VENECIJA

Mletačka republika, nekada moćna srednjevjekovna država je zahvaljujući trgovini izgradila veličanstven grad, koji leži na stotinama kanala u plitkoj laguni na sjeveru Jadranskog motra. Danas je to vjerojatno najposjećenija turistička destinacija u svijetu. San je mnogih zaljubljenih parova da je posjete, pogotovo ako je u pitanju medeni mjesec ili romantična avantura. Vožnja gondolama je nešto što se samo tamo može doživjeti, ma koliko besramno bila skupa.


Venecija se nalazi na bezbroj malih otočića, koja svojim mostovima i kanalima tvori jednu cjelinu. Odavno je povezana sa kopnom mostom, cestom i prugom. Tu su i velike garaže za smještaj auta kod autobusne stanice na Piazzale Roma i  na obližnjem otočiću Tronchetto. Odmah u blizini su i željeznička stanica i terminal za kruzere. Trajektom se može produžiti i na otok Lido. Kako stari grad nema gdje da se širi, uz obalu su već spojili gradići  Mestre i Marghera. Tu žive mnogi koji rade u silnoj turističkoj mašineriji Venecije. Pored toga život na kanalima uz mnogo vlage i mirisa iz kanala ljeti, nije nešto što privlači. Izbjegavajte posjete za vrijeme ljetnih vrućina, što zbog gužve, što zbog mirisa. Drugi problem Venezije je što grad tone i često se dešavaju poplave. Mnogo toga se poduzima da se Venecija spasi i ti procesi zaustave. Veoma skupi, futuristički projekti su u planu ili se trenutno izvode.
Za vrijeme prve moje posjeti Veneciji daleke 1969.godine svi smo kupovali plastične gondole, koje su svirale neku muziku i svjetlucale raznobojnim lampicama. Bilo je to doba kada se išlo u Trst po farmerice, kavu, čokolade i sve čega nije bilo kod nas. Danas su venecijanski suveniri prava mala umjetnička djela. Karnevalske maske i krinoline, Murano staklo je najčešće što se uzima. Ali u bezbrojnim trgovinama mnogi će pronaći nešto za sebe i od dizajnerske odjeće, obuće, torbica i nakita.  Cijene? Pa uvijek morate računati na faktor da je to ipak Venecija.
Drugu posjetu treba da zahvalim Hewlett-Packardu i seminaru koji su organizirali za partnere istočne Europe. Bio je to trodnevni skup, koji se više nažalost ne održavaju u tom obujmu. Smještaj je bio na otoku Lido, koji štiti venecijansku lagunu od otvorenog mora uz još neke otočiće. Na otoku, pored brojnih hotela, nalazi se i poznata plaža, kongresni centar i dvorane gdje se održava nadaleko poznati Filmski festival i gdje se dodjeljuju nagrade Zlatni lav. Svi koji dođu obavezno trebaju se provozati vaporettom, malim brodićima, koji imaju ulogu gradskog prometnog sredstva. Pogled  sa njih je najljepši na grad, a slike nezaboravne. Oni voze kružnu rutu po okolnim otočićima. Vrijedi se iskrcati na svakom i pogledati što se tamo nalazi. A nalazi se jako mnogo toga. Venezija je grad muzej.
Jedan od tih otočića je i San Giorgo Maggiore. Na njemu je mala marina. Mi smo u starom samostanu imali seminar. Na istom mjestu G8 su znali imati sastanke. Istoimena bazilika je iz XVI. stoljeća. Sa vrha njenog zvonika je naljepši pogled na cijelu lagunu i brojne otočiće. Odatle je i najljepši pogled na Trg Svetog Marka, koji je upravo nasuprot, preko kanala.
Treću posjetu mogu da zahvalim Epsonu i njihovom seminaru. Većina slika je upravo od tada, dok je četvri posjet zahvaljujući kiši i jakom jugu završio u stilu kud koji mili moji.

Na trgu Svetog Marka, čiji izgled manje više datira iz 1171.godine je istoimena bazilika (XI.stoljeće)  , sa zvonikom koji se nalazi dvadesetak metara ispred pročelja.  Mnogo toga je pokradeno nakon pada Konstantinopolja 1204.godine  i dan danas resi baziliku i trg. Dio trga okružuju Prokurative, gdje su neki muzeji, ali i najskuplji restorani Venezije.  Na drugoj strani, do mora je Duždeva palača. Tu su i dva stupa. Na jednom je postavljen krilati lav simbol Sv. Marka a na drugi je postavljen kip Sv.Teodora, prvog zaštitnika Venecije. Trg izlazi na obalu gdje su deseci gondola, koji očekuju brojne turiste. Može se uzeti velika i mala ruta. O cijeni se dogovarate, ovisno o sezoni, ali obično se radi o stotinjak eura pa naviše. Nešto dalje na Rivi dei Schiavoni su i stanice vaporetta. Šetajući njome preko brojnih mostića proći će se i pored Ponte dei Sospiri ( most uzdaha), koji je spajao palaču i stari zatvor sa novim u susjednoj zgradi.  Šetnja mostom bila posljednji pogled na slobodu za mnoge zatvorenike, koji su išli na pogubljenje, te bi uzdisali gledajući posljednji put vanjski svijet. Postoje dvije kopije mosta. Jedna u Oxfordu, a druga u Cambridgeu.
Tu počinje kanal Grande, najveći i najljepši kanal Venecije, koji krivuda gradom u obliku slova S. Odmah na početku je veličanstvena Basilica di Santa Maria della Salute iz 1687.godine, koja je jedna od najvećih u Veneciji. U njoj su Tintoretova djela i oltar iz XII ili XIII stoljeća kupljen na Kreti i dovežen u Veneciju. Dok prolazite vaporetom možete se diviti prekrasnim palačama s obje strane kanala. Najpoznatiji most u Veneciji je Rialto (Ponte di Rialto). Još 1255.godine izgrađen je drveni most, koji je nekoliko puta gorio i rušio se. Tek 1591.godine je završen kameni most. Na njemu se nalaze trgovine uglavnom skupocjenim nakitom i staklom. Kanal završava tamo odakle ste i pošli, na parkingu.
Šetajući od mosta Rialto ka trgu Svetog Marka, prelazi se preko mnogobrojnih kanala,  mostova i malih trgova. Na sve strane su mali restorančići, kafići, uske uličice sa načičkanim malim trgovinama. Iako na mnogo mjesta ćete skupo platiti, piće, kavu, sladoled ili ručak, postoje mnogi restorani, koji nude turističke menije od 15-20€, gdje nema iznenađenja što se tiče cijene.

Savjet za one koji idu svojim autom

Iako je mnogo mjesta za parkiranje na samom ulazu u Veneciju, obično su velike gužve, posebno ujutro kada turisti pristižu.  Cijene parkinga su dosta visoke. Cijena cjelodnevnog parkinga ili onoga dužega od 5 sati je 21€. Pogledajte cijene parkiranja ovdje. Ako ostajete u Veneciji nekoliko dana opcija je ostaviti auto na parkingu aerodroma Marko Polo, a odatle ići vaporetto brodićem ili gradskim busom. Pogledajte cijene parkiranja ovdje. Vožnja brodićem je ujedno i razgledanje, pa ako se još uzme karta za neograničeno vožnji od 12, 24, 48 ili 72 sati mogu se posjetiti i otoci Murano, Lido, San Giorgo, Giudecca. Pogledajte sve moguće kombinacije i cijene ovdje. Na istoj stranici se mogu kupiti i ulaznice za muzeje. Mapa sa svim linijima vaporeta se može skinuti ovdje i gradskih autobusa, aerodromsskih transfera ovdje.

Još bolja i povoljnija opcija, pogotovo ako trebate parking na 7 dana, je ostaviti auto na parkingu ALIPARK u blizini aerodroma Marco Polo (2,2 km udaljen). Dnevna karta je 5€ a tjedna 30€. Od AliPark parkinga vozi besplatni shuttle busići do aerodroma i pristaništa za vaporetto brodiće ( AliLaguna).
Prije nego ostavite auto u blizini aerodroma, morate proučiti kuda želite ići i napraviti plan puta, da ne biste napravili sebi probleme. Ovaj savjet je za iskusne putnike, nikako za one koji su se prvi put odvažili na putovanje. Njima preporuka je rezervirati svoje mjesto u busu preko neke turističke agencije.

Ako ste u dilemi što posjetiti evo ideje.

Piazza S.Marco, Ponte dei sospiri, Ca’ d’Oro, Ponte di Rialto, Magazzino del Megio, Ca’ Farsetti, Ca’ Loredan, Colonne S. Marco, Palazzo Ducale – Porta della Carta, Arsenale Porta di terra, Leonessa di pietra – Civico 1594 Castello, Basilica S.Giovanni e Paolo, Biblioteca Querini Stampalia, Palazzo Albrizzi, Palazzo Fortuny, Legatoria Barbieri alla Giudecca, Fontego dei tedeschi, S.Canciano traghetto, Scuola di S.Marco (Ospedale civile), Lazzaretto Novo, Elena Piscopia Cornaro  (targa commemorativa), Isola di S.Giorgio, ingresso al convento, Casa S. Venier, Campo S.Maria Formosa, civ. 6129, Casa Mozart civ. 1830 S.Marco, Squero di San Trovaso, Palazzo Ducale, Casa Goldoni, Ca’ Vernier dei leoni  PG Collection, Ca’ Pesaro, Campanile S.Marco, Campanile di Burano, Campanile S.Stefano, AgoràT, Calle Varisco,  Scuola grande della Misericordia, Casa Vaporetto, Giudecca, Molino Stucky, Torre massimiliana, Palazzo Grassi, Palazzo Mocenigo, Fondazione Giorgio Cini, Sala Monumentale della Biblioteca Marciana, Palazzo GenoveseThis entry was posted in Europa, Italija, NOVI POSTOVI, Venecija, Veneto and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori