ZAANSE SCHANS ETNO SELO

Zaanse Schans je nizozemsko etno selo iz 18.st. s drvenim vjetrenjačama, kućicama i kanalima. s drvodjeljskom radionicom za izradu klompi, farmom i siranom gdje nastaje poznati sir gauda, pekarama i trgovinama s tradicionalnim proizvodima. To je muzej na otvorenom, mada ima i velika moderna zgrada muzeja nedavno napravljena. Nalazi se dvadesetak kilometara od Amsterdama.

Vjetrenjače
U ovome selu se stvarno živjelo na način koji vidimo. Živi i radi i danas u nekih 35 objekata iz raznih epoha. Trenutak povijesti zamrznut u vremenu. Svakako su najupečatljivije vjetrenjače u kojima se i danas melje žito, začini, boje, koje turisti mogu i kupiti odmah. Kažu da je boje tu kupovao i Van Gogh. Ostalo je ih je osam. U neke se može i ući i pogledati kako se to radilo nekada. Neke su pretvorene u trgovine. To je velika štamparija novca, iako se ne naplaćuje ulaz osim za ulazak u neke vjetrenjače. Milijun turista iz cijeloga svijeta dolazi svake godine to vidjeti i kupovati razne suvenire i proizvode koji se nude po ne tako niskim cijenama. Ali tko mari za to. Važno je nešto kupiti. I mi smo.

Sirevi
Ovdje se u malom muzeju uz trgovinu može vidjeti i par životinja i način dobivanja sira nekada i sada. Najpoznatiji sirevi Nizozemske su edam i gouda. Pakirali su se u crveni ili žuti omotač od voska, što im je produžavalo rok trajanje i davalo posadama brodova na putu u kolonije siguran izvor hrane. Danas se prave razne vrste, raznih veličina, obogaćene paprikom, aromatičnim biljem, tartufima pa i konopljom.

Klompe
Zaštitni znak Nizozemske su drvene klompe. I danas se upotrebljavaju na selu bez obzira na sve moguće plastične varijante. U radionici se može vidjeti kako se izrađuju. Cijeli show program je osmišljen za grupe. Ako se odlučite kupiti suvenir trebate izabrati između tisuća oblika, boja, sličica na njima. Ne zaboravite se slikati u velikoj klompi na ulazu.
Mnogo je još toga za vidjeti, od proizvodnje peciva i kolača koje smo i sami probali, pa do proizvodnje čokolade, bombona, satova,…

Bitka kod Alkmaara
Samo mjesto se nalazi na jednoj obali rijeke Zaan. Na suprotnoj je gradić Zaandijk koga povezuje moderan most. Može se na krstarenje rijekom i pogledati vjetrenjače iz druge perspektive. Niti pogled s mosta nije loš. Ime Zaanse Schans je nastalo riječi Schans koja znači signal, pa u prijevodu to znači Signal na rijeci Zaan. Naime u osamdesetogodišnjem ratu s Španjolcima odatle je upućen signal bakljom da se približava španjolska vojska. Postojao je očigledno dobar sustav dojave, pa su Nizozemci dopustili neprijatelju da ih opkoli kod dvadesetak kilometara udaljenog Alkmaara,a potom otvorili ustave na branama i potopili kompletnu vojsku Španjolaca.


This entry was posted in Europa, Nizozemska, Zaanse Schans and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori