TRELLEBORG JUŽNA LUKA ŠVEDSKE

0Mali gradić sa 43.000 stanovnika na jugu Švedske je glavna trajektna luka, preko koje se automobilima, autobusima i kamionima dolazi iz srednje i zapadne Europe u pokrajinu Skanen i dalje u ovu prekrasnu zemlju. Trajekti dolaze iz Njemačkih luka Lubecka, Rostocka ili Sassnitza. Vožnja traje od 3-8 sati ovisno o polazištu, veličini i brzini plovila. Opcija je preko Danske, pa preko Oresund mosta ući kod Malmoa. Prije 15 godina smo i mi stigli tako iz Rostocka autom. Ovaj puta  smo letjeli preko Kopenhagena, sjeli na vlak za Malmo na samom aerodromu, prošli kroz tunel ispod mora pa preko mosta preko Oresund tjesnaca, presjeli na stanici Malmo Hyllie za Trelleborg. Željeznička stanica je ispred lučkih terminala pa se mogu vidjeti grdosije od brodova kako iskrcavaju ili ukrcavaju vozila. Pored je i autobusna stanica, te parking za nekoliko stotina bicikla, koji je veoma često prevozno sredstvo.

Alkohol i porezi
Ovaj dio Švedske je velika ravnica i smatra se žitnicom zemlje. Iako ima mnogo blažu klimu od ostatka zemlje ovdje uspijevaju žitarice, krumpir, uljana repica. Domaće jagode stižu krajem lipnja i koštaju 3-4 puta više nego kod nas. U centru Trellebborga je mala pješačka zona prepuna trgovina i restorana. Sve zamire zatvaranjem trgovina iako je dan ljeti veoma dug. Alkohol je u Švedskoj zahvaljujući porezima izuzetno skup. Na trgovinama alkoholnim pićima su debele rešetke od kovanog željeza. Ne rade nedjeljom, kada se uz subotu i najviše pije. Blizina luke i mogućnost za skoknuti u Njemačku ili Dansku ublažavaju ovaj problem. Mnogi su uspješno živjeli ili žive od toga, jer količine koje se smiju prenijeti nisu tako male. Čak su prije prometovali katamarani između Malmoa i Kopenhagena, gdje se bar otvarao kada se izađe iz teritorijalnih voda Švedske. Pilo se ubrzano, pivo  plus žestica. Na konzervi piva bila je dodana plastična čašica žestice. Sve tvornički pripremljeno. Uzimalo se odmah po desetak komada, mada sam put traje pola sata. Mnogi nisu niti izlazili sa broda. Oni pametniju i koji su mogli stojati na nogama su izašli u luci Kopenhagena da kupe par kartona piva, vina i par boca žestica. Za nazad pijanka se nastavila. Cijena karte je bila 10 kuna. Nudila su se i dvodnevna krstarenja do Osla besplatno samo za odrasle. Danas se više ide u Njemačku, gdje je u luci stari brod pretvoren u samoposlugu. Mogu se prenijeti velike količine i mnogo uštedjeti ili zaraditi jednim odlaskom.

Grad palmi
U gradu nema nekih starih povijesnih zgrada. Na velikom trgu Stortorget je vodotoranj iz 1912.godine, visok 58 metara, koji je primao 300 m3 vode. Odavno nije u funkciji i samo je najviša građevina u gradu sarestoranom u prizemlju. Ispred njega je velika fontana Draken u obliku zmaja. pored je gradsli park sa pozornicom, gdje se izvode razne predstave ljeti. Mala pješačka ulica sa sa sklulpturom Kišobrani, kaže da nema lošeg vremena, već se samo treba prikladno obući. Glavna atrakcija je Trelleborgen, replika vikinške drvene tvrđave u prirodnoj veličini iz vremena Haralda Plavozubog. Datira iz 9.stoljeća. Povremeno se tu mogu vidjeti i borbe vikinga. Ljeti se održava vikinški festival. Ove godine će biti 16-24.7.2016. Jako je mnogo zelenila, drvoreda i parkova sa igralištima za djecu, igralištima za pse i raznim spravama za  vježbanje odraslih. Djece i nema nešto previše na njima. Ali zato ima jako mnogo mladih majki sa bebama u kolicima. Grad se hvali da ima jedini u Švedskoj aleje sa palmama. Zovu ga i grad palmi, koje su tu posađene 1984. godine. Donešene su iz Alicantea  iz Španjolske. Unatoč blagoj klimi zimi njih stotinjak se sele u posebni zimski vrt, a ponovo se sade prvu subotu u lipnju na Dan palmi po aveniji Strandgatan i po gradu.


Plaže
Švedi uživaju biti napolju na suncu i koriste svaki trenutak lijepog vremena, mada niti kiša neće omesti planove, samo će se uzeti kabanica i gumene čizme. Oko gradića je 32 km obale sa plažama. Neke su uređene sa zabavnim sadržajima i restoranima, ali na većini nema nikoga. Neke imaju male pješčane dine. Ipak je ovdje za naše pojmove temperatura Baltičkog mora preniska za kupanje, osim za najhrabrije ili nabrijane od alkohola. Švedima je sasvim ugodno se okupati i na 17oC. Duž obale su i mnoge kuće za život ili odmor. Uz samu plažu se mogu vidjeti i male kućice-spremišta, čija cijena dostiže i 40.000€. Dan ljeti traje jako dugo. Sunce već prži u 4.00 ujutro, a zalazi u 23.00. Nacionalni praznik je Midsommardagen, koji se slavi 25.lipnja kao najduži dan u godini. Korijen vuče još od paganskih dana. Ali zato zimi mrak pada veoma rano i noć traje jako dugo, što je veoma depresivno. Stoga u kućama nema zavjesa na prozorima, već u svakom je stolna lampa, koja se pomoću tajmera sama pali. Time se simulira dnevna svjetlost i vještački produžava dan.. Ne smeta ako vidite ukućane što rade. veliki broj ljudi živi u malim kućicama. Uglavnom su prizemnice ili eventualno sa spavaćim sobama na katu. Sve je veoma jednostavno, bez luksuza, iako kuće koštaju jako mnogo. Kada je i kupite i dalje niste vlasnik kako je to kod nas. Objasniti je veoma složeno. Okućnice su besprijekorno sređene sa jako mnogo zelenila. Ako kojim slučajem ne šišate travu ili živu ogradu na vrijeme, možete očekivati visoku kaznu komunalnog redara. Ipak između dvorišta su visoke ograde ili živice i svako gleda svoja posla.

Najužnija točka Skandinavije
Smygehuk se nalazi 15 km od Trelleborga i predstavlja najjužniji dio kopna na skandinavskom poluotoku. Potrebno je samo malo prošetati uz more. Pored kampa, marine i svjetionika tu se nalazi mali muzej, restoran i nekoliko kafića i spomenik u obliku jedara. Trgovačka kuća je zgrada s kraja 19.stoljeća, gdje se trgovalo i skladištila roba, ponekad i švercala. Tu je informativni turistički ured sa malom izložbom rukotvorina i kafićem. Nekoliko konja na maloj farmi služe za jahanje. Može se vidjeti stara peć iz 1860.godine za proizvodnju vapna. Staua Famntaget predstavlja ženu kojoj vjetar nosi kosu dok gleda u sunce na jugu. Kažu da je model bila baka holivudske glumice Ume Thurman.Poslava mature

Jedan od razloga posjete ovom gradiću je proslava mature našeg rođaka. To je veliki trenutak u životu jedne mlade osobe. Cijeli grad je na nogama. Isto je ili slično i u cijeloj Švedskoj  i Skandinaviji.  Sve počinje jutarnjim oblačenjem  posebnog odijela i haljina sa neizostavnom kapom na kojoj je ime maturanta. potom slijedi okupljanjem maturanata na zajedničkom doručku. Nakon toga odlaze u školu, odakle će je napustiti uz vrisku i skakanje pred roditeljima i prijateljima u publici. Nakon čestitanja i slaikanja odlazi se na obližnji glavni trg gdje se maturanti ukrcavaju u kamione i traktorske prikolice, koje su za tu namjenu ukrašene cvijećem, transparentima i opremljenje razglasom iz kojeg trešti muzika. Teško je opisati svu tu buku. Slijedi vožnja po gradu, kako bi se i ostalima dalo do znanja da je još jedna generacija završila školovanje. Nakon toga ih prijatelji u skupim autima i oldtimerima, koji čekaju parkirani i na trgu, ukrašeni žutim i plavim balonima, razvoze kućama odnosno do restorana ili mjesta gdje će se održati proslava za svakog maturanta ponaosob. Tu dolaze prijatelji i rodbina na večeru uz muziku. Kasnije će i sami maturanti ići posjetiti neke svoje prijatelje ili će njih doći na kratko posjetiti drugi slavljenici. Noć završava u diskoteci, gdje se opet okupljaju svi zajedno.


This entry was posted in Europa, Švedska, Trelleborg and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori