FERRARA

Ferrara je mali renesansni gradić u središnjoj Italiji u pokrajini Emilia Romagna, čiji je glavni grad Bologna. Glavna djelatnost regije je poljoprivreda, ali u regiji se nalaze i jaki industrijski giganti kao Parmalat, Ferrari, Ducati itd. Dio pokrajine izlazi i na Jadransko more, pa je tamo razvijen i turizam. Sam gradić ne bi nikada bio neka jaka turistička meta, da nije baš negdje na pola puta do Rima. Stoga mnoge turističke agencije navrate u njega, kako bi njihovi putnici se malo odmorili, nešto pogledali i obično ručali.


Glavna atrakcija u samom povijesnom središtu mjesta ( centro storico), koji je pod zaštitom UNESC-a, je dvorac obitelji Estense iz XIII stoljeća. Želeći pokazati svoju moć obližnjim gradovima Firenzi, Pisi i Sieni, ali ujedno imati i sigurnu utvrdu, bogata obitelj je počela gradnju 1264 godine. Zamak sa visokim zidovima i kulama, opasan je kanalima ispunjenim vodom i pružao je sigurnu zaštitu svojim stanarima.

Ali obitelj Estense je bila i poznati mecena mnogim umjetnicima. Tako je odmah u blizini izgrađena i prekrasna romanička katedrala. Pored same katedrale nalazi se i jedan od desetak muzeja u gradu, u kojem se mogu vidjeti prekrasne slike renesansnih majstora.

Neobično je vidjeti mnogo biciklista na ulicama. Očigledno ravan teren i blizina svega što je potrebno u životu, zadržala je i stare navike korištenja ovog već pomalo zaboravljenog prijevoznog sredstva u gradovima.
  Ovaj članak je objavljen u časopisu Turistplus  u listopadu 2007.godine u broju 106

This entry was posted in Emilia Romagna, Europa, Ferrara, Italija, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori