GRENOBLE

OLYMPUS DIGITAL CAMERAGrenoble, olimpijski grad smješten u dolini rijeke Isere, oko koje se nadvijajaju 3000m visoke planine. Danas je poznat kao grad prepun naučnika i studenata. Veliki univerzitetski centar i veliki tehnološki park u kome radi oko 20.000 istraživača, posebno u oblasti nano tehnologije. Ne smijemo zaboraviti da je tamo i ciklotron, na kome fizičari proučavaju svojstva i ponašanja čestica. Okolina grada je poznata po velikim nasadima oraha i institutu. Cilj naše posjete je bilo vidjeti upravo te moderne plantaže i mehanizaciju koja se koristi za berbu oraha.


Do Grenobla se može doći autom preko Italije (Trst-Milano-Torino-tunel Frejus), a put traje 10-14 sati. Tunel Frejus koji prolazi ispod Mont Blana dug je 12,78 km, ali nije i jedini. Cijela ta dionica prepuna je tunela od po par kilometara. Samo prolaz se naplaćuje u jednom pravcu 40€, a povratna karta koja vrijedi 7 dana košta 52€. Cestarina se plaća svakih par desetaka kilometara i sa francuske i sa talijanske strane. negdje 1€, negdje 2€, negdje 5-6€. Zamarajuće.
Mi smo stigli predveče i smejstili se u hotel. Sam centar grada se može obići za dva sata trčećim korakom, kako sam ja to uradio, slikajući dok još ima malo dnevnoga svjetla. Radnim danom nije vladala neka živost na centralnim gradskim trgovima i ulicama. Čak se može reći da je bilo pusto, a i oni što bili, jurili su negdje. Mnogi na biciklima. Mnoge trgovine su bile već zatvorene, ali isto i restorani i kafići. Srećom oko hotela je prilično bilo živo, pa smo ušli u jedan restoran i malo se opustili nakon duga puta uz zanimljiv koncept kombinacije restorana, tapas bara i trgovine.
Iznad grada se nadvila tvrđava Bastille, do koje se može žičarom Telepherique sastavljenoj od 5 kugli, koje su zaštitni znak grada. Srce grada je trg Notre Dame sa velikom fontanom i nekoliko restorana sa terasama. Još je nekolio sličnih manjih trgova, a povezuju ih uske ulice sa trgovinama i bistroima. Place Grenette je centar života sa nekoliko restorana i fontanom u kutu. Na jednom trgu je katedrala, na drugom zgrada tržnice. Najveći trg je par sto metara dalje i na njemu su neke upravne zgrade grada poput Prefekture. Château of the Duc de Lesdiguières (1543-1626) je mali dvorac u kome je sada muzej, a ispred njega ja park.  U velikom olimpijskom parku je gradska uprava. Na drugom kraju je željeznička stanica. Grad povezuje nekoliko tramvajskih linija i nekoliko avenija sa mnoštvom trgovina i robnih kuća.
Zimi grad postaje veliki skijaški centar.
This entry was posted in Europa, Francuska, Grenoble, Putovanja and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori