HUM, ROČ I KOTLI

U srcu Istre nalazi se mnogo malih zanimljivih gradića sa burnom povijesti i ostacima prošlosti koje vrijedi vidjeti. Centralna Istra je poznata po agroturizmu i obiluje mnogim restoranima i oštarijama sa domaćom hranom, čak uzgojenom u vlastitim vrtovima. Mnogo je vinskih cesta, mjesta gdje se može kupiti domaće maslinovo ulje i drugi proizvodi. Na potezu između Lupoglava i Buzeta  nalaze se Hum, Roč i Kotli. Sve se može obići u jednom danu i završiti negdje na kakvom gulašu sa fužima ili njokima ili ombolu.

 

 

HUM

Hum je najmanji gradić na svijetu. Kada se skrene sa glavne ceste kod Roča, mora se ići još nekoliko kilometara kroz Aleju glagoljaša, cestu na kojoj se nalazi spomenici podignuti u čast ovome starom i već zaboravljenom pismu i ljudima koji su ga proslavili.
Hum je stari kameni gradić, opasan zidinama, kao i svaki iz tih nemirnih vremena. Kažu da ima elemente svakog grada od gradonačelnika, uprave, crkve iz 1802 sa vrijednim srebrnim i zlatnim liturgijskim posuđem, groblja, nekoliko stanovnika, parkingom, trgovina uglavnom suvenirima, domaćim istarskim rakijama, vinom, maslinovim uljem, medom i proizvodima od tartufa. Naravno da ima i restoran sa autohtnonim istarskim jelima. Uske uličice popločane kamenom, stara drvena vrata na ulazu, mali park sa klupom za zaljubljene i pogled sa zidina neće nikoga ostaviti ravnodušnim u ovoj oazi mira i spokoja.


ROČ

Roč se nalazi odmah iznad glavne ceste i također je srednjevjekovni grad sa kamenim zidinama , vratima i trgom sa dvije crkve. Ona starija romanička potiče još iz XI stoljeća i biva obnovljena krajem XV i početkom XVI stoljeća. U njoj je na jednom bočnom zidu ročki glagoljski abecedarij iz 1200. godine.  Roč je danas poznat po tradiciji koju čuva i festivalu harmonike Triestina, koja je zaboravljena u drugim krajevima.  Čak je i mali park posvećen tome. Svi oni koji navrate u Roč neće otići da ne kupe brašno iz ročkog mlina. Ne radi se o nekoj staroj vodenici, ali kvaliteta brašna je poznata nadaleko.

KOTLI

Kotli su gotovo napušteno selo, čije polusrušene kuće se polako pretvaraju u obnovljene vikendice. Do njih ćete doći kada sa glavne ceste skrenete prema Humu, pa se opet desno skrene ka Kotlima. Ali ono što ih čini posebnim su stari mlinovi i čudni tok sa vodopadima i slapovima rijeke Mirne. Posebno je čudna boja vode, koja ovisno o godišnjem dobu i količini vode mijenja boju od čudesno zelenkasto-plave do skoro bijele. Po slapovima se može i prošetati. Iznad samih slapova je restoran, gdje možete uživati u domaćoj hrani uz huk vode.
This entry was posted in Hrvatska, Hum, Istra, Kotli, Putovanja, Roč. Bookmark the permalink.

Odgovori