TARIFFA NA JUGU EUROPE

Tarifa je grad i luka u južnoj Španjolskoj u Andaluziji u Gibraltarskom tjesnacu. Ima oko 18.000 stanovnika i poseban je po tome što je najjužniji grad kontinentalne Europe. Afrika ili bolje reći Maroko je na svega 14 km. Iz Tarife voze trajekti u marokanski Tanger. Vožnja traje 35 minuta. Mnogi turisti iskoriste priliku za jednodnevni izlet na afrički kontinent .
Stigli smo autom iz pravca Cadiza vozeći se zadnjih 10 km pored pješčane plaže Playa de Los Lances. Jedna je od najljepših plaža Andaluzije. Zahvaljujući jakim vjetrovima Poniente sa zapada i Levante s istoka grad je postao jedno od najpopularnijih odredišta za surfere u Europi, posebno za surfere sa zmajem. Iza plaže su bujne šume hrasta plutnjaka parka prirode Los Alcornocales. Najveće su na Iberskom poluotoku.S druge strane grad je park prirode, Parque Natural del Estrecho, pa ljubitelji trekinga mogu uživati u prirodi.
Puerta de Jerez
Puerta de Jerez su jedina preostala srednjovjekovna ulaza u Tarifu. Bilo ih je četiri. Izgrađena su u 9. stoljeću za vrijeme Maura. S druge strane zidina se nalazi najstariji dio Tarife, labirint uličica i trgića s bijelim kućicama izgrađenim bez ikakvog reda. Odlučili smo tu prespavati u malom hostalu Gravina u starom gradu. Pored je stare crkve San Mateo iz 1506.godine s prekrasno urađenim stropovima. Glavni gradski trg je Plaza de Santa Maria. Nosi ime po crkvi na jednom uglu. Njegov stariji naziv je Plaza Alfonso XII koji još uvijek stoji na zidu. Lokalci ga zovu Plaza. Na trgu je bijela maurska palača gradske uprave i mali park. U uličici ispod je nekoliko restorana, tapas barova poput El Lola. neki imaju i flamenco predstave. Brojni surferi u njima stvaraju neku vrstu boemske atmosfere.
Utvrde grada
Na samoj obali mora ili oceana nalazi se velika maurska utvrda Castillo de Guzmán El Bueno. Nosi ime po vojskovođi koji je uspješno odbio maursku opsadu 1294. godine, nakon što ju je kršćanski kralj Sancho IV osvojio dvije godine ranije. Potiče iz 10. stoljeća. Debele zidine utvrde se mogu vidjeti na mnogo mjesta u gradiću koga su opasavale. Može se besplatno prošetati njenim zidinama i vidjeti Afrika preko mora. Odozgo se najbolje vidi luka u podnožju i puluotok. Nažalost bola je zatvorena.
Alameda
Najveći i najljepši gradski trg i park je Alameda. Proteže se od ulaza u luku , prateći zidine sve do četvrtastog tornja Torre Alameda. Na tom prostoru se smjenjuju igrališta za djecu, terase lokala, palme, spomenici,..
Otok Tarifa
Preskočili smo prošetati pored luke s brojnim ribaricama radi jakog vjetra. Na kraju je spomenik mornarima. Ustvari najjužnija točka kontinentalne Europe je otok Tarifa, koji je od 1808. godine spojen nasipom. Taj lukobran je granica između Mediterana i Atlantika. Vrh otočića je Punta de Tarifa. Ima prvi svjetionik u Gibraltarskom tjesnacu, Sadašnji je izgrađen u 19. stoljeću na tornju svjetionika iz 16. stoljeća. Nastanjen je bio kolonijom Feničana, od kojih su ostale grobnice ukupane u meki kamen nastao taloženjem ljuštura prapovijesnih organizama. Taj kamen se koristio za gradnju pošto je lagan za obradu. Bila je podignuta kula 1588. godine, na kojoj se danas nalazi svjetionik. Kasnije u 19. stoljeću, izgrađena je vojarna i podzemno skladište baruta za obranu od Francuza. Za turiste je izgrađen Interpretacijski centar.
Castillo de Santa Catalina
Na početku lukobrana, na pješčanim dinama se nalazi druga utvrda grada Castillo de Santa Catalina iz 1930. godine. Izgrađena je kao osmatračnica na malom poluotoku u stilu srednjeg vijeka. Teško je oštećena u građanskom ratu 1936-39 i napuštena. Trenutno je zatvorena za javnost. Između luke i nasipa se stvorila mala plaža Playa Chica, zaklonjena od vjetra, gdje dolaze lokalci na kupanje.

This entry was posted in Andaluzija, Europa, Španjolska, Tarifa and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.

Odgovori