INNSBRUCK

Innsbruck se nalazi u Austriji u pokrajini Tirol u kotlini rijeke Inn okružen sa svih strana visokim planinama. Dolazimo u grad autocestom sa istoka koja dolazi iz pravca Munchena i Salzburga. Vratićemo se preko prijevoja Brenner preko Italije. Innsbruck je i poznati skijaški centar, sa velikom skakaonicom. U njemu je sjedište nadaleko poznate tvornice Swarowski kristala. Grad se u prijevodu zove Most na Innu.
Idemo sa putničkom agencijom busom.  Jedna kava i nezaobilazna štrudel sa jabukama u restoranu na autocesti. Cijene paprene, ali svaka čast Austrijancima na izboru hrane i kako su sređeni. Prava domaća atmosfera. Nije nam žao platiti.


Svijet Swarowski kristala 

U mjestu Wattens obilazimo čarobni svijet modernog performansa igre svjetlosti kristala, hologramskih projekcija i glazbe Briana Ena. Nakon toga kažu da postajemo depresivni i kupujemo sve redom. Nije nam žao, jer se uvijek mugu kupiti vrijedne i prekrasno izrađene ogrlice, narukvice, broševi i druge sitnice od kristala. Na izlazu postajemo opet sretni. Bez obzira na sve vrijedi proći kroz sve sobe i sve to vidjeti. Vidi sad http://kristallwelten.swarovski.com . 

Ručak na skakaonici 

U Innsbrucku su održane zimske olimpijske igre 1964 i 1976 godine. Bergisel je povijesno brdo iznad Innsbrucka na kojem je sada velika skakaonica sa gledalištem za 30.000 posjetitelja. Tu se svake godine održava natjecanje u skijaškim skokovima Novogodišnja Turneja četiri skakaonice.  Na vrhu je toranj sa koga se vidi grad i okolne planine. Ulaz 7,5€. Ručak sa predivnim pogledom u restoranu na vrhu. Kuhinja internacionalna. Cijena? Vidi www.bergisel.info prije nego naručiš. Srećom ima i ponuda dana za 15€.
Ljubitelji alpskog skijanja mogu oko Innsbrucka pronaći kilometre i kilometre izvrsno uređenih staza. Mnoga okolna sela su na samim stazama i iz njih kreću ski lifotvi. Čak jedan sa velikom kabinom kreće i iz samog grada za sjeverne planine. Nordkettenbahn može primiti osamdesetak putnika, a put traje 20 minuta. Kreće sa 560m nadmorske visine na kojoj se nalazi centar grada i penje se na 2256 m. Radi cijele godine. Čak iako ne skijate odozgo je pogled fantastičan. Neka skijališta su na visini 3340 metara na glečerima, pa je skijanje moguće i kada na drugim snijega nestane. Detaljnu mapu sa stazama možete pogledati ovdje.

Hofburg

Sa parkinga prolazimo kroz park. Do njega je moderni kongresni centar. Desetak konjskih kočija čeka turiste za obilazak grada. Prolazimo pokraj kazališta i statue konjanika vojvode Leopolda V, vladara Tirola od 1619 do 1632. godine.
Imperijalnu palaču Hofburg je izgradio car Maximilian I u XV stoljeću za svoj dvor.  Maria Theresia ju je obnovila u baroknom stilu. Otvorena je za posjetitelje. Posebno je impresivna velika dvorana za ples sa portretima svih članova obitelji carice.

Maria Theresien strasse

Odlazimo do pješačke zone Maria Theresien strasse. To je pješačka zona i glavna trgovačka ulica grada sa mnoštvom prekrasnih baroknih palača i crkvom Spitalskirche (bolnička crkva) , koje je svoje ime dobila pošto je izgrađena 1701. godine na mjestu nekadašnje bolnice. Na sredini je spomenik iz 1706. godine u slavu uspješne obrane grada  od invazije bavarskih i francuskih trupa pod imenom Stup Svete Ane. Na južnom kraju ulice se nalaze Triumfalna vrata, sagrađena po uzoru na rimska 1744. godine u čast ženidbe njenog sina, koji će kasnije postati car Leopold II.
Mnogo je prepunih kafića i restorana odakle je krasan pogled na ostatak starog grada i planine na sjeveru. Vrijeme je za jedno pivce. Naravno Gooser. Probali smo i Germknedle, nacionalni specijalitet. To su velike, pekmezom od šljiva ili marelice punjene knedle od dizanog tijesta, koje se posipaju mljevenim makom i šećerom u prahu i preliju maslacem ili umakom od vanilije ili čak šumskog voća.

Goldenes Dachl

U nastavku je kratka ulica Herzog Friedrich strasse sa raznim trgovinama od koja svaka ima tradicionalni natpis od kovanog željeza. Nekada su svi obrtnici morali imati takav. Na sredini je toranj sa satom. Izgrađen je između 1442 i 1450.godine. Penjemo na vrh i uživamo u pogledu. Na kraju uličica savija ka rijeci i tu je Goldenes Dahl (Zlatni krov), trokatni balkon sa pozlaćenim bakarnim crijepom. Služio je kao svečana loža odakle su vladari gledali turnire.  Kada smo mi bili sa njega je svirala limena glazba. Prekoputa je prekrasna palača Helbling House iz XV stoljeća, koja će kasnije dobiti ukrase od štukature.
Par metara dalje u restoranu Goldener Adler iz 1390, koji je i hotel vrijedi probati tradicionalna tirolska jela. Koljenica ili kobasice sa knedlama od kruha sa kiselim kupusom. Naravno uz obavezno pivo, a za vrijeme adventa kuhano vino. U njemu su jeli mnogi slavni carevi i kompozitori. Šetamo starim gradom i gledamo izloge. Dolazimo na obalu rijeke Inn sa čije se suprotne obale dižu visoke strme planine. Tu je mali trg sa spomenikom čuvarima grada Stadtwächter iz 1809.godine i rijeku Inn.

Katedrala

Malo dalje se nalazi se mali trg i Katedrala Svetog Jakoba u baroknom stilu sa prekrasnom unutrašnjošću. Građena je imeđu 1717-1724.godine. Poznata slika Djevice Marije Mariahilf nalazi se iznad oltara. Svaki da u 12.12 zvona mira zvone sa sjevernog zvonika.


     siječanj/veljača 2011 broj 12

This entry was posted in Austrija, Europa, Innsbruck, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori