TORINO

0Torino je prijestolnica Piemonta i nalazi se podno Alpa. Sjetimo se da su tu održane 2006. godine XX. zimske olimpijske igre. Kroz Torino protiče najveća talijanska rijeka Po ili Pad. Ovdje nije tako velika kao na njenom ušću u Jadran. Na njenim obalama se nalaze neki od najzanimljivijih turističkih mjesta, koja se ne smiju preskočiti. Torino je industrijski grad i sjedište Fiata i Iveca i još mnogo toga. Grad je za naše turiste pravi neotkriveni turistički biser. Mi smo u njemu prenoćili, kako bismo ujutro stigli na otvaranje Kongresa i sajma o lješnjacima u 60 km udaljenom Cherascu.

 Borgo Medievale
U grad smo ušli sa juga i prvo posjetili srednjovjekovno selo , koje je muzej na otvorenom. Nalazi u velikom parku uz obalu rijeke Po. Ulaz u selo sa mnogobrojnim tipičnim kućama 15.stoljeća iz regija Pijemont i Valle d’Aosta i park je besplatan, dok se ulaz u dvorac Rocca plaća. Otvoren je 1884.godine, kako bi se već tada sačuvali stari zanati, educirali mladi naraštaji na pragu industrijske revolucije. U sklopu parka je i dvorac Castello del Valentino iz 17.stoljeća, koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Od ljetnikovca, kasarne, suda, raznih škola, od 1906. godine je dio sveučilišta sa Strojarskim fakultetom i Muzejom industrije. Za vrijeme olimpijskih igara bio je baza talijanske fan zone. Za naše posjete se održavao Sajam automobila. Svi svjetski proizvođači su imali svoje šatore i pokazali što nude.

Gran Madre di Dio
Smjestili smo se u hotel u samom centru. Na samoj obali rijeke, prolazi se pored poznate neoklasične crkve Gran Madre di Dio, podignute u čast povratka kralja Vittorio Emanuelea nakon poraza Napoleona 1814.godine. Završena je 17.godina kasnije, a velika kupola i unutrašnjost su inspirirani rimskim Panteonom.  Iznad nje na brdu Monte dei Cappuccini se nalazi samostan i crkva Santa Maria del Monte. Samostan je izgrađen 1590.godine, a barokna crkva stoljeće kasnije. Tu je ujedno i vidikovac, odakle se prekrasno vide krovovi Torina. Do gore se može pješice, autom ili busom 52, pravac Adua, Polazi sa trga Vittorio Emanuele II. Mi smo drugi dan ujutro otišli autom. Bili smo nagrađeni prekrasnim pogledom na grad.

Piazza Vittorio Veneto
Nakon što je se pređe most Vittorio Emanuele stiže se na veliki trg Vittorio Veneto ili skraćeno Vittorio. Površine 38.000 m2 je jedan od najvećih u Europi. Na njemu se održavaju razne kulturne manifestacije, poput dana zaštitnika Torina, Ivana Krstitelja. Prema rijeci četvrt Murazzi je poznata po burnom noćnom životu, posebno ljeti. Nastao je početkom 9.stoljeća pri proširenju grada. Posebno se ističu stupovi rasvjete i arkade s kafićima u zgradama koji ga okružuju. Vrvi od života, posebno mladih sa obližnjeg univerziteta u vrijeme večere. Mladima se nudi u nekim kafićima, da za svega 10€, popiju koktel ili neko piće i natrpaju razne hrane u plastični tanjurić, koliko god žele i mogu pojesti. Cijene su u ovom dijelu veoma povoljne i u drugim lokalima i restoranima.

VIA PO
Sa trga Vittorio polazi Via Po, također kompletna sa pokrivenim kolonadama i arkadama. Povezuje drugi glavni trg grada Piazza Castello. Izgrađena je u 17. stoljeću. Ispod njenih natkrivenih šetnica je mnoštvo kafića, restorana i trgovina. Jedan od najstarijih je Pasticceria Abrate iz 1866.godine, gdje se uvijek može malo odmoriti, pojesti kolač dana i popiti kapučino. I druge trgovine s ponosom ističu od kada postoje, a ima i starijih.

Museo Nazionale del Cinema
Simbol grada je zgrada Mole Antonelliana, koja se nalazi i na talijanskom novčiću od 2 centa. sa svojih 167.5 metara, je najviša zgrada u gradu. Posebno je upečatljiva jenja čudna ogromna kupola i dugački šiljak na vrhu. Može se liftom popeti na vrh odakle će biti prekrasan pogled na Alpe i krovove Torina. Izgrađena je 1889.godine kao sinagoga. Danas u njoj smješten Nacionalni muzej kinematografije. U njemu se može vidjeti sve od početka filma. Stare opreme koja se koristila, pa do izložbi posvećenih pojedinim velikanima ove umjetnosti. Oko zgrade opet mnoštvo lokala prepunih mladih i turista.

Piazza Castello
Jedan od glavnih trgova u gradu je Piazza Castello. Projektirao ga je Ascanio Vitozzi još u 1584. I on je sa tri strane okružen arkadama. Ustvari arkade su gotovo u svim ulicama po centru grada. Štite od sunca i kiše i možete uvijek kupovati bez obzira na vrijeme. Trg Castello se na raskrižju najvažnijih ulica Via Po, Via Garibaldi, Via Pietro Micca i Via Roma. Ovdje su neke najpoznatije znamenitos
ti. Teatro Regio je jedna od najznačajnijih opera Italije. Izgrađeno je 1740.godine. Stradalo je u požaru 1936.godine, ali je obnovljeno. Dvorac Palazzo Madama je u središtu trga i pod zaštitom je UNESCO-a. S jedne strane liči na staru tvrđavu od cigle s dva tornja, a s druge na modernu palaču od mramora. Nekada su to bila rimska ulazna vrata Porta Decumana, transformirana u utvrdu. Francuski regent Maria Cristina di Borbone je 1637.godine dala preurediti palaču u luksuzni dvoraca. Tada je napravljena ta nova barokna fasada. Unutra je danas muzej Museo civico di arte antica s vrijednim skulpturama i slikama talijanskih i drugih svjetskih majstora. Na trgu je fontana, Kraljevska knjižnica, Senat i Kraljevska Crkva San Lorenzo, gdje se neko vrijeme nalazilo Sveto platno. Sama crkva je prekrasno ukrašena, sva u mramoru i zlatu. Kraljevska palača sa svojim trgom ispred nje, dva bočna krila, unutrašnjim dvorištima i vrtom su također tu. Napravljena je u 17.stoljeću i ona je pod zaštitom UNESCO-a. Nakon ujedinjenja Italije kraljevska obitelj se preselila u Firenzu. Padom monarhije biva zaboravljena, a tek 2007. godine otvara se za javnost. Na trgu su i tri spomenika posvećena vitezovima Italije, vojvodi od Aoste i vojniku u čast pobjede na Austrougarskom.

Duomo i Quadrilatero Romano
Do kraljevske palače na drugom trgu je i renesansna Katedrala San Giovanni Battista iz 1498.godine, s velikom kupolom, kapelom Sindone i sa zvonikom. Unutra se ističu krstionica, kapela Guerini od crnog mramora, razni oltari u kapelama, glavni oltar, grobnica sa sarkofagom. U njoj se čuva Sveti pokrov, koji je zamalo izgorio kao i dobar dio unutrašnjosti u požaru 1997. godine. Spasili su ga na vrijeme vatrogasci. Zanimljiva je i replika Leonardove Posljednje večere u jednoj od kapela, koju je napravio Leonardov učenik. Najstariji dio Torina je Quadrilatero Romano, izgrađen još od Rimljana. Danas su vidljive rimske ruševine, poput izvornih sjevernih vrata Porta Palatina. Pored njih je napravljen mali park. Žalosno je vidjeti u njemu brojne izbjeglice iz Afrike, gdje sa svom svojom imovinom kampuju u njemu i po portunima zgrada. Iznenadilo me je i žicanje od mnogobrojnih osoba. Ne žicaju samo izbjeglice, već i mlade djevojke i ozbiljni sasvim pristojno obučeni ljudi. U pravilu se traži 40centi, ali će uzeti naravno koliko date. Na velikom Trgu Republike je tržnica. Ima i pokriveni dio. Svako večer štandovi se sklapaju i ujutro ponovo donose.Trg je i prometno čvorište, jer stari grad je radnim danom ZTL zona (zona ograničenog prometa), pa pazite da ne uđete, jer slijedi kazna. Jedino ako spavate u nekom hotelu u centru.

 Trgovi grada
Mnoštvo je trgova malih i velikih, s parkovima i spomenicima, muzejima, galerijama i crkvama. Svi s monumentalnim palačama. Palače se redaju i duž ulica. Očigledno ovaj kraj je nekada bogato živio. Ili makar gornji feudalni sloj i novopečeni bogataši iz redova trgovaca i industrijalaca. Nažalost, moguće je sve obići samo kada posjeta traje više dana. Stoga obilazimo samo one najbliže i glavne. Idemo niz Via Milano do trga sa zgradom gradske uprave na trgu Piazza Palazzo di Città. Potom šetamo niz Via Garibaldi, jednom od najdužih pješačkih ulica Europe. Šetamo i niz Via Roma, pješačku zonu sa skupim trgovinama svih svjetskih brendova. Ona prolazi kroz trg San Carlo, koji spada u otmjeniji dio grada s višim cijenama u kafićima. U blizini
je Egipatski muzej i Teatro Carignano, na istoimenom trgu. To je jedno od najstarijih kazališta Italije, osnovano 1753.godine. Danas služi za razne predstave i show programe. Prekoputa je Palazzo Carignano u kome je Museo Nazionale del Risorgimento, s presjekom povijesti jedne nacije, od njenog stvaranja pa do danas. Ogromna palača se proteže na dva trga. Drugi ulaz je na trgu Carlo Alberto na kome je opet ogromna zgrada Nacionalne knjižnice. Ako imate vremena prošetajte do obližnje Piazza Carlo Emanuele II i Piazzale Valdo Fusi. Vidjeti ćete još dva velika trga. Jedan stari i jedan moderni. Mi nažalost nismo imali vremena ući u muzeje, ali nadam se jednog dana da ćemo doći i imati ga više.This entry was posted in Europa, Italija, Piemonte, Torino and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori