WORMS GRAD NIBELUNGA

Worms se nalazi na obali Rajne u Njemačkoj i zovu ga gradom Nibelunga ili Luterovim gradom, gdje je Martin Luther branio svoje teze pred carem Svetog rimskog carstva Karlom V i na kraju bio osuđen kao heretik 1521.godine.

Luterov memorial
Dolazim lokalnim vlakom i od željezničke stanice polazi pješačka zona s trgovinama, koja izbija u mali park  kod Luterovog memorijala, drugog najvećeg protestantskog spomenika na svijetu. To je zbirka brončanih kipova koja okružuje Lutera. Postoje i alegorijske statue koje predstavljaju druge gradove u blizini Wormsa.  Spomenik je otkriven 1868. godine. 
Pored Katedrale je veliki trg Schlossplatz s fontanom i Heylshof muzejom posvećenom umjetnosti. Bila je to rezidencija obitelji Heyl. Podignuta u 19.stoljeću na temeljima stare kneževsko-biskupske rezidencije. Često je rušena i obnavljana. Ima veliki vrt. Unutra se može vidjeti stakleno i karamičko posuđe, porculan, oslikano staklo i male skulpture. Vidjeti ćete i neke od najvećih njemačkih zbirki umjetnosti 19. stoljeća. Nažalost muzeji u gradu ne rade utorkom pa nigdje ništa se nije moglo posjetiti.

Dom
Katedrala sv. Petra ili Wormser Dom  je najvažnija je atrakcija grada i zaista je impozantna sa svojim bogato ukrašenim pročeljem s dvostrukim kupolama i četiri okrugla zvonika. Izgrađena je od crvenoga kamena u romaničkom stilu. Veći dio katedrale je dovršen do 1181. godine, međutim zapadni kor i svod izgrađeni su u 13. stoljeću, a južni portal dodan u 14. stoljeću. Izgrađena je na mjestu  ranokršćanske crkve iz 614. godine. Unutrašnjost je impozantna s masivnim stupovima i brojnim reljefima. Unutra je i kripta s sarkofazima raznih plemića, kao i grobovi biskupa i drugih velikana toga doba. Posebno se ističe visoki oltar i velike orgulje.
Na susjednom trgu Weckerlingplatz su dvije povijesno važne crkve za doba protestantizma. U jednoj je sada gradski muzej i iza njega stare gradske zidine.

Trgovi
Glavni gradski trg je Marktplatz gdje se oduvijek trgovalo. Nalazi se par koraka dalje. Na njemu je gradska vijećnica i crkva sv.Trojstva. S njene druge strane je prekrasna fontana Siegfriedbrunnen.  Nastala je 1913. godine a glavni lik je Siegfried, ubojica zmajeva i jedan od glavnih likova u sagi o Nibelunzima. Nastavljam do Ludwigsplaza, trga s obeliskom usred fontane posvećenom Ludwigu IV. U okolnim ulicama je glavna zona s robnim kućama. Šopingholičari neće propustiti zaviriti u Kaiserpassage.

Muzej Nibelunga
Prije dvadesetak godina u sklopu srednjevjekovnih zidina iz 12.stoljeća s dvije kule osnovan je Muzej Nibelunga. Posvećen je sagi o pjesmama Nibelunga, gdje istražuje mitske likove Nibelunga uz audiovizualne prezentacije. U najvećem tornju Tower of Vision može se naučiti sve o tome i čuti mitske pjesme, balade, priče Nibelunga. To su demonski patuljci čiji kralj Nibelung raspolaže velikim blagom u podzemlju. Također to je naziv za burgundsko pleme koje je došlo u posjed toga blaga nakon smrti Siegfrieda, koji ga je bio oteo Nibelungu. Prvobitno su bile dvije odvojene legende. Prva o Siegfriedovoj smrti a druga o uništenju Nibelunga. Povijest kaže od strane Atile i Huna. U 13.stoljeću nepoznati austrijski autor ih je spojio u jedan spjev. Pjesma o Nibelunzima ima 39 pjevanja i kroz vijekove je dorađivana

Nibelungenbrücke
Nibelungen most je sagrađen u nibelunskom stilu i pušten u promet 1900.godine. Imao je po dvije kule na svakom ulazu. Prije njega je tu 50 godina postaojqao pontonski most na čamcima, a skela je prometovala od 858.godine i povezivala Worms s Mainzom i Mannheimom. Most je prvo nosio Hitlerovo ime . Srušen je u  Drugom svjetskom ratu. Zamijenjen je novim a kasnije je dodana još jedan za drugi prometni trak.  Ostala je kula s jedne strane visoka 53 m. Ima 8 katova gledano od zemlje. Nekada su na u njoj stanovali radnici koji su naplaćivali mostarinu i radili na održavanju. Danas služi za edukaciju i razna okupljanja i druženja.
Kod mosta je veliki park i sajmište. Na samoj obali je spomenik Hagendenkmal, viteza sa štitom i punim blaga Nibelunga kako ga potapa u rijeku. Postavljen je 1903. godine u ružičnjaku smještenom.
U povratku navraćam na lokalni sajam i luna park gdje ima za svakoga ponešto, od hrane, pića, slatkiša do adrenalinskih vožnji, zabave za djecu i zaljubljenje.

This entry was posted in Europa, Njemačka, Porajnje-Falačka, Worms and tagged , . Bookmark the permalink.

Odgovori