JABLANICA

OLYMPUS DIGITAL CAMERAJablanica, mali gradić u južnoj Bosni, poznata po bici za ranjenike na Neretvi i srušenom mostu, Jablaničkom jezeru i hidroelektranama, te dobroj jagnjetini u restoranima ka Mostaru.  U memorijalnom centru , izgrađenom pokraj srušenog mosta, je muzej u kome je prikazan taj povijesni događaj.


Starije generacije pamte film Veljka Bulajića sa najvećim domaćim glumcima, te Richard Bartonom i Yul Brinnerom. Mlađe generacije to više ne uče u školi, pa evo par reda za njih. Partizanske jedinice, ranjenici, narod u zbjegu, našle  su se krajem veljače 1943. godine u potpunom okruženju u dolini rijeke Neretve. Josip Broz Tito je naredio rušenje četiri mosta na rijeci Neretvi i jedan na rijeci Rami i time zavarao Nijemce koji su otišli na sjever misleći da se tu više ne može proći. Ali partizanske snage su sagradile na srušenom mostu privremeni most i tako spasile 4000 ranjenika i probile se na slobodnu teritoriju. Ova bitka je ušla u sve vojne udžbenike svijeta.

Jablaničko jezero se prostire na dužini 30 km od Konjica do Jablanice. Izgrađeno je 1953. godine za potrebe hidroelektrane Jablanica čija je visina brane 80 metara. Na Neretvi se dalje nastavljau HE Grabovica, HE Salakovac i HE Mostar.  Maksimalna dubina jezera je 70 metara i varira čak 25 metara. Danas je HE Jablanica jedan od najznačajnijih izvora električne energije u BiH sa prosječnom godišnjom proizvodnjom od 771 GWh. Dok mu je lani prijetila ekološka katastrofa radi suše i prekomjerne potrošnje vode hidroelektrana, ove godine smo prošli za vrijeme velikih poplava i bilo je pod vodom i ono što godinama nije. Izuzetno je bogato raznom riječnom ribom i poznata je turistička destinacija sa mnoštom restorana. Pored ribe, taj kraj je poznat po dobroj jagnjetini.This entry was posted in Bosna i Hercegovina, Europa, Jablanica, Putovanja. Bookmark the permalink.

Odgovori