STUTGARTT GRAD AUTA

Stuttgart je glavni grad pokrajine Baden-Württemberg. U njemu živi 635.000 stanovnika. Smjestio se u vinorodnim dolinama rijeke Neckar. Do 19. stoljeća bio je sjedište grofova, a potom i kraljeva Württemberga. To je grad gdje su Karl Benz i Gottlieb Daimler izumili prvi automobil i motocikl. Sjedište Mercedes-Benza i Porschea nalazi se upravo tu. To je moderan grad s zgradama od stakla i čelika, koji je uspio sačuvati svoje stare palače i dvorce. Grad leži na brojnim izvorima mineralne vode, koji daju dnevno 44 milijuna litara. Poznat je kao lječilišni grad s 13 ljekovitih izvora i  nakon Budimpešte drugi u Europi. Za šopingholičare pravi raj.
SCHLOSSPLATZ
U grad sam stigao vlakom na glavnu željezničku stanicu, koja se prebacuje pod zemlju, pa će vlakovi moći prokazi kroz stanicu i time ubrzati promet. Trebala je biti završena lani. Kraj se još ne vidi. Impozantno zdanje stare zgrade od kamena s visokim tornjem s satom i naravno znakom Mercedesa. Odatle kreće 1,2 km duga pješačka ulica Konigstrasse s brojnim robnim kućama i trgovinama. Kažu po broju prolaznika treća u Njemačkoj. Dolazim do velikog trga i parka Konigsplatz, gdje su se smjestila dva dvorca. Stari i Novi. Prostor ispred je od 1743.godine bilo mjesto za vojne vježbe i parade. Sredinom 19. stoljeća postao barokni park otvoren za sve. Danas je mjesto za koncerte na otvorenom i razne proslave. Idealno za izležavanje izbjeglica. Pored dvije fontane na trgu se uzdiže  jubilarni stup božice sklada Condordije, podignut 1841. godine.
Nova palača se gradila od 1746. do 1807. Dao ju je sagraditi vojvoda Carl Eugen. Mješavina je baroka, klasicizma, rokokoa. Nakon što je vojvoda Friedrich II postao kralj 1806., dao je preurediti neke sobe u carskom stilu. Bila je rezidencija kraljeva Württemberga do druge polovice 19. stoljeća. Danas je sjedišta ministarstava i vlade pokrajine Baden-Württemberg. Na trgu je i zgrada Kunstgebäude s velikom kupolom, izgrađena za umjetničko društvo Württemberg 1910. Posvećena je suvremenoj umjetnosti. Originalna je uništena je u savezničkom bombardiranju i obnovljena prema nacrtima tvorca  željezničkog kolodvora. Obnavlja se opet.
Nasuprot palači je dugačka zgrada Königsbau, najstarije arkadne ulice u Stuttgartu. s tridesetak dorskih stupova i brojnim trgovinama gdje su kralj i dvorjani mogli nesmatano kupovati. Do nje je staklena zgrada Kunstmuseuma, čija unutrašnjost noću svijetli. Unutra su djela njemačkih i švicarskih umjetnika 19. i 20. stoljeća.
DVORSKI PARK I MUZEJI
Iza palače nalazi se park ukrašen fontanama, jezercem i stupom Williama I. Moderna zgrada je Landtag, sjedište parlamenta pokrajine. Izgrađena pedesetih godina prošlog stoljeća. Do nje je impozantna stara zgrada Opere i moderno zdanje Državnog kazališta. S druge strane široke avenije Konrad-Adenauer-Strasse nalazi se muzej Kuća povijesti Baden-Württemberga, koja između ostaloga ima 1200 predmeta kontraverznog generala Erwina Rommela. Do nje je Staatsgalerie, muzej umjetnosti osnovan 1843. godine i djelomično smješten unutar svoje izvorne neoklasične zgrade s slikama i skulpturama do 1800-ih, s djelima renesansne i baroka poput Rubensa, Rembrandta i Hansa Memlinga. Osamdesetih godina prošlog stoljeća zgrada dobiva moderni dodatak u kome je umjetnost 20. stoljeća Matisa, Picassa, Salvadora Dalíja, Franza Marca, Pieta Mondriana i Joana Miróa. Posjetio sam ga i oduševljen sam. Treći u nizu je muzej likovne umjetnosti Museum Der Bildenden Künste.
STARA PALAČA
Na južnoj strani Schlossplatza nalazi se gotička Stara palača ili bolje reči utvrda za grofove Württemberg. Prva je izgrađena u 10. stoljeću za zaštitu ergele, po kojoj je Stuttgart i dobio ime. U 14. stoljeću sele svoju rezidenciju  iz Rotenberga i šire utvrdu i praveći zgradu s dvoranom za prijeme. Polovinom 16.stoljeća unutrašnjost se dograđuje u renesansnom stilu i dodaju novi katovi. Sada je državni muzej Landesmuseum, posvećen umjetnosti, rukotvorinama, arheologiji i etnografiji regije. Unutra je kolekcija renesansnih satova i raznih predmeta od stakla unazad četiri tisućljeća. Možete vidjeti krunske dragulje Württemberga, predmete iz keltskog doba poput oružja, nakita, alata i posuđa. Posebno je zanimljiv kraljevski kabinet. Unutra  je i Dječije muzej. Stara palača izvorno je bila sjedište prvih grofova i vojvoda Württemberga.Trgovi oko nje svake je godine mjesto turističkih manifestacija vinskog sela i božićne tržnice. Unutra je izvrstan moderan muzej. Pojedite u njegovoj kafeteriji štutgardsku tortu od čokolade ili Mozart tortu u obliku velike kugle. Palača je okružena s dva velika trga. Na Karlplatzu je veliki buvljak. Na Schillerplatzu je apsida  crkve Stiftskirche romaničkog stila iz 13. stoljeća, Kasnije dobiva neke elemente gotike. Mjesto je ukopa grofova Württemberga. Na sjevernom zidu je 11 kipova svih grofova, isklesanih tijekom 1574. godine. Upravo je počeo festival vina. Nema piva. Ovaj dio Njemačke popije 4,5 milijuna litara godišnje ili dvostruko više od ostalih. Jedu se špecle, i slavne maultaschen ( posebne dugačke knedle i li piroške s nadjevom od sira, špinata ili mesa, kuhane pa nasjeckane na ploške od pola cm i zapečene na disnstanom luku i nekakvom umaku), bik na ražnju, kobasice i nešto nalik pizzi od jako tankog tijesta s gotovo ništa odozgo.
MARKTPLATZ
Vrijedi posjetiti obližnju veliku zgradu tržnice Markthalle iz 1914 godine. Pored voća i povrća mnogo je štandova koji nude gotova jela i neopisiva gužva. Zgrada gleda na još jednu pješačku zonu s brojnim trgovinama i robnim kućama. Još ih je više na Marktplatzu glavnom okupljalištu građana. Tu je velika moderna zgrada Gradske vijećnice Rathaus s tornjem i satom. Jedan od rijetkih njemačkih gradova koji nema neku povijesnu zgradu za tu namjenu. Na rubu pješačke zone interaktivni muzej posvećen filozofu Hegelu, njegovu životu od ranih dana u ovome gradu, studija u Tubingenu i života u Berlinu kao profeseru na Univerzitetu. Ulaz je besplatan. Zbog lošeg vremana preskočen kao i još monogo toga. Ovo sve do sada se moglo obići pješice. Za ostatak se mora koristiti javni prijevoz. Dobra opcija je Hop on Hop off bus mada je akcent obje linije na posjeti vinskih podruma, šetnjama vinogradima što zbog lošeg vremena baš i nije bilo moguće. Ljubitelji vina neće to propustiti.
SOLITUDE PALAČA
Palača Samoće se nalazi u šumi zapadno od grada. Izgradio ju je vojvoda Carl Eugen kada se želio odmoriti u lovu. Podsjeća na dvorac Sanssouci u Potsdamu. Završena je 1775. Najbolji dio je Bijela dvorana ispod središnje kupole palače. Stropovi su oslikani freskama. Povezana je 13 kilometara dugom ravnom cestom s rezidencijom u Ludwigsburgu. Danas je dom stipendistima umjetnosti iz cijeloga svijeta.
WÜRTTEMBERG MAUSOLEUM
Na istoku grada, u vinogradima, se nalazi kraljevski mauzolej i kapela. Podigao ga je Wilhem I 1820. godine nakon prerane smrti voljene žene Catherine Pavlovne. U njemu zajedno s kćerkom u kripti počivaju oboje. Iznad zapadnog ulaza stoji natpis “Ljubav nikad ne prestaje”.
MUZEJI AUTA
Ljubitelji auta neće propustiti priliku i posjetiti dva muzeja van grada. Porsche muzej ima novi izgled od prije desetak godina. Muzej otkriva prve modele i prikazuje mnoge inovacije inženjera i osnivača, profesora Ferdinanda Porschea, čovjeka koji je izumio VW Buba i prvi benzinsko-električni hibrid. U interaktivnom muzeju je 80 vozila, koji gotovo svi u voznom stanju i učestvuju diljem svijeta na utrkama oldtajmera. Možete sjesti u jedan crveni, slikati se, dobiti isprintanu sliku i poslati je emailom. Možete se voziti u simulatoru po trkaćoj stazi i osjtiti ubrzanje i sile inercije u svakoj krivini, kao i kako to izgleda kada izletite s staze. Simulator samo što se ne radpadne kada sam ja sjeo.
Mercedes-Benzov muzej je u futurističkoj zakrivljenoj metalnoj zgradi u obliku dvostruke spirale na 8 katova. U jednoj je prikazana povijest, a u drugoj sadašnja vozila koja se proizvode i budućnost. Ide se liftom na vrh i silazi pješice. Karl Benz izumio je 1886. godine prvi pravi automobil. Ukupno ima izloženo 160 vozila. Muzej je dio velikog kompleksa tvornice Mercedes. U sklopu Neckarparka je i Mercedes arena,  stadion nogomentnog kluba Stuttgart.
ZOOLOŠKO-BOTANIČKI VRT
Na sjeveru Stuttgarta se nalazi kraljevska ljetnja palača  Wilhelma uređena za vrijeme vladavine Wilhema I. Park je napravljen kao  je minijaturna verzija Alhambre u Granadi, s maorskom palačom i dvorištem. Kompleks zovu Alhambra na Neckaru. Park je otvoren za javnost 1880. godine i obnovljen kao zoološko-botanički vrt nakon II.svjetskog rata. U zoo vrtu je više od 1.000 vrsta životinja i drugi je po veličini u Njemačkoj. Samo je berlinski veći. Hit su čimpanze, gorile i orangutani. Tropska nastamba Amazona koja pored sisavaca, gmazova i riba ima 2000 biljaka. Posebni paviljoni su sa leptirima, gmazovima, aquarium, farma domaćih životinja. U botaničkom vrtu je najveći gaj magnolije u Europi, tisuće vrsta orhideja i desetke sorti kamelija i azaleja. U maorskoj palači su tropske biljke, u drugoj kaktusi.
Ako Vam nije dosta životinja možete posjetiti Prirodoslovni muzej u blizini u parku koji graniči s zoo vrtom. Ustvari dvije su lokacije muzeja, na dva kraja zoo vrta. Prva je u starom dvorcu Rosenstein. Druga je muzej Löwentor ..U obe zgrade je 12 milijuna izložaka, što ga čini jednim od najvećih njemačkih prirodoslovnih muzeja. Radi nailaska oluje oba muzeja preskočena.
MUZEJ SVINJA
Van centra je mali Muzej svinja s brojnim skulpturama, slikama, karikaturama, igračkama ispunjavajući 29 tematskih soba. Jedna je posvećena kasicama-prasicama, druga napunjenim igračkama, treća posvećena divljim svinjama… Ispred zgrade je tramvaj u obliku svinje. U sklopu muzeja je tradicionalna gostionica i Biergarten.
TV TORANJ
Prvi TV armiranobetonski toranj Njemačke izgrađen je u Stuttgartu 1956.godine. Visok je 216 metara i koštao je basnoslovno. Odozgo možete uživati ​​u pogledu uz šalicu kave iili nekakvo piće. Oko grada su mnogi parkovi za razonodu i opuštanje stanovnika. Vrijedi posjetiti  Killesberg Park i njegov čudni spiralni toranj vidikovac. Možete posjetiti i brdo visoko 511 metara nastalo od materijala srušenih kuća nakon rata. Grad je poznat po raznim manifestacijama poput festivala vina, piva i božićnog sajma, kada privlači ogroman broj turista.

 

 

This entry was posted in Baden Wurttemberg, Europa, Njemačka, Stutgartt and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori