TRENTO

Iako sam ovdje prije dvadeset godina živio i radio godinu dana u postojbini svojih djedova po majci, nikada nisam obišao niti jednu turističku znamenitost. Možda nije bilo niti vrijeme za tako nešto. Rat na prostorima bivše Jugoslavije oduzeo nam je mladost, uništio želje i promijenio budućnost. Da ironija bude veća moji preci su došli u Bosnu tražeći koricu kruha a ja dva stoljeća kasnije s istim razlogom nazad. Austrougarski car Franz Joseph je nakon sloma turske monarhije odlučio da pošalje svu
sirotinju imperije u Bosnu i stvori katoličko stanovništvo. Odatle je
volovskim zapregama otišlo mnoštvo ljudi, žena djece, staraca. Putovali su mjesecima. Ponijeli su sve što su imali. Mnogi nisu stigli na cilj nikada. Danas zahvaljujući razvijenoj industriji, skijaškim terenima i turizmu ovdje je sasvim druga slika.
Trento ili Trident je glavni grad pokrajine Trentino, kroz koga protiče rijeka Adige. Ime potiče od rimske kolonije, mada su tu živjela neka plemena i prije. Danas tu živi 115.000 stanovnika. Centralni gradski trg je Piazza Duomo sa romaničko-gotičkom katedralom San Vigilio, koja je posvećena 1145. Godine. U povijest je ušla kada se u njoj od 1545. do 1563. održao Tridentski koncil, odgovor katoličke crkve na stavove reformacije. Pored crkve je zvonik, ali mnogo ljepši je toranj Torre Civico, simbol općinske vlasti i palača Pretorio stara rezidencija biskupa. Prekrasni toranj je izgrađen 1150. godine na ostacima ulaznih vrata u zidinama. Za koncil je bio oslikan freskama, osvjetljen i opremljen novim satom. S vrha je ispaljivan vatromet. Gore se može popeti i uživati u pogledu. Na trgu je prekrasna Neptunova fontana. Još su dvije značajne romaničke crkve San Apollinare i San Lorenzo i renesansna Santa Maria Maggiore.
Najbolji dokaz da je Trento nekada imao obrambene zidine je trg Piazza
Fiera. Zidine se obnavljaju, a trg je postao scena za festival filma koji se održavao u gradu na nekoliko lokacija. Odmah do njega je ogromna bavarska stara pivnica Birreria Pedavena, gdje se mogu vidjeti stari kotlovi za proizvodnju piva i kušati tradicionalni bavarski i trentinski specijeliteti i pizza. Na trgu Piazza Cesare Battisti pod velikim krovom je novo kazalište. Izvana moderna zgrada a unutra klasični izgled.
Najmonumentalnije zdanje cijele regije je ogromna utvrda i dvorac Castello del Buon Consiglio s nekoliko okruglih kula. Od 13. do kraja 18. stoljeća bio je rezidencija vladara Trenta. Velika renesansna palača (Magno Palazzo) je iz šesnaestog stoljeća, a barokna Giunta Albertiana datira s kraja
sedamnaestog stoljeća. U tornju Torre Aquila je poznati Ciklus mjeseci, sa slikama kasnog srednjeg vijeka. Od 1924. tu je Narodni muzej pokrajine Trento.

This entry was posted in Europa, Italija, Trentino Alto Adige, Trento and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori