FATIMA, BATALHA, ALCOBACA

Alcobaca

Nakon posjete Mafri i Obidosu i kupanja u laguni Foz do Arelho nastavljamo svoj izlet sa agencijom Lisbon inside i u 14.30 stižemo u gradić Alcobaca, poznat po najvećoj europskoj cistercitskoj crkvi i samostanu u Europi i najvećoj crkvi uopće u Portugalu. Ulaz 6€ , a uz Lisbon card besplatan. Veliki trg ispred pruža nevjerojatan pogled na zdanje koje je vrijeme obojilo u žućkasto smeđe tonove. Santa Maria je izgrađena u periodu od 1153-1223.godine, kako bi se obilježila pobjeda protiv Maura. Pod zaštitom je UNESCO-a i u izvrsnom je stanju očuvanosti. Uglavnom gotička u strukturi, sadrži pet klaustra (dvorišta), sedam spavaonica, knjižnicu i veliku kuhinju. Velik dio svoje izvorne gotičke fasade je promijenjen ostavljajući samo glavna vrata i rozetu. Barokna fasada izgrađena je 1725.godine s brojnim kipovima.

Više nego impresivna je iznutra, dobro osvijetljena, sa brodom dugim 106m, s ogromnim bijelim masivnim stupovima, devet kapela i oltarom okruženim sa osam stupaca. Veličanstvene, bogato ukrašene grobnice kralja Pedra I. i njegove ljubljene Ines de Castra, svjedoče velikoj ljubavnoj priči i njihovoj tragičnoj ljubavi. Iako je bio u ljubavi s Ines, Pedro, sin i nasljednik kralja Afonsa IV se morao oženiti princezom Constanzom Navarra. Poslje njene smrti otišao je živjeti s Ines u obližnju Coimbru, što kralj i dalje nije odobravao. Vjerujući da je njezina obitelj bila prijetnja portugalskom prijestolju kralj je daje ubiti. Kad Pedro dolazi na prijestolje osvećuje se dvojici ubojica iščupavši im njihova srca. Otkriva javnosti da se bio oženio sa Ines u tajnosti, te njezin leš ekshumira i postavlja na prijesto. Dvor je bio prisiljen klečeći poljubiti joj ruku i priznati je kao kraljicu. Grobnice su postavljene na dvije suprotne strane tako da kada se nađu gore, dva ljubavnika odmah će se vidjeti. Na obje je natpis “do kraja svijeta”.  Vrata u sjevernoj lađi vode u samostan tišine, koji datira iz 14. stoljeća. Na sjevernoj strani stoji gotička fontana, dok izvan na sjeveroistočnom kutu samostana se nalazi Sala dos Reis (Kraljevska soba) iz 18.stoljeća, sa kipovima gotovo svih kraljeva Portugala. U velikoj kuhinji s velikim otvorenim kaminom i visokim dimnjakom, te bazenom za ribe se spremala hrana za redovnike, koji su jeli u tišini u susjednoj trpezariji sa propovjedaonicom, gdje se čitala Biblija prije jela. William Beckford putopisac iz 18. stoljeća je to opisao kao”najugledniji hram nezasitost u cijeloj Europi“. Nasuprot ulaza je kupatilo iz 14. stoljeća ukrašeno heksagonalnom fontanom. Osim ove izuzetne zgrade, gradić Alcobaça se ističe kao središte porculana i keramike. Mnoge trgovine suvenirima i kafići su na središnjem gradskom trgu, a moguće je posjetiti i neke tvornice i ponijeti suvenire. Mi smo imali vremena samo za piće nabrzinu.

Batalha

Nakon 45 minuta vožnje pred nama se ukazao gradić Batalha koji se diči sa crkvom i samostanom,  jednim od najvećih europskih gotičkih remek-djela, zaštićenim od UNESCO-a kao spomenik svjetske baštine. I ovdje ulaz 6€ , a uz Lisbon card besplatan. Tri velika trga koji je okružuju u potpunosti će dočarati njenu veličinu i ljepotu. Sam pogled na tu ljepotu ispuniti će Vas ponosm što je sve čovjek u stanju stvoriti. Ne zna se s koje strane je ljepša. Izgrađena je 1388.godine nakon što je kralj Joao dao zavjet Djevici  Mariji da će izgraditi veličanstveni samostan, ako pobjedi Kastiljansce u bici kod Aljubarrota. Tom pobjedom portugalski tron je bio osiguran i uništene su ambicije osvajača. U crkvi je sahranjen sam kralj i njegova žena i mlađi sin. U unutrašnjosti su ogromni vitraji iznimne ljepote iz 16. stoljeća. U jednoj od prostorija samostana je grob neznanom junaku sa velikim križem i počasnom stražom. Unutrašnje dvorište sa stubovima i lukovima doimaju se poput najfinije čipke. Dio zdanja odnosno jedno njegovo krilo nije nikada završen. Nedostaje krov. Unutra su grobovi kralja Duartea i kraljice Leonor od Aragona. Konjanički kip sa Nuno Pereira Alvaresovom, kraljevim zapovjednikom u bitci, stoji pred južnom stranom. Nakon svake posjete bi rekli, e ovo je bilo najbolje do sada, što smo vidjeli u Portugalu. Tako je bilo i sada. Nekima su čak krenule i suze na oči.

Fatima

Zadnje naše odredište je bila obližnja Fatima, jedno od najvećih katoličkih svetišta u svijetu. Vjeruje se da se 1937.godine Djevica Marija ukazala troma djece koja su čuvala ovce. Imali su istu viziju svakog 13. u mjesecu od svibnja do listopada te godine. Kada se 70.000 ljudi okupilo na tom mjestu i svjedočilo o neobjašnjivoj pojavi poznatoj kasnije kao “čudo Sunca” natjeralo je milijune da  vjeruju u dječju priču. Sunce se tada okretao kao lopta u zraku. Bilo je i mnogo skeptika. Vlast je optuživala Crkvu da je naručila priču, kako bi povećala svoj utjecaj, dok se Crkva bojala ga priznati, strahujući da je prijevara. Desetogodišnja djeca su čak bila uhićena i ispitivana, ali nisu promijenili svoju priču. Iako hodočasnici dolaze cijele godine, najviše ih je 13.svibnja i 13.listopada. Mnogi od njih dolaze do bazilike na koljenima. Velika neoklasična bazilika sagrađena je 1953.godine, sa 65m visokim zvonikom i u njoj su grobnice troje djece. Ona se nalazi na trgu dva puta većem od Trga Svetog Petra u Rimu i može primiti milijun vjernika. Ispred crkve je natkriveni oltar za mise na otvorenome. U kutu trga, na mjestu prvotne vizije, stoji kapela ukazanja,sa modernim likom Djevice Marije, koja u ruci drži metak izvađen iz Pape Ivana Pavla II nakon atentata 1981.godine. Pored je mjesto gdje se mogu zapaliti svijeće. U sredini trga je spomenik Svetog Srca Isusovog. Na suprotnom kraju platoa izgrađena je 2007.godine nova crkva Svetog trojstva u potpuno modernističkom stilu. U muzeju voštanih figura je priča o ukazanjima, a na štandovima u zgradi ispred trga se mogu kupiti uspomene na posjetu ili neki poklon prijateljima. Još je mnogo toga što bi se trebalo pogledati u samom kompleksu ili okolini.

Povratak u kombi donjeo je svima olakšanje, a najviše našem vodiču, koji je ujedno bio i vozač. Ambiciozni plan i program puta odrađen bez ikakvih problema i kašnjenja, sve smo uspjeli vidjeti i sada je preostalo sat i pol vožnje autocestom da se vratimo u Lisabon. Brzo je i to prošlo, jer smo bili puni utisaka i komentara. Uz to najviše vremena se gubi na ulasku u grad i konstantne gužve.

 This entry was posted in Alcobaca, Batalha, Europa, Fatima, Portugal, Putovanja, Svetišta and tagged , , . Bookmark the permalink.

Odgovori