HEVIZ TERMALNO JEZERO

OLYMPUS DIGITAL CAMERASvega 6 km zapadno od Keszthelya i Balatona je geološka rijetkost i jedinstveno, najveće na svijetu, prirodno ljekovito jezero Hevíz (čitaj Heivis). Samo ime u prijevodu znači izvor tople vode. Nastalo je prije 22.000 godina. Duboko je 38 metara i zauzima površinu od 4,4 ha. To je najveće biološko aktivno jezero sa temperaturom vode koja zimi ne pada ispod 22 °C, a ljeti od 33-35 °C, a u toplijim danima i do 38 °C. Slično, nešto manje postoji još na Novom Zelandu, ali zbog temperature vode od 55 °C nije za kupanje. Ovdje se ne radi o jezeru nastalom na vulkanskom tlu, kao drugdje u svijetu, već na tresetnom tlu. Nekoliko metara debel sloj tresetnog mulja na dnu jezera i mikroorganizmi pojačavaju ljekovitost vode prepune sumpora, kalcija, magnezija, karbonata i drugih minerala.Okolne šume stvaraju mikro klimu oko jezera štiteći ga od vjetra, a stalan oblak pare iznad jezera ne dozvoljava hlađenje vode. Temperatura vode je posljedica miješanja izvora hladne i tople vode ispod zemlje. Voda iz jezera dijelom otiče u dvije riječice, a dijelom ispari, pa se tako svaka 3 dana u potpunosti izmijeni.

Izvori i njihova ljekovitost su otkriveni još u davno doba Rimljana, pa zaboravljeni i opet otkriveni mnogo kasnije. Današnji oblik potiče s kraja 18.stoljeća i početka.19. stoljeća. Tek 1972. godine otkriven je uzak procjep na dnu jezera.Tri godine kasnije ronioci ulaze unutra usprkos toplini vode i jakoj struji, gdje pronalaze špilju promjera 17m sa dva prirodna izvora, hladniji (26,3 ° C) i topliji (41 ° C). Količina tople vode je devet puta veća od hladne.

Na površini jezera raste indijski lotos, koji je i zaštitni znak jezera. Cvijetova je bilo i kada smo mi došli, zahvaljujući blagoj zimi i temperaturama iznad nule. Oko parka raste mnoštvo drveća koje ne pripada ovdje. Gingko-biloba iz istočne Kine i japanske magnolije su se savršeno prilagodile vlažnoj okolici, sličnoj svojoj postojbini. Kada procvjetaju, cvjetovi su veličine ljudskog dlana. Kroz park je promenada uz koju je nekoliko vila iz 1670.godine, koje suadaptirane 1900.godine. Svaka ima svoju povijest.

Heviz je u svijetu nadaleko poznato banjsko lječilište za reumatske bolesti i bolesti lokomotornog sustava. Najatraktivnije je veliko kupalište u centru jezera izgrađeno poput sojenica, na betonskim stubovima sa bazenima u unutrašnjosti. Ustvari bazenski dio je samo ograđeni dio jezera upravo iznda toplog izvora, pa je tu temperatura vode i zimi oko 36°C. Plivali smo i izvan bazena unutar jezera zadnji dan studenoga, a temperatura vode je bila 25°C, a zraka 5°C. Ljeti cijelo jezero postaje jedan veliki bazen, a otvorena su i kupališta na obali. Napravljen je i novi welness dio sa saunama. U samom mjestu i oko jezera je mnoštvo luksuznih hotela i mnogo privatnih radnji, koji nude masaže, spa tretmane onima koji su se tu došli opustiti. Samo mjesto nije veliko. Mješavina je nekoliko starih ulica i zgrada, socijalističke arhitekture i modernih zdanja. Zanimljiva je glavna ulica Széchenyi utca sa mnoštvom restorana, malih hotela, pansiona, apartmana i trgovina, na čijoj je sredini novoizgrađena crkva i mali trg sa gradskim institucijama. Centar i najzanimljivija je pješačka zona, Rákóczi utca sa dvije vile iz 1920.godine koje su sada luksuzni apartmani i trgovine. Na sredini je trg Doktor Moll Károly tér sa fontanom. Tu je ArtMozi stara kino dvorana i danas u funkciji ali sa digitalnim uređajima. Tu je i mali povijesni muzej Heviza. Zanimljivo je da je grad mrtav do 10 sati, a onda se počinju otvarati trgovine i kafići. Nema se gdje popiti jutarnja kava. U centru su postavljene drvene kućice sa kuhanim vinom, rakijama, langošima i drugom domaćom tradicionalnom fast food hranom. Prodaju se i razni pokloni, pa tako sve za streličarstvo, janjeće kože koje služe kao tepih i još mnogo toga.

Najbolje mjesto za jesti nabrzinu je na samom početku glavne ulice, pored velikog parkinga. Langoši, kobasice, krvavice, riba, pileći bataci, krmenadle u tradicionalnom stilu „sve iz friteze“. Sve uredno isprženo i poredano u izlog i kada izaberete ide na podgrijavanje u mikrovalku. Cijene prihvatljive. Kome se ne sviđa može u klasične restorane. Pored je tržnica i nekoliko kafića. Uvečer je preporuka otći u 2 km udaljeni dio grada Egregy, gdje je nekada bilo staro selo, koje je kompletno uništeno za vrijeme Turaka, a obnovljeno u 17.stoljeću. U tome dijelu sada su uglavnom vinogradi i vinska cesta, sa mnogim podrumima i par restorana sa živom muzikom. Naravno samo ljeti. Mi smo uspjeli pronaći jedan otvoren restoran unutar starih rimskih podruma i jeli specijalitet kuće, platu za dvoje. Bilo je izvrsno i sve iz friteze. Tu je i stara crkvica iz Arpadovog doba iz 13.stoljeća, koja je obnavljana i mijenjana u nekoliko navrata.


banner120x240en

This entry was posted in Europa, Heviz, Putovanja, Toplice i wellness and tagged . Bookmark the permalink.

Odgovori