i Bath Abbey
Guildhall ili esnafski dom je gregorijanska zgrada iz 1755. godine s velikom dvoranom za velika vjenčanja, konferencije ili druge skupove. Sjedište je administracije grada i ured gradonačelnika, a tu je i arhiv. Do nje je Katedrala Bath Abbey s čijeg se tornja nakon 212 stepenica i 6£ može pogledati gradić iz ptičje perspektive. Na njenom mjestu bile su dvije ranije podignute crkve, srušene u ratovima i vjerskim promjenama. Ova je podignuta 1616. godine, te dograđivana u nekoliko navrata.

Shopping
Oni koji više uživaju trošiti novac došli su na pravo mjesto. U gradu je na stotine dućana za malo stariju klijentelu. Centralni dio nazvan Corridor, te dugačka shopping zona koju čine Union st., na koju se nastavlja Stall st, koja se na kraju račva u tri ulice. Kažu da morate probati u nekoj od čajana engleski čaj i krafne sa kremom. Najbolje u Sally Lunn u jednoj od najstarijih kuća grada. Tamo možete probati i neka tradicionalna jela regije. Dosta je velika gužva, jer baš svi koji posjete Bath žele probati ove delicije.

Royal Crescent
Ako volite šetati možete posjetiti The Holburne Museum ili Jane Austen centre gdje je poznata književnica živjela i pisala. Pogledajte jedinstvene primjere arhitekture 18. stoljeća na kružnom trgu Circus ili dugačku polukružnu zgradu Royal Crescent, koja se prekrasno vidi iz Victoria parka ispod nje. Danas je zaštitni znak grada. Podignuta je 1767. godine, kao niz od 30 kuća u kojima bi stanovali gosti toplica. Cijelu fasadu krasi stotinjak visokih dorskih stupova. Zadnja strana izgleda potpuno drugačija, jer je svatko mogao napraviti po svome. Danas stan košta u njoj i četvrt milijuna funti. Na broju jedan je mali muzej, a dio zgrade je i luksuzni hotel.
U busu smo upoznali simpatični par iz SAD, Carl and Lorraine  Aveni, koji je otišao u mirovinu, prodao kuću i sada već dvije godine luta po Europi i svijetu i piše svoje doživljaje na svojoj blog stranici aveniadventure.weebly.com. Pravi su backpackeri, imaju samo u ruksaku jednu rezervnu odjeću za presvući. Bili su i kod nas u Zagrebu i Dubrovniku, ali nisu obišli mnogo toga pa će se vratiti. Obično u nekoj zemlji iznajme stan na neko vrijeme pa odatle obilaze susjedne turističke destinacije.This entry was posted in Bath, Europa, Stonehenge, Svetišta, Toplice i wellness, Velika Britanija and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori