WURZBURG

Wurzburg je grad u njemačkoj pokrajini Bavarska, koji leži na rijeci Majni. Skoro je na pola puta između Frankfurta i Nurnberga. Ima 135.000 stanovnika. Početak je turističke rute Romantične ceste i središte jedne od najvažnijih vinskih regija u zemlji. Osnovan je 704.godine. U 12. i 13. stoljeću je pobio i protjerao svoje židovsko stanovništvo, pa ne čudi da je bio jak nacistički centar. Zato je platio u ožujku 1945. kada su ga britanski bombarderi gotovo sravnili sa zemljom. Grad je polako obnovio svoje povijesne građevine
Juliusspital
U grad stižem na željeznički kolodvor koji je skoro u centru grada. Odmah kreće pješačka zona gdje voze samo tamvaji. I to vrlo sporo. Prvo nailaziim na ogromno renesansno zdanje stare bolnice iz 1576. godine, koju je dao izgraditi princ biskup Julius Echter. U prizemlju ima jednu od najljepših rokoko ljekarni u Njemačkoj s jedinstvenim originalnim namještajem. Kao zaklada u 17. stoljeću, bolnica je stekla veliku imovinu. I danas je jedna od najvećih dobrotvornih zaklada u Njemačkoj, sa velikom vinarijom sa163 hektara vinograda, oko 1040 hektara obradive zemlje i oko 3400 hektara šume. U blizini je i njihova vinoteka.

Würzburger Dom
To je četvrta je po veličini romanička crkva u Njemačkoj. Izgradnja je započela 1040., a istočni tornjevi dovršeni su 1237. Unutrašnjost je 1704. najbogatijem stilu visokog baroka. Izgorjela je 1945. a potom obnovljena. Kapela Schönborn s freskama služila je kao grobno mjesto za knezove-biskupe iz kuće Schönborn. 
S bočne strane Katedrale nalazi se izvrstan novi hotel Burkardushaus Tagungszentrum am Dom, u kome sam odsjeo. Neke sobe gledaju u samostansko dvorište katedrale zato što je hotel u vlasništvu crkve. 
S druge strane Katedrale je crkva Neumünster s velikom kupolom. Sagrađena je iznad grobova misionara ubijenih 689. godine. Romanička bazilika je iz 11. stoljeća, a toranj iz 13. stoljeća. Kupola i barokno pročelje su iz 1716. godine. Unutrašnjost je preuređena 1788. godine. U unutrašnjem dvorištu Lusamgärtlein nalazi se grob ministranta, gdje ljudi ostavljaju buket cvijeća da bi olakšali svoje ljubavne patnje ili pronašli novu ljubav. Zaljubljeni dobivaju trajnu ljubav.

Marienkapelle
Na obližnjem trgu Marktplatz je još jedna grandiozna kasnogotička crkva. Smatra se vrhuncem umjetnosti. Gradnja Marienkapelle je počela 1377. godine, a toranj je dobila 1480. godine. Bogato je ukrašena skulpturama, gdje se ističu one Adama i Eve. Originali se nalaze u muzeju. U prolazima se nalaze brojne grobnice franačkih vitezova i građana Würzburga. U srednjem vijeku na mjestu gdje se danas nalazi Falkenhaus ili sokolski dom bila je rezidencija svećenika.
1751. godine dobiva veličanstvenu rokoko štukaturu. Danas je tu ured za turističke informacije i gradska knjižnica.

Grafeneckart
Na susjednom trgu se nalazi gradska vijećnica. Grafeneckart je njen najstariji dio. Bio je sjedište biskupskog službenika. Ima romanički toranj i Vaclavsku dvoranu iz 13. stoljeća, najstariju u gradu. Gradsko vijeće se spominje 1256. Vijećnica se kroz stoljeća širila na okolne zgrede. Ispred nje se nalazi barokna fontana iz 1765. godine.

Alte Mainbrücke
Prvi kameni most u Njemačkoj podignut tu 1120. godine. Zbog oštećenja, 1488.godine napravljani su kameni stupovi spojeni drvenom konstrukcijom. Ipak su 1512. godine lukovi napravljeni od kamena. Vrata i kule srušene su u doba baroka 1730. godine. Dodani likovi svetaca visoki 4,5 m. čak su 1912. bile razbijene i korištene za izgradnju ceste. Poslije su stradali i u bombardiranju. Neke most podsjeća na onaj u Pragu. Danas je mjesto prepuno turista. Odatle je prekrasan pogled na tvrđavu na suprotnoj obali. Do nje se može i šetnjom kroz jedini gradski vinograd. Da, ovo je regija nadaleko poznata po vinima u kome se uživa u mnogim vinotekama po gradu. Običaj je poslije posla otići na čašu vina. Poseban je događaj ju popiti na starom mostu. Sa strane grada su male vinoteka, pa se mnogi druže na samom mostu sa čašom vina. Kako bi se što bolje upoznala ponuda može se kupiti Wine Card, te popiti pet čaša različitog vina u 7 različitih vinoteka po izboru. I ja sam tu probao tri vrste grickajući keksiće od lisnatog tijesta s sirom, makom, kimom, sezamom i lukom. 

Univerzitet
Prolazim poerd velikog kompleksa zgrada Univerziteta, s velikim unutarnjim dvorištima. Imaju i svoju crkvu. Ustvari nekoliko crkvi ga okružuju. Završava kod parka palače.

Würzburg Residence
Glavna atrakcija grada je jedna od najvažnijih palača u Europi Würzburg Residence. Pod zaštitom je UNESCO-a. Sagrađena je 1744. Giovanni Battista Tiepolo iz Venecije je u stubištu napravio najveću kontinuiranu fresku na svijetu. koja je preživjela bombardiranje, kao i neke dvorane. Ukupno je 340 soba, od čega su 42 opremljene u rokoko stilu uz originalni namještaj i tapiserije. Osim toga, dijelove rezidencije koristi sveučilište. Unutra je galerija s zbirkama slika, koja je posvećena velikim stoljećima venecijanskog slikarstva. Dvorska barokna crkva Hofkirche dio je kompleksa, kao i Hofgarten, veliki park koji je više puta preuređen. Današnji iz 1755. godine je u rokoko stilu s brojnim skulpturama i baroknim bastionima. Pored je zgrada carskih podruma s malim parkom i luksuzna kušaona i trgovina vina. Prvu čašu vina sam probao baš tu. Vikendom imaju vođenu turu kroz tunele gdje odležavaju vina. Drugu čašu vina sam popio malo dalje u velikoj vinariji pored nove zgrade kazališta.

Marienberg
Utvrda, dvorac i crkva Marienberg nalaze se na brdu na suprotnoj obali Majne. Tu je još bila keltska utvrda prije 3000. godina. Današnja datira iz ranog 13. stoljeća. Nakon švedskog napada i pljačke dvorca izgrađeno je mnogo jače utvrđenje s nekoliko redova visokoh i debelih zidina i tornjeva. Danas je tu Franački muzej s kolekcijom skulptura, srednjovjekovnog oružja i oklopa, keramike itd. Može se prošetati po zidinama i uživati u pogledu na grad. Može se prošetati malim parkom podno zidina. Od travnja do listopada do gore vozi 20 minuta bus 9 u pravcu Kulturlinie Festung. Polazi s Residenzplatza. Ponedjeljkom zatvoreno.

Veitshöchheim
Osam minuta vožnje vlakom uz rijeku Majnu i stiže se u ljetnu rezidenciju kraljevske obitelji Veitshöchheim. Ili pola sata busom. Palača je smještena u jednom od najvažnijih rokoko vrtova u Njemačkoj. Sagrađena je na mjestu lovačke kuće 1682. godine. Kasnije je i proširena i ukrašena stropnim štukaturama. Danas je otvorena za javnost kao muzej, koji ne radi ponedjeljkom kada sam bio tamo. Vrtovi su besplatni i otvoreni za javnost. 1702. stvoren je cvjetnjak oko današnje palače. Većinu prostora je zauzimao kuhinjski vrt s ribnjakom za šarane, i šuma sa fazanima i jelenima. Potom su dodane balustrade, staze i jezera koja postoje i danas. Vremenom su dodavane razne skulpture i elementi, koje vidimo danas. U mjestašcu je podignuta ne tako mala kraljevska crkva.

Zabava
Ako dolaziti ljeti u grad biti će dosta zabavno.Cijeli mjesec lipanj je Mozart festival, s bogatim programom gdje učestvuju razni izvođači sa raznim djelima. Od 30.06. – 16.07.2023. se održava najveća regionalna pučka fešta Kiliani uz hektolitre piva. Prve subote kreće povorka narodnih nošnji centrom grada do sajmišta, s luna parkom, trgovinama, velikim šatorom i brojnim pivskim vrtovima. U isto vrijeme na glavnom trgu se održava sajam. 

This entry was posted in Bavarska, Europa, Njemačka, Wurzburg and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori