GUBBIO GRADIĆ OD KAMENA

0Za Gubio se teško može reći da je nezaobilazna turistička destinacija, mada ima mnogo toga zanimljivoga za pokazati i svakako vrijedi ga pogledati ako ste u blizini. Jedan je od 5 starih gradova Umbrije koji nude turistima nešto različito za vidjeti. To je stari utvrđeni gradić na padini planine napravljen gotovo isključivo od kamena. Pomalo i oronuo. Nalazi u Umbriji između obale Jadrana i Peruggie od koje je udaljen 40 km. Meni je bio na putu nakon posjete Urbinu, pa sam svratio na jedan kratki obilazak.


Crkve i samo crkve
Odmah na ulazu donjeg dijela grada koji se pruža u ravnici će Vas dočekati dvije crkve sa samostanima. San Secondo se diči vrijednim slikama na oltarima poznatih majstora srednjeg vijeka. Tu su i prva ulazna vrata kojih ima nekoliko kao i u svakom utvrđenom gradu. O ranoj povijesti svjedoči rimsko kazalište s kraja 1.stolječa p.n.e. par stotina metara dalje. Tijekom ljeta u njemu se održavaju koncerti klasične glazbe. Auto ostavljam na parkiralištu kod velikog parka naTrgu 40 mučenika (Piazza 40 martiri). Parkinga je mnogo i besplatni su. Još jedna crkva San Francesco sa oktagonalnim tornjem. I u njoj vrijedne slike kao i u drugim crkvama po gradu. 17 je većih i značajnijih. Na trgu, pored crkve Santa Maria dei Laici, zanimljiva duga zgrada sa kolonadama, Logge dei Tiratori. Od 13.stoljeća bila je bolnica pri samostanu, a početkom 17.stoljeća je konačno dograđen najgornji kat gdje je ceh proizvođača vune razvlačio na mjeru i sušio odjeću od vune. Nedjeljom je na trgu buvljak. Šetam duž via Cavour do malog trga Bossone pa nastavljam do trga Giordano Bruno i crkve San Domenico sa čudnim pročeljem i odrezanim marmornim stubovima. Malu rječicu koju premošćuje nekoliko kamenih mostića. Jedan ulazi čak u kuću a drugi u dvorište jedne kuće. Sa trga San Giovanni ispred istoimene crkve sa četverokutnim zvonikom je prekrasan pogled na palače iznad. Još je nekoliko crkvi sa samostanima u donjem dijelu na suprotnoj strani grada.

Palače
Penjem se ka gornjem gradu uskim uličicama i stepenicama do trga Piazza Grande i kogu okružuju dvije palače. Može se i liftom do gore. Palazzo dei Consoli izgrađena 1338.godine. Ima visoki toranj sa zvonom od 2 tone. Podsjeća na onu u San Marinu. U njoj je danas gradski muzej. Iznad je Palazzo Ducale u kojoj je živio vojvoda i njegova obitelj. Dao ju je sagraditi ili bolje reći dograditi na postojeće zgrade gradske vjećnice Federico di Montefeltro iz Urbina 1476. godine. Ima unutarnje dvorište koje je bilo nekada trg ispred vjećnice. Neki djelovi se mogu posjetiti a u nekima se održavaju privremene izložbe. Nasuprot palače je Katedrala i nešto dalje Palača Vescovado i Museo Diocesano koji svjedoči o povijesti mjesta sa arheološkim iskopinama od najranijeg doba do slika nekolik osrednjevjekovnih majstora.
Na vrhu brda je još jedna crkva. Basilica di Sant’Ubaldo iz 13.stoljeća. Oni koji vole šetati mogu kroz park, pored obrambenih zidina se popeti do vrha. Oni drugi mogu jedinstvenom adrenalinskom uspinjačom Funivia Colle Eletto iz podnožja grada. Jedna ili dvije osobe trebaju uskočiti u visoki metalni kavez i cijelo vrijeme stojeći odvesti se na vrh i nazad. Na prvi pogled pomalo zastrašujuće, posebno ako ne volite visinu i pogled na dole u provaliju i grad.
This entry was posted in Europa, Gubbio, Italija, Putovanja, Umbria and tagged . Bookmark the permalink.

Comments are closed.